ortooxacell kiss2022.gif Flax

Protejați Pădurea! Nu îi dați foc!

În fiecare an, în perioada 15 martie – 15 aprilie, în România se desfăşoară unul din cele mai importante evenimente silvice – “LUNA PĂDURII”, având scopul de a sensibiliza cetăţenii şi factorii decizionali cu privire la importanţa pădurii, a rolului esenţial al acesteia în menţinerea echilibrului ecologic.

Aceast eveniment îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, Spiru Haret a organizat pentru prima oară acest eveniment sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui” în anul 1902.

În această perioadă, dată fiind cantitatea de vegetaţie uscată existentă, sursele ce pot provoca incendii sunt: focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jocul copiilor cu focul, jarul sau scânteile purtate de vânt şi propagarea incendiului de la arderea vegetaţiei uscate şi a miriştilor.

În vederea evaluării şi diminuării riscului de incendiu la fondul forestier, anual, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa execută controale de prevenire la Ocoalele Silvice din judeţ şi, periodic, acţiuni de informare preventivă, atât cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor de pădure, cât şi la modul de comportare în cazul producerii lor, distribuind diverse materiale de educare preventivă (plante, flyere, afişe) în acest sens.

Pentru a preveni producerea unor evenimente ce duc la distrugerea vegetaţiei, fondului forestier sau altor bunuri din zonele împădurite, deţinătorii şi administratorii de păduri au obligaţia de a lua măsuri de protecţie antiincendiu.

Pentru formarea unui comportament preventiv adecvat al cetăţenilor, atunci când merg să se relaxeze la o plimbare prin pădure, la un grătar în aer liber, I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa reaminteşte câteva măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea incendiilor la fondul forestier:

– respectaţi instrucţiunile personalului silvic şi semnificaţia indicatoarelor de securitate în zonele turistice;

– instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului;

– pregătiţi focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt;

– nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;

– înainte de plecare asiguraţi-vă că focul este stins. Stropiţi cenuşa cu apă, până ce jarul este stins complet;

– anunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi la 112 !

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media