DOAMNE DE EXCEPŢIE: Maria Cârneci, o artistă desăvârşită, cu origini dâmboviţene

MOTTO: “TOATE POPOARELE CIVILIZATE AU RESPECTAT FEMEIA”

JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței.

Dâmboviţa a dat întotdeauna nume mari în toate domeniile, iar astăzi vă propun ca Doamnă de Excepţie o artistă completă, cu care judeţul se mândreşte şi a cărei zile de naştere va fi mâine, pe 22 martie.

Născută pe meleaguri dâmboviţene, în Perşinari, locul care l-a dat României şi pe marele Ion Dolănescu, Maria Cârneci face parte dintr-o generaţie de aur de interpreţi de muzică populară, care va  rămâne în memoria multora peste ani.

Oriunde răsună melodiile Mariei Cârneci este viaţă, pentru că interpreta este sufletul fiecărei petreceri şi oamenii o primesc mereu cu braţele deschise.

Născută pe 22 martie 1953, la Perșinari, artista a fost profesoară de muzică în satul natal, este căsătorită de mai bine de 20 de ani și are un băiat pe nume Edi, iar de curând a aflat că va fi bunică.

Maria Cârneci cântă de când se ştie. În şcoala generală nu rata niciun concurs de muzică populară, dar debutul adevărat a avut loc la `Floarea din gradină`. Ulterior, Maria Cârneci a început imprimările radio pentru fonoteca Radiodifuziunii Române. În  acea perioadă, nimic nu se făcea peste noapte, astfel că o carieră stabilă trebuia făcută cu paşi mărunţi.

În discografia Mariei Cârneci se găsesc albumele: “Cânt de dor şi dragoste“, “Cine n-a iubit o dată“, “Cântă omule cu mine“, “Petrec cu prietenii“ şi “Viaţa viaţă mândră floare“.

În materialul de mai jos, realizat într-o pauză din programul încărcat al artistei, mereu invitată la emisiuni, atât în calitate de jurat, cât şi de cântăreaţă, vă vom dezvălui lucruri interesante din viaţa îndrăgitei artiste, mai mult sau mai puţin ştiute.

Aşa cum ne-a dezvăluit artista Maria Cârneci, a fost cea mai mică din cei cinci fraţi ai familiei, a trăit modest, dar într-o familie cinstită şi spune că educaţia porneşte din familie, iar acei şapte ani de acasă, ce nu se învaţă la nicio şcoală, îşi spun cuvântul şi te urmăresc toată viaţa.

Copilăria simplă de care a avut parte a fost compensată pe deplin de dragostea părinţilor, iar artista a învăţat să iubească simplitatea şi sinceritatea unui om. “Aleg întotdeauna un om care ştie ce înseamnă greul….Am mai multă încredere într-un copil genial, dar fără potenţă financiară, dar care ştie ce este ruşinea, decât într-unul care a avut totul la nas“, spune Maria Cârneci.

Cântăreaţa spune că este mândră de originile ei dâmboviţene şi de satul său, iar darul de a cânta i-a fost oferit de Dumnezeu. Dacă nu ar fi avut acest dar, artista spune că, probabil, s-ar fi îndreptat către magistratură, poate pentru a fi judecător, pentru că şi-ar fi dorit să fie mai aproape de mediul în care ar fi putut să fie un arbitru al dreptăţii.

Maria Cârneci spune că drumul până la cariera pe care o are astăzi nu a  fost uşor, ca, de altfel, nici un drum pe care îl facem în viaţă, dar a muncit pentru tot ceea ce are acum chiar dacă au fost momente mai dificile prin care a trecut, în tinereţe fiind nevoită, de multe ori, să facă sacrificii pentru a putea să plătească o oră de canto.

Cu toate acestea, dâmboviţeanca nu are nici un regret legat de viaţa profesională, însă spune că şi-ar mai fi dorit un copil, chiar dacă are, împreună cu soţul ei (foto 7) un băiat minunat (foto 4), de care este foarte mândră.

De asemenea, artista ne-a mai împărtăşit că regretă faptul că nu-i mai are pe părinţii săi alături, tatăl stingându-se din viaţă anul, ca şi fratele său.

De altfel¸ Maria Cârneci spune că regretă de fiecare dată când “dispar valori şi nu mai avem cu ce să le înlocuim“.

Valorile autentice după care s-a ghidat toată viaţa şi principiile sănătoase învăţate din familie se oglindesc, de altfel¸ în viaţa artistei care spune cu mândrie că nu a avut decât o singură căsnicie şi, chiar dacă au fost păreri contradictorii, s-a găsit întotdeauna calea pentru a se ajunge la înţelegere.

Maria Cârneci spune că mai regretă faptul că, odată cu trecerea timpului, lumea se schimbă de la zi la zi şi că banul pune stăpânire pe mintea oamenilor: “Eu nu vreau să devin un om posedat de lăcomie. Eu apreciez omul, ce ştie el să facă, …dacă ştii măcar o limbă străină în plus faţă de celălalt, deja eşti deasupra lui. Îmi plac oamenii care au cuvântul mai greu ca munţii. Îmi place omul simplu, iar simplitatea este cel mai greu de realizat. Am văzut parveniţi cu duiumul, care învăţaseră două neologisme şi le uzitau ca pe bună ziua, dar dacă îi întrebau ce înseamnă, de unde provin, nu ştiau. De altfel, prostul gust şi superficialitatea nu plac nimănui sau, cel puţin, oricui om care ştie ce vorbeşte“.

Muzica populară implică portul popular, iar Maria Cârneci nu-şi permite să facă excepţie de la această regulă. De altfel, artista are o colecţie de peste 100 de costume populare adevărate dovezi ale tezaurului popular românesc.

La fel cum fiecare costum popular are în spate o întreagă poveste, şi melodiile cântate de artista Maria Cârneci reflectă istoria sufletului poporului român, cu tristeţile şi bucuriile vieţii, transmiţând această stare în concertele, spectacolele şi petrecerile unde încântă audienţa.

4488-279629-maria_carneci_25b3858cf3 carneci maria-carneci maria-carneci (1) poza_20110126155708

maria_carneci_1_4ad429f096_wk

Citeşte şi

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Mihaela Zegheru ridică decorarea torturilor la rang de artă

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Pictez Pereţi, artista care transformă pereţii în scene de poveste

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Geta Ilie, infirmiera cu mâini “de aur”, pentru care munca înobilează sub orice formă

DOAMNE DE EXCEPȚIE: Ruxandra Pașcanu, medicul care le redă tinerețea femeilor

DOAMNE DE EXCEPȚIE: Gabriela Istrate – Povestea unui dascăl dedicat în totalitate elevilor

DOAMNE DE EXCEPŢIE: Teodora Anghelescu, primăriţa care dovedeşte că femeile au un cuvânt de spus în administraţie

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro