Cămările lui Bacchus – Pimnițele dâmbovițenilor de la începutul secolului XIX

La începutul secolului XIX, gospodarii dâmbovițeni aveau, fiecare, construită o pimniță din bârne groase de lemn, pe temeie de piatră, unde păstrau alcoolul pe care îl produceau. Ticsiță cu butoie, pimnița era singura modalitate ca oamenii să aibă băutură tot anul. Alcool mai puteau găsi în hanuri, dar pentru asta era nevoie de bani.

Pimnița asigura o temperatură optimă pentru păstrarea vinului, dar și pentru țuică. Adesea lemnul acestor construcții era frumos sculptat și împodobit de către proprietari.

O astfel de pimniță, din secolul XIX, aparținând unui gospodar din comuna Dragodana, este păstrată în Muzeul Viticulturii din Golești (Argeș).  Pimnita este construită pe o temelie din piatră de râu și este formată dintr-o singură încăpere prevăzută cu prispa la fațada principală. Prispa este protejată de ploi și zapezi de câte un rand de bârne și sustinuta de trei stâlpi, ciopliti artistic, cu decoruri geometrice și capiteluri florale.  Pe prispă, gospădarul ținea linul  (vas de lemn în formă de jgheab) pentru călcatul strugurilor. În interior erau depozitate vasele și butoaiele.

Muzeul Viticulturii din Golești păstrează și două gospodării viticole din județul Dâmbovița. Muzeul este un punct de atracție turistică important pentru județul vecin, Argeș.


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro