ortooxacell kiss2022.gif Flax

Artist târgoviştean: Ovidiu-Petre Dumitrescu dă suflet fierului

Motto: „Arta este produsul dumnezeiesc al omului” – Vasile Ghica

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă campanie de presă al cărei scop este să-i aducem în faţa publicului larg pe artiştii noştri. Vă invităm să-i descoperiţi pe târgoviştenii care trăiesc pentru frumos.

Originar din Râmnicu Sărat, meseria l-a adus la Târgovişte, iar arta l-a determinat să rămână în Dâmboviţa. S-a stabilit la Răzvad, în mijlocul naturii, unde crează în pace. Armonia cu natura se pelungeşte în casa cu aer de muzeu, datorită bogăţiei operelor de artă pe care le adăposteşte sub tavanul sculptat de artist însuşi. Simboluri la tot pasul stau ascunse în utilitatea obiectelor din jur. Astfel l-am descoperit pe acest artist al fierului şi nu numai, a cărui poveste pe scurt o puteţi citi mai jos.

De ce fierul?

Eu am avut o situaţie mai grea, în copilărie. Mama fusese fiică de chiabur şi cu toate studiile ei n-a putut să ocupe funcţii. Am rămas fără tată la vârsta de 2 ani. Eram trei fraţi. S-a angajat ca spălătoreasă la căminul fabricii de confecţii din Râmnicu Sărat şi ne-a crescut pe toţi. Dar când am absolvit şapte clase, cum era atunci, mama m-a sfătuit să merg la şcoala de arte şi meserii, ca să învăţ ceva practic şi să pot intra pe salariu.

ovidiu-dumitrescu (12)

Am înţeles că n-are bani să mă dea la liceu şi m-am dus la şcoala de arte şi meserii, unde făceam şapte ani şi ieşeam maistru. Eu am dat examen la şcoala de lăcătuşerie – confecţii metalice. La examen au reuşit însă mai multe fete şi s-a mai creat astfel o clasă de forjori, pentru care ne-a ales pe cei mai solizi. Nu eram încântaţi, că fieraul ajunsese să fie văzut ca un meşter potcovar, dar a fost baza pentru dezvoltarea mea ulterioară. Am avut maiştrii buni şi mi-a prins foarte bine. Cel mai apreciat de mine a fost Ţigănescu Constantin. Era un meseriaş bun, din Buzău. Eram elevul lui. Când preda lecţii, eu eram cel care bătea la ciocan. Vedea că îmi place şi eram şi mai forţos decât ceilalţi.

ovidiu-dumitrescu (14)

Cum aţi ajuns la Târgovişte?

Am umblat prin ţară cu meseria. Întâi am fost la Braşov – Unelte şi sculte, apoi la 1 mai – în forjă. În ’74 am venit Reglor în forjă, la SARO Târgovişte. M-am mutat cu familia aici.

ovidiu-dumitrescu (20)

Ce traseu aţi urmat apoi?

Am stat la ei până în ’77. Mi-a venit damblaua şi mi-am lăsat barbă. Eticii comunişti m-au sancţionat. După un dialog dur cu inginerul şef, nu m-a mai lăsat reglor, m-a pus la ciocan şi n-a mai durat mult si am plecat la cooperaţia meşteşugărească, la un atelier de confecţii metalice, pentru că absolvisem şi Şcoala Populară de Artă din Târgovişte, secţia sculptură. Am mers aici până în ’80, când am ajuns instructor ergoterapeut la spitalul de la Mănăstirea Dealu.

ovidiu-dumitrescu (11)

Ce presupunea postul de instructor ergoterapeut?

Făceam activităţi artistice cu bolnavii, în timpul liber dintre tratamente. Făceam sclptură, modelaj în lut, pictură. Era ceva inovator, idee adusă de dr. Dulămea, directorul spitalului şi şeful secţie de neuro-psihiatrie. În ’86 m-am mutat la reumatologie. Îmi plăcea să lucrez cu pacienţii, dar în ’90, când s-a produs schimbarea, am plecat de acolo, pentru că nu m-am mai potrivit cu gândirea lor.

ovidiu-dumitrescu (13)

Când v-aţi apucat să faceti artă în fier?

Prin ’95-’96 a apărut fierul forjat. Nu erau foarte mulţi fierari, aşa că m-am apucat de treabă. Se încadra perfect între artă şi realizarea tehnică şi eu le aveam pe amândouă. M-am autorizat. Încă sunt mulţi care nu ştiu ce e fierul forjat, dar dacă eşti bun, reuşeşti.

ovidiu-dumitrescu (2)

Este apreciat fierul în artă, în design interior sau exerior? Se poate trăi din acest meşteşug?

Oamenii zic că fierul e rece. Aşa îl percep, dar la mine totul e din fier şi cine intră simte numai energie pozitivă şi caldură. Important e cum îl lucrezi. Dacă eşti bun, poţi să trăieşti din asta. Oamenii caută meseriaşi şi se duce vestea.

ovidiu-dumitrescu (5)

Cât din această casă este lucrat de dumneavoastră?

Casa este făcută de mâna mea. Din ’95 lucrez la ea. Singurul lucru pe care nu l-am făcut a fost tencuitul. La tavan am lucrat şase luni. Reprezntă universul – sfoara pe care am sculptat-o in lemn e semnul infinitului. Scaune, masă, comodă, rafturi, birou şi alte mărunţişuri sunt făcute de mine. Toate sunt artă, au simboluri inserate, dar în acelaşi timp au şi utilitate. Am făcut şi câteva tablouri, dar eu văd în saţiu, nu în plan şi mă încurcă, aşa ca am renunţat. Am însă multe tablouri primite de la prieteni pictori consacraţi. Toate au un rost şi toate îmi sunt dragi.

ovidiu-dumitrescu (24) ovidiu-dumitrescu (15)

Talentul dumneavoastră a fost recompensat prin premii la concursuri de specialitate?

Am avut multe premii la Cântarea României. După revoluţie, arta s-a degradat, n-am mai fost la concursuri apoi. Mă mândresc însă cu loul I pe ţară, doi ani la rând cu lucrarea „Meditaţie”.

ovidiu-dumitrescu (10)

Unde în ţară aveţi lucrări şi care este cea mai mare?

În Bucureşti am cele mai multe lucrări, inclusiv la Catedrala Patriarhală. Am şi la Târgovişte, la Teatrul Tony Bulandra. Am lucrat mult şi pentru Muzeul Goleştilor din Argeş. Însă cea mai mare lucrare este este gardul de la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, cu trei porţi stilizate. Înainte participam la târguri şi expoziţii unde lumea te vedea şi intrai în contact cu români şi străini. Acum mă ajută internetul. Am cont pe facebook şi oricine poate vedea acolo ce lucrez.

ovidiu-dumitrescu

CITEŞTE ŞI:

ARTIST TÂRGOVIŞTEAN: ANDREEA MIERLEA VISEAZĂ LA UN ATELIER PENTRU COPIII SĂRACI

andreea-mierlea-pictura-asfalt

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – ELENA NEDELCU, CU MÂINILE DE AUR, CREEAZĂ COSTUMUL POPULAR

ziua_iei_elena_nedelcu

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – MIHAI ȘERBĂNESCU, DESPRE ARTELE DE ALTĂ DATĂ ȘI DE ACUM

mihai serbanescu pictor

ARTIST TÂRGOVIŞTEAN – NICOLETA VASILE: “CÂNTECUL MI-A FOST LEAC”

nicoleta-vasile-front_600x400

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – Florian Colea, pictorul ale cărei icoane au depășit barierele credinței 

Florian-Colea5

ARTIST TÂRGOVIŞTEAN: Florian Ispas – de la film foto, la megapixeli şi invers 

floria-ispas-film-foto

Artist târgoviştean: Mihai Rusen – creativitate, pasiune, responsabilitate și putere de muncă 

lucrari-mihai-rusen (1)

Artist târgoviştean: Cristina Ilie, tânăra ambasadoare a muzicii populare 

cristina-ilie-profil

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media