ortooxacell kiss2022.gif Flax

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – Mihai Șerbănescu, despre artele de altă dată și de acum

  1. Motto: „Arta este produsul dumnezeiesc al omului” Vasile Ghica

  1. Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă campanie de presă al cărei scop este să-i aducem în faţa publicului larg pe artiştii noştri. Vă invităm să-i descoperiţi pe târgoviştenii care trăiesc pentru frumos. 

  1. Fără nevoia unei prezentări prea elaborate, Mihai Șerbănescu, profesor și pictor de renume ale Târgoviștei vorbește în acest interviu despre arta sa. Și zic arta sa pentru că pictura este arta cea mai de preț a lui Mihai Șerbănescu. De fapt, sunt una și aceeași persoană. 

  1. 1.    Cine este pictorul Mihai Șerbănescu din punctul de vedere al omului Mihai Șerbănescu?
  2. MS: Cel mai greu este să vorbești despre tine și mai ales în artele vizuale vorbesc lucrările sau activitățile pe care le-ai făcut. De exemplu, Calea Luminii nu este o lucrare pe care poți să o vezi în fiecare zi, dar trecând în revistă activitățile, expozițiile, lucrările, evenimentele vorbesc despre tine.

  1. 2.      Un cuvânt (sau mai multe) care să-l caracterizeze pe Mihai Șerbănescu…
  2. MS: Cercetare, cu riscurile de a greși, în domeniul artistic.

  1. 3.      Cine l-a format și unde s-a format pictorul Mihai Șerbănescu?
  2. MS: Sunt modelajul Școlii Românești de Arte, așa cum îmi place mie să spun. Mi-a plăcut de mic copil pictura, dar domnul Petre Marin Constantin a fost primul profesor, iar la Academia de Artă, domnul Albani, care a trecut în neființă de curând, domnul Ciubotaru și cel mai apropiat mie, cu care am studiat patru din cei șase ani, domnul Vladimir Zamfirescu. Am făcut școala la București la fosta, pentru că acum nu se mai numește așa, Academie de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Studiai, atunci, timp de șase ani, acum studiezi doar trei și dacă mai dorești mai faci doi. Deci, am terminat această academie lucrând timp de șase ani, după ce știam destul de mult din tainele artelor vizuale.

  1. 4.      De ce pictura și nu dansul?
  2. MS: Cred că artele te aleg și dacă nu ești bun, ești împiedicat la dans faci matematică, faci pictură, geografie, nu știu…s-ar putea ca domeniul să te aleagă, cum la fel de bine l-ai putea alege tu pe el. Dansul într-adevăr nu are limite, poți să dansezi și la trei ani și la 100. La fel stau lucrurile și cu pictura. O poți face și la doi ani la fel cum, dacă Dumnezeu îți permite, o poți face și la 100. Capodoperele au fost executate și la vârste fragede și la maturitate, dar și la vârste înaintate.
  3. DSC02529
  4. DSC02534

  1. 5.      Ce-ți trebuie ca să vrei să devii și ulterior să devii pictor?
  2. MS: În primul rând, să-ți placă. În al doilea rând, să-ți dispară interesele, în special pecuniare, să-ți dispară din minte orice fel de interes. Pictura se face cu sufletul și dăruindu-te picturii. De aici probabil că începe drumul și ulterior dacă ai noroc, dacă mintea te ajută, dacă sănătatea te ajută, dacă îți sunt favorabile conjuncturile, devii un nume de luat în considerație.

  1. 6.      Contează talentul sau poți fi netalentat și prin muncă să ajungi pictor?

MS: Pot fi posibile ambele variante. Eu spun de multe ori că majoritatea lumii moare cu talentul în brațe, nedescoperit. Și nu vorbesc despre un talent anume, ci despre toată paleta talentelor. Sigur că îți trebuie muncă, dar sunt necesare și conjuncturile care să te propulseze. Poți munci, poți avea de spus lucruri importante în limbaj plastic, dar este ca și cum ai cânta foarte bine, dar cânți în baie, pentru tine. Deci, e de preferat să ieși în lume, să te confrunți, să fii înjurat, să fii aplaudat, să le poți primi pe toate, pentru că atunci înveți foarte mult. Nu întâmplător expozițiile, retrospectivele, participarea cu lucrări la expoziții devin, la un moment dat, o confruntare. Vezi cum stau lucrările tale lângă alte lucrări, lângă alte viziuni și mentalități, din țară sau din străinătate. Așa, prin comparație îți poți da seama cam pe unde stai. Părerea mea ca cercetător pe plan artistic este că poți da și de alte posibilități, de alte expresii plastice.

  1. 7.      Având deja experiență în acest domeniu, nemaifiind la început de drum, spuneți-mi cum vedeți că evoluează arta? Cum s-a schimbat pictura față de acum 10 ani sau mai mult?
  2. MS: Aproape că nu mai există graniță între pictură și grafică de cele mai multe ori, câteodată pictura ajunge să se păstreze în anumite date, alteori devine non-conformistă. Octavian Paler spunea un lucru interesant, că pictura ba e regina, dar poate să fie și otreapă de rufe. Adică, în funcție de pe mâna cui intră o poți face înălțătoare, o poți face la un moment dat să atingă raiul, dar poți să te ștergi și pe picioare cu ea. Problema este să ai amprentă personală, să descoperi și să nu fii un executant, să nu fii un bun soldățel. Foarte mulți nu depășesc stadiul de executanți sau de interes de a-și câștiga existența.
  3. DSC02528
  4. DSC02531
  5. DSC02533

8.      Vorbeați de amprentă personală și aș vrea să știu care este amprenta dumneavostră personală?

  1. MS: Vedeți, dacă eram în domeniul literaturii era mai ușor de exprimat. Când e vorba de plastică e mai greu și atunci lucrările sunt cele care vorbesc. În literatură folosești foarte mult limbajul verbal, pe când limbajul plastic e altceva. Lucrarea de artă trebuie văzută și ea îți vorbește. Sergiu Celibidache spunea că adevărata muzică o auzi doar în sala de concert și nu pe CD. Sigur că nu putem mereu să stăm cu sala de concert lângă noi, dar faptul că el spune lucrul acesta ne îndeamnă să mergem acolo, pentru că acolo altfel stau lucrurile. Același lucru e valabil și pentru domeniul artelor plastice. Vezi lucrările cu ochii tăi, pe viu și atunci e altceva.

  1. 9.      Cum e publicul? Are de ales între foarte mult kitsch, pe care îl întâlnește peste tot și arta din galerii. Cum știe un public neinițiat să aleagă? De ce ar veni la vernisaj și nu s-ar uita la o emisiune „de la ora 17” la TV?

  1. MS: În primul rând trebuie să aleagă cu sufletul și nu publicul trebuie să se priceapă la tainele artei, el trebuie doar să aleagă pur și simplu cu sufletul. Sigur că gusturile ți le poți cultiva, ca în orice alt domeniu. În momentul în care te-ai cultivat poți să faci diferența între sucul de portocale fals, care doar este portocaliu și are și gust de portocale și o portocală adevărată. La fel se întâmplă și în artă; nu lucrările colorate ca niște sorcove, nu lucrările lustruite sau cu lac pe ele însemană că sunt și cele mai bune. Cum îți alegi hainele, cum îți alegi alimentația, cum poftești la anumite lucruri poți să poftești și la lucrarea de pictură. O operă de artă trebuie să-și mărească în timp valoarea. Vă dau un exemplu, de curând s-a vorbit despre Cumințenia Pământului a lui Brâncuși, care a ajuns la o valoare aproximativă de 20 de milioane de euro. Din puținele lucrări ale lui Brâncuși care sunt pe piață și nu sunt în patrimoniu există și această Cumințenie a Pământului. Suma este extraordinar de mare. Problema se pune altfel, că în urmă cu 100 de ani ea a fost cumpărată cu un preț modest, nu au trecut decât o sută de ani și ajunge la valoarea pe care am amintit-o. Era considerată și i se spunea Urâțenia Pământului, pentru că sculptura acum 100 de ani era privită cu alți ochi, altă minte. Eh, vedeți cum se schimbă lumea, cum se schimbă mintea omului și asta doar după 100 de ani. Vă închipuiți ce va fi peste altă sută. Asta înseamnă artă și spun, de câte ori pot, că patrimoniul unei țări, 80% sau mai mult este reprezentat de opere de artă.

10.  Vorbeați despre lucrări foarte colorate, foarte bine finisate, despre kitsch. Care ar fi caracterisitcile kitsch-ului în artă?

  1. MS: În general kitsch-ul este tradus ca prost-gust, iar aici paleta este destul de mare pentru că te poți păcăli. În momentul în care cineva care stăpânește cât de cât limbajul plastic și îl folosește greșit este ca un chirurg care face o operație greșită. Sigur că e plină lumea de kitsch-uri, de lucrări de prost gust, numai că repet, trebuie cineva să se priceapă să deosebească falsul, mimarea artei de arta originală.

  1. 11.  Care sunt cele mai importante galerii, expoziții naționale sau internaționale la care ați participat în numele României și al Târgoviștei.
  2. MS: Am plecat de două ori la Veneția, cu bursă, am plecat cu bursă și am fost și invitat în SUA de 10 ori, am expus în Soho, acel cartier, precum Centrul Vechi de la noi, dar care nu e plin de cârciumi, ci de galerii de artă. De acolo am avut șansa să execut lucrări care au ajuns în lumea întreagă.

  1. 12.  Completați „meseria” de pictor cu cea de profesor. Despre lucrurile pe care îi învățați aici pe cei mici sau mari ar fi mult de vorbă și pentru a scurta eu vă întreb care este esența fără de care niciun învățăcel nu trebuie să încheie școala de desen?

MS: Ținând cont că o școală se face în ani și limbajul, învățarea limbajului se face în timp. Sunt, în schimb necesare, două-trei lucruri: atracție către această zonă, rezistență, pentru că mergi la peisaj, ba e frig, ba e cald, ba plouă…o mână nevăzută se joacă cu tine și trebuie să fii rezistent. Poți să devii în urma unei astfel de școli, un pictor cu carieră sau poți să devii un bun cunoscător.

  1. 13.  Planuri de viitor, mai apropiat sau mai îndepărtat…

  1. MS: Pe 27, sâmbătă, este vernisajul expoziției la Galeria Regală de la Sinaia, aflată la Casino Sinaia. De la ora 12.00. Este cel mai apropiat plan al meu și lucrez la realizarea lui. Un alt plan ar fi acela de a pune laolaltă lucrări din Târgoviștea Veche împreună cu aceleași locuri din Târgoviștea de acum. Locuri care erau acum 20 de ani și acum nu mai sunt. Vreau să aducem Târgoviștea acasă.
  2. DSC02532
  • DSC02530

Distribuie:

Un comentariu la „ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – Mihai Șerbănescu, despre artele de altă dată și de acum”

  1. „Nu este frumos ce-ti place tie ci este frumos ce-mi place mie!”
    Foarte interesant articokul pentru un profan ca mine!

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media