ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – Florian Colea, pictorul ale cărei icoane au depășit barierele credinței

Motto”Arta este produsul dumnezeiesc al omului “- Vasile Ghica
Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă campanie de presă în care ne-am propus să-i aducem în faţa publicului larg pe artiştii noştri. Vă invităm să-i descoperiţi pe târgoviştenii care trăiesc pentru frumos.
Pictorul târgoviștean iconar Florian Colea, originar din Moroieni, este unul dintre artiștii pe care i-ai putea asculta ore în șir fără să te plictisești. La momentul în care mi-a acordat următorul interviu, în care o să vă invit să îi descoperiți povestea, a fost a doua oară în care am intrat în casa dumnealui, un mic muzeu, unde pereții sunt împodobiți cu icoanele și tablourile pictate de el, iar lucrurile de casă, realizate manual de soție, meșter popular, completează imaginea de poveste a locuinței celor doi soți.
În vârstă de 64 de ani, artistul Florian Colea nu obosește să picteze icoane pe care le vinde, le dăruiește sau le păstrează pe pereții apartamentului său, care îi servește și ca atelier de lucru.
Copiii nu i-au moștenit pasiunea, dar artistul spune că își răsfrânge dragostea pentru pictură  asupra altor copii.
 Florian-Colea9 Processed by: Helicon Filter; Processed by: Helicon Filter;
-Sunteți un artist cu care județul nostru se mândrește. Simțiți și dumneavoastră acest lucru?
-Da. Poate că nu atât cât am merita noi meșterii populari, dar în linii mari da.
-Știu că pasiunea pentru artă o moșteniți din familie, dar spuneți-ne dumneavoastră mai multe, pentru cititorii noștri.
Vă povesteam eu, mai demult, că sunt descendent al familiei Ciorănescu din Moroieni. Dacă o iau pe cale genetică, s-ar putea să moștenesc, pentru că ei toți au avut înclinații științifice, umaniste. Apoi, ținând cont de preocupările directe, ale mamei, ale bunicii, ale mătușilor-a fost o perioadă destul de lungă când la noi se trăia numai din covoare-eu, fiind primul copil al familiei, într-o familie numeroasă, cu 9 frați, din care șase surori, toate țeseau, probabil că m-au determinat să asimilez această înclinație spre frumos. Înaintând în viață, le-am pus în practică și așa am ajuns la pictură, la cioplitură în lemn. Mai recent, am descoperit și fotografia. Îndeletnicirea de bază este, însă, pictura icoanelor, pe care o fac la modul intens din anii 90.
-Ați câștigat foarte multe premii până acum, dar știu că cea mai mare reușită a fost faptul că una dintre icoanele dumneavoastrăo icoană împărătească pe lemn, a ajuns la Vatican. Cum s-a întâmplat?
Deocamdată, da. Este realizarea mea cea mai de preț. Am acolo chiar mai multe icoane. Colaborez cu ei de vreo 7-8 ani și în mod regulat 8-10 icoane pe an ei le solicită. Acea icoană le-a plăcut lor, însă cel mai mult și a ajuns în sala presei la Vatican și am primit și o scrisoare de mulțumire de la custodele sălii respective. Nu mai zic, însă, că am lucrări pe tot globul. Eu am beneficiat de o perioadă excelentă a Muzeului Bran unde, în anii 90, se organiza de Sf. Pantelimon acolo un târg extraordinar. În anii 90 încă se mai delimita meșteșugul tradițional de comerțul care este la ora actuală. În acea perioadă, cunoșteam oameni deosebiți, vindeam la modul serios lucrările, lucrări care au ajuns pe tot mapamondul: America, Japonia, Coreea, Europa.
-Cât timp vă ia să pictați o icoană? Mai faceți și rame pentru acestea?
Depinde de mărime, de temă, de complexitatea icoanei. Icoanele cu multe personaje se fac și în șase luni de zile, cum sunt icoanele împărătești, lucrând cel puțin 4-5 ore pe zi. Mai ales pictura pe lemn este mai complexă și când primești comenzi de la instituții de cultură, unde ești convins că vor fi privite și criticate de oameni avizați, nu prea poți să te grăbești.
Pentru icoanele pe sticlă mai fac rame, pentru că specificul icoanei pe sticlă este să aibă o ramă cât mai simplă, fără decorațiuni. De regulă, lucrez la Moroieni, la casa părintească, dar când sunt urgențe lucrez aici, în sufragerie. Aici este atelierul meu. De multe ori, pregătesc lemnele, că la icoana pe lemn sunt multe stadii înainte de a începe pictura. Să pregătești lemnul, să îi pui pene, să dai un start de grunt, apoi lipești o pânză, peste care dai până la nouă straturi de grunt special pentru pictură și apoi o lași să se usuce.
Florian-Colea2
-Merită să investiți atât timp, muncă, materiale, bani?
Merită pentru că îmi place. A fost o perioadă în care câștigam bani destul de bine. Nu am făcut avere, nu am pus bani deoparte, dar ne-am satisfăcut cam toate mofturile cu banii câștigați. Acum s-au rărit târgurile adevărate și s-a și saturat piața. Au apărut tot felul de iconițe litografiate, cu mult sclipici, cu multă poleială, la prețuri derizorii și lumea cumpără. O lucrare din asta e destul de scumpă, nu-și permite oricine. Poate ajunge și la 20-30 de milioane o lucrare mare. Lucrările mici pornesc de la 50-100 de lei.
-De unde vă inspirați atunci când pictați?
-Acum sunt în stadiul în care în general lucrez din memorie, pentru că sunt atâția ani de experiență în spate, dar când mi se cer lucrări cu mulți sfinți pe care nu i-am făcut niciodată sau scene, atunci mă inspir din iconografia veche, am o serie întreagă de albume cu pictura noastră veche. Nu găsesc în ele, o iau la pas prin biserici, prin mănăstiri și trebuie să găsesc. Este un izvor de inspirație extraordinar biserica. Nu poți face, însă, icoană cum vrei tu. Există niște canoane, niște reguli, niște reprezentări pe care nu le poți modifica, trebuie să fie aceleași cu ale vechilor iconari. Alminteri, icoana ta nu are valoare. Icoana trebuie să reprezinte spiritualitate.
Florian-Colea5 Processed by: Helicon Filter; Florian-Colea9
-Nu v-ați gândit să expuneți într-o galerie de artă?
-Ne-am gândit mai mulți prieteni să închiriem un spațiu și să facem o galerie de artă cu vânzare, cu probe practice în fața clienților, dar ne-am izbit de lipsa spațiilor. E mai greu de obținut acum un spațiu pentru așa ceva. A rămas în stadiul de proiect.
 
-În ultimii ani, v-ați hotărât să împărtășiți din experiența dumneavoastră. Anul trecut, acest lucru s-a întâmplat cu copii din Moroieni. În ce stadiu mai este acest proiect?
-Am fost o vară întreagă, săptămânal, patru ore pe zi. Paradoxal, au fost mulți entuziaști, s-au cernut și au rămas 30 în final, care au venit săptămânal toată vara. Atelierul a fost organizat cu ajutorul primăriei, care a sponsorizat activitatea. Anul acesta, nu s-a mai putut. Pentru mine a fost o mare realizare, eu fiind de acolo, deoarece aveam în sufletul meu un mare necaz: Mă duc în toate zonele țării și susțin ateliere, iar la mine în sat nu reușesc. La un moment dat, chiar mă simțeam frustrat că în Moroieni nu e aude decât de violuri, urși și altele. Atunci, m-am ambiționat, m-am dus în Consiliul Local, cu un teanc de lucrări, să vadă ce fac, cu grămada de diplome și au fost foarte entuziaști. Au dat banii și apoi entuziasmul copiilor a ținut toată vara. Și acum mulți intre copii lucrează. Special mi-am deschis o pagină pe facebook, pentru că este cel mai ușor mod de a comunica și tot timpul îmi cer sfaturi. Unii mă mai roagă să le cumpăr materiale, pensule, culori și am câțiva copii care au succes.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
O soție artist popular
Soția domnului Colea este tot o artistă. Cărpeniţa Colea, originară din Slănic Prahova, participă alături de soţul ei la târguri meşteşugăreşti cu goblenurile şi lucrurile manuale pe care le realizează, pasiunea doamnei fiind moştenită de la mama sa.
Dâmbovițeanca îi învață de fiecare dată când are ocazia pe copiii care participă la ateliere sau tabere de creație că lucrul manual este frumos și original, mai ales că acesta a revenit la modă în ultima vreme.
Doamna spune că nu câștigă foarte mult din ceea ce face, dar este mulțumită dacă oamenii îi apreciază munca.
Florian-Colea Florian-Colea1 Florian-Colea3
Florian-Colea6 Florian-Colea7
Citește și

Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Un gand despre “ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – Florian Colea, pictorul ale cărei icoane au depășit barierele credinței

  • 26 septembrie 2014 at 6:03
    Permalink

    FIIND PRIETENI, POT SA VA SPUN CA ATI FACUT UN REPORTAJ FOARTE FRUMOS.

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro