Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3664
8-12-2021

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Rolul iodului în dieta gravidei

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la redactie@gazetadambovitei.ro .

 

Iodul este un microelement cu rol foarte important în sarcină. El ajută la dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos al fătului. “Iodul previne apariţia cretinismului, a insuficienţei tiroidiene şi atunci aportul de iod în sarcină este unul benefic. Pentru o funcţie tiroidiană normală la făt este foarte important ca iodul să fie prezent în alimentaţia gravidei sau în suplimentele vitaminice” recomandă dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experienţă de 20 de ani în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Este ncesară suplimentarea cu iod în dieta gravidei, în special în trimestrele 2 şi 3, normele formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandând ca aportul de iod la femeia gravidă să fie de 250 micrograme pe zi. Astfel că pentru determinarea aportului de iod în sânge măsurarea iodului în sânge este o analiză cheie în cazul unei gravide, precum este şi măsurarea calciului, magneziului şi fierului.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Citeşte şi:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Analize decontate în sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS : Vaccinuri în sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Malformaţiile fetale

 

 

Distribuie:

One thought on “O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Rolul iodului în dieta gravidei

  1. Cum sa fie informata o femeie însărcinată din județul Dâmbovița? Sunt însărcinată, medicul ginecolog și medicul de familie mi.au făcut trimitere pentru a efectua o parte din analizele de sânge aferente primului trimestru, dar nici la spitalul Găești, nici la cel județean nu au fonduri. Asta a fost răspunsul pe care l-am primit când am sunat sa solicit o programare. De ce mi se opresc lunar bani din salariu pentru sănătate? Am plătit 800 de lei și am făcut toate analizele la o clinica privata. Eu mi-am permis, nu am un salariu mare, sunt bugetar. Dar ce fac mamele care nu au niciun venit?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo
soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media