ortooxacell kiss2022.gif Flax

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Analize decontate în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa  prin intermediul email-ului, la [email protected].

Analizele efectuate în timpul sarcinii oferă informaţii importante despre starea de sănătate a gravidei şi evoluţia sarcinii, dar conferă în acelaşi timp o anumită linişte viitoarei mame. O parte dintre ele sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări, dar în cazuri aparte, pentru probleme deosebite care necesită investigaţii amănunţite, se impun analize mai sofisticate pe care gravidele le suportă de obicei din buzunare.

Analizele de sânge şi urină, hemoleucogramă, glicemie, calcemie, stabilirea grupei sanguine şi a RH-ului se numără printre cele decontate de CNAS. “Este vorba despre un pachet uzual de analize pe care medicul de familie îl prescrie în mod obligatoriu de două ori în timpul sarcinii, în trimestrul I şi în trimestrul III, analize decontate în baza biletului de trimitere”, detaliază dr. Andrei Tomescu.

Însă există şi analize ce nu figurează în contractul cadru cu CNAS. “Există două categorii de paciente: cu risc şi fară risc. Trebuie identificată de la început pacienta cu risc obstetrical, pentru care se impun mai multe analize: bitest, triplutest, amniocenteză, morfologie fetală cu evaluare 4D ş.a. Acestea nu sunt decondate, dar există centre de excelenţă unde se pot face astfel de analize gratuit, fiind subvenţionate de Ministerul Sănătăţii prin anumite programe naţionale”, adaugă medicul specialist.

Pentru a beneficia de analize decontate sau subvenţionate este necesară însă o programare din timp pentru recoltare, ceea ce impune respectarea programului de vizite la medicul obstetrician şi o comunicare eficientă cu medicul de familie, ce asigură o corectă informare a gravidei în această privinţă.

demo_news_tomescuDr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Citește și: O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Vizite mai dese la medicul specialist

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media