Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

O GRAVIDĂ INFORMATĂ : Vaccinuri în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa  prin intermediul email-ului, la [email protected].

Săptămâna trecută am aflat ce analize sunt necesare în sarcină. În ediţia din această săptămână a rubricii noastre abordăm un alt aspect care vine să completeze paleta de informaţii utile: vacciurile pe care gravida ar trebui să le facă pentru a se proteja pe sine şi pe copilul său.

Vaccinul antigripal este unul dintre cele recomandate pentru gravide în sezonul rece. O răceală poate pune probleme în sarcină, fapt pentru care mămicile au la dispoziţie varianta vaccinului.

O situaţie mai aparte, incompatibilitatea în sistem RH impune vaccinarea gravidei, pentru a evita punerea în pericol a vieţii fătului şi a unor sarcini ulterioare. “Gravidele cu RH negativ şi incompatibilitate de RH beneficiază de vaccinare gratuită printr-un program naţional. Se efectuează o vaccinare la 28 de săptămâni şi imediat după naştere, în primele 72 de ore”, explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Un alt vaccin necesar este cel antitetanos. Tetanosul este o boala care poate afecta sistemul nervos şi se datorează unei bacterii care pătrunde uşor în organism printr-o rană deschisă, chiar şi o zgârietură, care intră în contact cu suprafeţe murdare. “Obligatoriu, gravida trebuie să facă vaccinul antitetanus la începutul trimestrului III pentru a fi protejaţi şi ea, şi fătul, de efectele negative ale bacteriei”, oferă lămuriri dr. Andrei Tomescu.

Mai există câteva tipuri de vaccinuri care pot fi efectuate  în sarcină, la recomandarea medicului, pentru cazuri aparte. De aceea este foarte important ca gravida să facă analizele necesare şi de asemenea să comunice cu medicul care îi urmăreşte evoluţia sarcinii despre orice aspect intervine pe parcursul celor nouă luni.

demo_news_tomescuDr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Analize decontate în sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Vizite mai dese la medicul specialist

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS – Spital public vs. spital privat

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media