Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

O GRAVIDĂ INFORMATĂ : Spital public vs. spital privat

 

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa  prin intermediul email-ului, la [email protected]

 

Alegerea medicului şi a spitalului unde să nască este prima decizie pe care trebuie să o ia o gravidă ce îşi doreşte sarcina. Gravidele îşi aleg în general medicul ginecolog pe baza recomandărilor din partea apropiaţilor sau feed-back-ului din media sau forumuri de specialitate. Însă de multe ori cad în capcana unei reclame bine direcţionate, ce le costă timp, eforturi sporite şi bani în plus.

“În alegerea obstetricianului, este important ca o gravidă să opteze pentru un medic serios în activitatea sa şi alături de care să se simtă confortabil pe perioada sarcinii şi la naştere. Este foarte important ca atunci când pacienta vine la medic, indiferent de renumele lui, ea să aibă încredere în medicul respeciv”, recomandă dr. Andrei Tomescu.

Cât despre dilema spital public vs. spital privat, opinia medicului specialist este următoarea:

“Bariera între ceea ce oferă un spital privat şi ce oferă un spital public a cam dispărut. Este drept că un spital privat poate excela prin condiţiile hoteliere şi apartură performantă.  Însă vreau să menţionez că şi într-un spital de stat şi mă refer la spitalul nostru, din Târgovişte, unde am profesat timp de 20 de ani şi care a trecut printr-un program european, sunt condiţii foarte bune. Spitalul nostru arată acum foarte bine la partea de sală de naştere, bloc operator şi lăuzie, dispune de rezerve private pentru gravide, cu meniu special, cu televizor, cu posibilitatea de a sta cu un aparţinător după ce nasc. În plus, există în sistemul privat medici buni, dar şi medici nu atât de buni”, este de părere dr. Andrei Tomescu, ce doreşte să evidenţieze faptul că serviciile private de sănătate nu aduc neapărat mai multă calitate.

“Asigurăm tot ce se poate asigura unei gravide în Târgovişte. Există situaţii speciale pentru care recomandăm să meargă la Bucureşti, pentru investivaţii de supra-specialitate, dar în rest ar trebui înlăturată himera aceasta cu mersul la Bucureşti pentru urmărirea unei sarcini. Naşterea se poate efectua în condiţii de siguranţă şi în oraşul nostru”, subliniază medicul.

 

Dr. Andrei Tomescu 

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Distribuie:

3 thoughts on “O GRAVIDĂ INFORMATĂ : Spital public vs. spital privat

  1. Induiosator articol ! Sint curios citi copii prematuri intre 28 si 32 de saptamani au fost internati si monitorizati in minunata sectie a spitalului judetean in ultimii ani? Cite histerectomii totale laparoscopice s-au efectuat ? Cite proceduri de montare de bandelete pentru incontinenta urinara s-au efectuat ? Cite amniocenteze sau cordocenteze au fost efectuate in acest spital ? Citi din medicii angajati in acest spital au lucrat macar odata intr-un spital privat performant ( care nu exista in Tgv ) pentru a fi capabili macar tangential sa-si dea cu parerea! ? Cite histeroscopii s-au efectuat in spitalul judetean Tgv ? Cite echografii de morfologie fetala s-au efectuat in acest spital ? Citi din medicii angajati in sectia de O-G a acestui spital nu au sau nu lucreaza in cabinete private ! Unde din pacate nu fac mai mult decit la stat…! Toate aceste intrebari se bazeaza pe realitatea unui spital cu dotari existente pentru a face toate aceste lucruri , unde s-au cheltuit in ultimii ani milioane de euro pentru modernizare ! Cam asa se pune problema in mod real si in anul 2016. Nu faptul ca ai niste rezerve cu usi si ferestre de termopan ! Asta conta in anii 90 , adica secolul trecut !
    In rest , doar de bine , si succes in lenta tranzitie spre secolul actual !

  2. Are dreptate de Tomescu cand spune ca a disparut diferenta dintre spitalul privat si cel de stat. Cunosc chiar,un caz in care desi gravida mergea regulat la consultatii la spitalul privat la care urma sa nasca,atunci cand a aparut o problema serioasa la sarcina,spitalul nu a mai vrut sa o trateze ci a trimis-o la spitalul Polizu,spital de stat .Acolo,desi era o situatie grava,medicii au salvat copilul (care s-a nascut prematur la nici 7 luni). Adevarat,spitalul privat poate excela prin conditiile hoteliere,dar nu si prin calitatea actului medical.
    Un alt caz,cand pacienta in varsta de 91 ani internata la un spital privat urma sa fie externata, a trebuit sa astepta pana la orele 16 desi urma sa se deplaseze 100 km pana la domiciliu,deoarece medicul nu era in spital decat dupa aceasta ora( probabil dimineata avea program la spital de stat).

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo
kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media