Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3702/3703
16-1-2022

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Malformaţiile fetale

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Perioada sarcinii este una frumoasă atât pentru o femeie, cât şi pentru cuplul şi familia din care face parte. Există însă momente grele determinate de riscul sau chiar apariţia unei malformaţii la făt.

Malformaţiile fetale pot fi încadrate în două tipuri: anomalii cromozomiale şi malformaţii congenitale. Ca şi în cazul altor subiecte pe care le-am abordat în această rubrică, informarea gravidelor în această privinţă este foarte importantă.

Anomaliile cromozomiale

Sunt malformaţii genetice, al căror risc poate fi determinat prin teste de screening precum dublu test şi triplu test. “Dacă acestea indică un risc crescut, se poate trece la teste de mai înaltă fidelitate precum amniocenteza, Panorama ş.a., care pot aprecia până la 100% dacă fătul are o anomalie cromozomială” ne oferă mai multe informaţii dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experienţă.

Rezultatul analizelor se corelează cu datele ecografice şi se ia o decizie în funcţie de situaţia gravidei şi factorii de legislaţie, care nu permite întreruperea sarcinii decât dacă este pusă în pericol viaţa fătului sau a mamei.

Malformaţii congenitale

Se pot depista în saptămânile 22-24 de sarcină cu o ecografie amănunţită numită morfologie fetală, eventual cu o evaluare 4D. Se pot aprecia malformaţii precum lipsa unui membru, un defect la craniu, la peretele abdominal, la inimă etc. “Aceste malformaţii au cauze genetice sau sunt produse de o intervenţie a unui factor extern în primele 11 săptămâni de sarcină, când se formează organele. Între factori externi ce pot induce o malformaţie congenitală se numără: o radiaţie, un tratament medicamentos, o febră”, explică dr. Andrei Tomescu.

Spre deosebire de anomaliile cromozomiale, în cazul malformaţiilor congenitale responsabilitatea este pe umerii viitoarei mămici, care trebuie să evite factorii teratogeni – medicamente, infecţii, radiaţii, fumat, alcool – în primele 11 săptămâni de sarcină.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media