Târgoviștea celor 33! Radu Prasnaglava, ultimul domnitor muntean care a controlat Banatul

33 de nume sunt săpate în marmură la intrarea în Curtea Domnească din Târgoviște. 33 de domni și voievozi care au condus Țară Românească din Curtea Domnească ridicată la Târgoviște în vremea lui Mircea cel Bătrân! 33 de portrete de bărbați de stat pe care Gazeta Dâmboviței vi le prezintă din dorința de a păstra vie istoria acestor locuri. 

 Radu Prasnaglava (Chelul sau Pleșuvul)

mai 1420 – octombrie 1422

vara anului 1423

toamna anului 1424

primăvara şi iarna anului 1426

24 ianuarie 1427 – a. 6 aprilie 1427)

Radu Prasnaglava i-a urmat la domnie fratelui său, Mihail I, continuând moștenirea Basarabilor. Prasnaglava era fiul nelegitim al lui Mircea cel Bătrân. Porecla „Prasnaglava”, de origine turcească, însemnă „cap gol”, „fără minte”, dar şi „chelul”. Radu Prasnaglava a avut o domnie zbuciumată, marcată de episoade scurte la domnie, alternate cu cele ale lui Dan al II-lea cel Viteaz. A fost impus și ajutat la domnie de Mahomed Celebi, până în 1421 când sultanul este rănit într-o ambuscadă a lui Dan al II-lea.

Radu Prasnaglava este ultimul domnitor al Țării Românești care mai deține controlul asupra Banatului, teritoriilor tătărești (sudul Basarabiei) și a zonei de ieșire la Marea Neagră

În al doilea an de domnie, Radu Prasnaglava a încheiat o alianță cu Brașovul și Țara Bârsei, precizând într-un documente că vrea să fie pace și să fie o singură țară. Domnitorul a întărit privilegiile negustorilor brașoveni care nu plăteau vamă la Târgoviște.

El va fi alungat de pe tron de de Dan al II cel Viteaz, nepot de frate al lui Mircea ce Bătrân. De alftel domnia sa a fost caracterizată de  lupte frecvente și violente cu vărul sau Dan al II-lea, în intervalul dintre acestea găsindu-și adăpost și sprijin peste Dunăre la otomani de unde, de câte ori avea prilejul, revenea cu trupe noi în încercarea de a-și relua tronul.  Ultima menționare documentară a lui Radu Prasnaglava este din primăvara lui 1427, când Dan al II-lea revine cu armată din Transilvania reluând tronul și, probabil, ucigându-l pe el și moștenitorii lui.

VEZI și: TÂRGOVIȘTEA CELOR 33! MIHAI I – DOMNITORUL CARE A MUTAT CAPITALA LA TÂRGOVIŞTE

mihail I 1

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro