TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Shogun

„Ce sunt norii, decât un pretext pentru cer? Ce este viaţa, decât o fugă de moarte?”  (Shogunul, James Clavell)

Aşa cum v-am povestit într-o tabletă anterioară, înainte de 1989, de 8 martie, se adunau colegele mamei mele la noi în sufragerie pentru a sărbători cu o pizza de casă la cuptor, o prăjitură și un film la video. Într-una din aceste ocazii, am văzut şi această miniserie: Shogun.

Cartea a fost greu de obţinut, pentru că în acea perioadă cărţile de calitate se vindeau la pachet cu câteva volume de literatură de propagandă, pe care nu le cumpăra nimeni. La mama în bloc era o vecină care lucra la librărie şi care ne-a procurat cartea: îmi amintesc și acum  bucuria tatălui meu, când a intrat în posesia celor două volume.

Shogun este un roman scris de James Clavell şi este considerat primul din seria de cărţi numite Saga Asiatică, având acţiunea plasată în Japonia în jurul anului 1600. Personajul principal este un marinar englez, mai exact un pilot de navă, care naufragiază pe coasta Japoniei şi care, după numeroase aventuri, devine primul samurai european.

Prin ochii englezului ni se relevă societatea medievală japoneză, cu o filosofie proprie, total diferită de cea europeană, pe care, într-un final, John Blackthorne (acesta este numele marinarului) o va îmbrăţişa. În realitate, acţiunea romanului se desfăşoară în lunile de dinaintea bătăliei de la Sekigahara, bătălie ce va marca ultima perioadă de shogunat (guvern militar) a Japoniei.

Cred că nu în mod întâmplător a fost aleasă meseria de pilot de navă pentru personajul principal. Imaginea asupra civilizației nipone trebuia să fie construită din perspectiva unei persoane cu educație și experiență de viață, pentru a-i da savoare. Pilotul de navă cunoaște geografie, matematică, astronomie și are parte de o ucenicie îndelungată până să poată accede la acest post. Este tipul de personaj construit și de Jules Verne, Daniel Defoe, Antonio Pigafetta și, de ce nu, de Radu Tudoran.

Catolicismul, bine reprezentat în acel moment istoric în arhipelagul nipon, îi creează unele probleme pilotului protestant, biserica își apără interesele economice. Chiar dacă nu este intriga principală, este interesant de urmărit această chestiune.

Nu lipsește nici povestea de iubire. Blackthorne se îndrăgostește de o nobilă japoneză. Chiar dacă este o poveste de iubire imposibilă, femeia este cea care îi deschide ochii asupra Japoniei, asemeni lui Maytrei, cu Mircea Eliade sau Rusoaicei, cu Gib Mihăescu. Femeia, iubind, se oferă și oferă bărbatului trăirile, obiceiurile și modul de viață al nației sale. Această manieră de a prezenta specificul culturii locale este amplu utilizată de autor: Mariko Toda, micuța nobilă, îi explică lui Blackhorne (iar astfel, autorul ni le explică nouă, cititorilor) numeroase tradiții, de la ceremonia ceaiului, la ritualul de Seppuku. Tributare credințelor asiatice, personajele se subscriu karmei, concept folosit des ca scuză sau pretext pentru acțiunile lor.

Cu foarte multă acribie, James Clavell ne descrie societatea japoneză din toate punctele de vedere – administrație, politică, dar şi moravuri specifice vremurilor. Am învățat o mulțime de cuvinte în limba japoneză, întrucât autorul, asemeni lui Umberto Eco în Numele trandafirului, „împănează” romanul cu expresiile locului.

Miniseria a fost produsă în 1980 şi este o ecranizare reuşită a romanului, cel puţin din perspectiva epică. Chiar are acelaşi compozitor al coloanei sonore ca Isus din Nazaret, Maurice Jarre… Mi-au plăcut foarte mult scenele de dragoste, dar şi cele mai tragice, care sunt construite într-un mod magistral, regizorul creând autenticitatea acelor vremuri prin costume, decoruri, armamentul şi locuri de filmare foarte bine alese.

Rolul principal este interpretat de Richard Chamberlain, actor cunoscut, printre altele, și pentru miniseria Pasărea Spin sau pentru rolul din Contele de Monte Cristo. I se alătură un alt mare actor, Toshiro Mifune, de origine japoneză, care interpretează rolul lui Yoshi Toranaga, Lordul de Kwanto, importantă figură politică. Toshiro Mifune este unul dintre actorii preferaţi ai lui Akiro Kurosawa, unul dintre cei mai importanți creatori de film din istoria cinematografiei mondiale, care-l va distribui în foarte multe alte filme, cel mai cunoscut fiind Cei 7 samurai. Nu pot să nu-l menţionez pe John Rhys – Davies, actor ce-l interpretează pe pilotul de navă Vasco Rodrigues, în miniserie, dar pe care cititorul îl cunoaşte poate mai bine pentru rolul lui Gimli din Stăpânul inelelor sau cel al lui Sallah din Indiana Jones.

Filmul este lung şi are aproximativ 9 ore, însă fiecare minut merită efortul, cu recomandarea însă de a-l  viziona după lectura cărţii…

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro