TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU Nicolae Portocală (1860-1938) – un comandant emblematic al Școlii de Cavalerie din Târgoviște

S-a născut la 19 iulie 1860 într-o familie de greci veniți din insulele Ionice, ca fiind fiul lui Temistocle, care se ocupa cu arendarea de moșii în județul Râmnicu Sărat, și al Emanuelei Mihu. La 20 de ani, Nicolae Portocală se înscria ca soldat voluntar, brigadier și apoi sergent în Regimentul 6 Călărași, iar doi ani mai târziu funcționa în cadrul Regimentului 1 Roșiori, unde a activat până în 1884. Încă din copilărie, și-a manifestat atașamentul și dragostea pentru cal, acest lucru determinându-l într-un final, să urmeze între anii 1889-1891 Școala Specială de Cavalerie din București, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. La finalul cursurilor, comandantul școlii, maiorul Scarlat Pontbriant, nota în foaia calificativă a elevului Nicolae Portocală, ca fiind „un ofițer prea bun cu dorința de a se instrui, care iubește calul și călărește foarte bine”. Ca urmare a rezultatelor sale în școala de cavalerie, a  fost trimis la Școala de Aplicație a Cavaleriei de la Saumur (30 noiembrie 1893-10 august 1894), Legația României la Paris anunțând pe ministrul de externe român de la București, că ministrul de război francez aproba intrarea la Școala de la Saumur a locotenentului Nicolae Portocală, din arma cavaleriei, dar cu condiția expresă de a avea și a-și întreține calul pe tot timpul anului școlar.

La absolvirea prestigioasei școli franceze, a obținut începând cu noiembrie 1894 un stagiu de un an în Regimentul 6 Dragoni, cu garnizoana la Evreux, ce făcea parte din Brigada 3 Cavalerie franceză, Corpul 3 Armată. Începând din 1895, a fost instructor de echitație și instructor pentru călăria de carier la Școala Specială de Cavalerie de la Târgoviște (1895-1898), iar apoi comandant de escadron în regimentele 2,4 călărași și 3 roșiori (1898-1899), instructor de călărie și carier, profesor și comandant al escadronului de trupă și ajutor de de comandant la Școala Specială de Cavalerie (1 aprilie 1899-1 aprilie 1905), ajutor de comandant al Regimentului 4 Roșiori (1 aprilie 1905-25 octombrie 1908). La 25 octombrie 1908 este mutat la Școala Specială de Cavalerie, fiind numit începând cu 1 iulie 1909 comandant al acesteia până în 1912, iar ulterior a fost numit comandant al Școlilor Militare de Cavalerie de la Târgoviște și profesor de tactică aplicată și regulamente (decembrie 1912-iulie 1914). Apoi, Nicolae Portocală a fost trecut la trupă, a fost comandant al regimentelor 8 Roșiori (1 iulie-1 octombrie 1914), Regimentul 6 Călărași (1 octombrie 1914-1 aprilie 1915) și Regimentul 4 Roșiori (1 aprilie 1915-1 aprilie 1916) și al Brigăzii 2 Roșiori (1 aprilie 1916-15 august 1917).

S-a distins în activitatea sa din învățământul militar, în special ca instructor și profesor la Școala Specială de Cavalerie de la Târgoviște, pe care ulterior a și comandat-o timp de cinci ani. La Târgoviște, a introdus pentru prima dată în 1896, călăria de carier, ca urmare a practicilor învățate la Saumur, reușind să înființeze un câmp de carier, inițial cu opt obstacole. În plus, a împărțit instrucția de călărie în trei categorii, după modelul Școlii de la saumur: călăria de dresaj (călăria civilă), călăria de carier (în teren și cu obstacole) și călăria militară. Pe lângă instructor de carier, a fost și un profesor respectabil, predând cursul de pionieri și telegrafiști (Manualul săpătorilor și telegrafiștilor de cavalerie), dar și comandant al escadronului de trupă al școlii.

Între anii 1900-1902, a organizat primele raliuri (rally paper – vânători călare pe urmele de hârtie), în împrejurimile orașului Târgoviște, oferind cu această ocazie și premii ofițerilor-elevi câștigători. Datorită aptitudinilor sale remarcabile privind pregătirea ofițerilor de cavalerie, precum și a calităților speciale pentru călărie și dresaj, Nicolae Portocală a fost numit comandant al Școlii speciale de Cavalerie și apoi al Școlilor de Cavalerie, unde a coordonat educația și instrucția elevilor-ofițeri. Între anii 1912-1913 a inițiat și a predat alături de generalul Ioan Popovici, comandantul Brigăzii I Roșiori și de colonelul David Praporgescu, de la Inspectoratul Armatei, un curs practic de aplicații pentru ofițerii superiori care puteau fi propuși pentru înaintare în grad.

La decretarea mobilizării generale și a intrării României în primul război mondial, Nicolae Portocală a comandat Brigada 2 Roșiori (regimentele 1 și 10 roșiori), alături de care a participat la bătăliile din noiembrie 1916. La sfârșitul războiului pentru întregirea națională, deși se afla trecut în rezervă pentru limită de vârstă, generalul de brigadă (r) Nicolae Portocală a fost rechemat la Școala Specială de Cavalerie în calitate de consilier tehnic pentru instrucția călare. Astfel, sub comanda sa, Școala de Cavalerie a început să funcționeze provizoriu la Oradea între anii 1919-1920, cu un curs de instructori de șase luni, iar începând cu anul școlar 1920-1921, școala a fost mutată la Sibiu, iar Nicolae Portocală a fost numit director de călării.

De-a lungul carierei sale, Nicolae Portocală a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, clasa a V-a (1904), Ordinul „Coroana României”, clasa a IV-a (1912), Medalia „Răsplata Muncii”, Ordinul „Coroana României”, în grad de comandor, cu panglică „Virtute Militară” și cu Ordinul „Steaua României”, în grad de comandor. Pe lângă distisele decorații, generalul (r) Nicolae Portocală s-a făcut apreciat și recunoscut pentru diferitele articole și studii privind stimularea și îngrijirea cailor, dintre care amintim aici: Echitațiune (1922); Călăria în herghelii și depozite de armăsari (1925); La latéralité dans les allures du cheval (1927); Lateralitatea în mersul calului (Revista Cavaleriei, nr.3, 1927); Calul și călăria în timpuri străvechi; Dare de seamă asupra hergheliilor naționale (1930).


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro