ortooxacell kiss2022.gif Flax

CULTURA ONLINE – Daniel TACHE: Oameni şi cifre

Deşi sunt om de litere, probabil pentru a avea teren solid sub picioare, mi se întâmplă uneori să simt nevoia de a mă întoarce la cifre sau, mai bine spus, de a mă raporta la realitate şi din perspectiva seacă, dar obiectivă, a statisticilor. Şi pentru că tema acestei ediţii  a Culturii de Sâmbătă este Locuri şi locuiri, m-am gândit că nu ar fi rău dacă aş lua în discuţie rezultatele recent publicate ale referendumului din 2011, cu o privire specială asupra nivelului de şcolarizare al dâmboviţenilor şi târgoviştenilor, comparativ cu nivelul de şcolarizare al românilor în general.

Astfel, analizând rezultatele publicate pe site-ul Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, aflăm că la nivelul judeţului Dâmboviţa numărul persoanelor de 10 ani şi peste care nu au absolvit nici măcar patru clase este de 16587, ceea ce reprezintă 3,2 % din populaţia totală a judeţului, valoare procentuală peste media naţională de 2,69%. Dintre acestea, persoane analfabete sunt 8093, adică 1,56% din dâmboviţeni, proporţie care la rândul ei este superioară celei naţionale de 1,22%. Ceva mai bine stăm la nivelul oraşului Târgovişte, unde „doar” 2,02 % din populaţia oraşului nu a terminat patru clase (1606 persoane de 10 ani şi peste), numărul târgoviştenilor analfabeţi fiind de 574 (0,72%).

Din totalul populaţiei stabile de 20 de ani şi peste a judeţului, un nivel scăzut de educaţie (au absolvit doar ciclul primar sau gimnazial) prezintă 156103 de persoane, ceea ce, raportat la totalul populaţiei stabile, înseamnă 30,1%, procent superior celui naţional, de 27,98% (din cei 20121641 români, 5630193 au un nivel scăzut de educaţie). Pentru Târgovişte, nu dispunem de rezultate ale nivelului de educaţie pe grupe de vârstă, iar faptul că rezultatele sunt furnizate doar pentru întreaga populaţie de 10 ani şi peste face ca valorile să devină neconcludente (raportându-ne totuşi la populaţia de 10 ani şi peste, aflăm că 15 851 de târgovişteni au un nivel scăzut de educaţie, respectiv 19,91 %).

Studii universitare au 46022 dâmboviţeni, dintre care 39543 au studii de licenţă, iar 6479 au studii de masterat sau doctorat. Faptul că dâmboviţenii au doar în proporţie de 8,87% studii universitare ne plasează sub media naţională de 12,88%. În schimb, cei 19067 de târgovişteni cu studii universitare, reprezentând 23,95% din totalul populaţiei stabile (15419 au studii de licenţă, iar 3648 au studii de master sau doctorat), ne plasează oraşul mult peste media naţională.

Că în privinţa nivelului de educaţie al populaţiei lucrurile stau ceva mai bine la nivelul oraşului Târgovişte decât la nivelul judeţului este evident. Totuşi, să nu uităm că doar 28,9% din populaţia stabilă a judeţului locuieşte în mediul urban, iar cei 79610 de târgovişteni reprezintă doar 15,35% din totalul dâmboviţenilor. În plus, cred că este inutil să raportez aceste valori la cele medii europene.

Aşa stând lucrurile, demonul cel neastâmpărat al curiozităţii m-a împins să citesc un comunicat de presă al Direcţiei Judeţene de Statistică Dâmboviţa cu privire la situaţia salariaţilor şi a şomerilor din luna în care a avut loc referendumul (octombrie 2011). Raportaţi la cei 323314 de dâmboviţeni cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, cei 74072 de salariaţi înregistraţi în octombrie 2011 reprezentau 22,91%. Câştigul salarial mediu nominal net al acestora era de 1126 lei. Totodată, numărul şomerilor înregistraţi era de 13093, din care 30,9% erau indemnizaţi, iar 69,1% neindemnizaţi. Din numărul total al şomerilor, 70,6% aveau un nivel scăzut de educaţie, 23,2% persoane aveau studii medii, iar 6,2% persoane aveau studii superioare.

În condiţiile în care 220149 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani locuiau în mediul rural, trebuie să bănuim că dâmboviţenii care (în număr destul de mare) nu figurau nici ca angajaţi, nici ca şomeri îşi câştigau existenţa din agricultură sau erau plecaţi în străinătate pentru o perioadă mai mică de un an. Oare?

Dar să vedem cum arată lucrurile acum. Din comunicatul de presă nr. 43/17 septembrie 2013 cu privire la situaţia din luna iulie 2013 a salariaţilor şi şomerilor dâmboviţeni, aflăm că numărul salariaţilor a crescut (faţă de octombrie 2011) cu 251, câştigul salarial mediu nominal net a crescut şi el cu 178 de lei, dar şi că în judeţul Dâmboviţa câştigurile salariale s-au situat sub nivelul celor înregistrate pe total ţară cu 20,6% la câştigul salarial mediu brut şi cu 20,2% la câştigul salarial mediu net, că numărul şomerilor înregistraţi a crescut la 15937, dintre care 23,8% sunt indemnizaţi, iar 76,2% neindemnizaţi. De asemenea, din numărul total de şomeri, 75,3% sunt muncitori, 21,2% persoane cu studii medii şi 3,5% persoane cu studii superioare.

Iniţial, m-am lansat în acest slalom printre cifre pentru a mă convinge (pe mine, în primul rând) că degradarea lumii prin care mă mişc zi de zi, cea a oraşului şi, vrând-nevrând, şi a judeţului, nu este doar o impresie de-a mea. Grobianismul şi trivialitatea de care suntem asaltaţi în mod cotidian, din toate direcţiile, sunt, indiscutabil, efectele unui scăzut nivel de educaţie. Am descoperit însă, fără să vreau, că în ciuda unor convingeri care par să se generalizeze, nivelul de educaţie continuă să influenţeze în mod direct proporţional nivelul de trai. Şi m-am simţit răzbunat. Iată că lipsa de educaţie şi mitocănia te condamnă la sărăcie. Şi nu mă refer doar la sărăcia spirituală.

DANIEL  TACHE  este doctor în filologie, eseist, istoric și critic literar, profesor la Colegiul Național CONSTANTIN  CARABELLA, din Târgoviște…

Citește și:

NERO,  BRAC GERMAN, episodul cinci din romanul foileton al scriitorului Ionuț  CRISTACHE; locul, Portugalia…

PICĂTURA  CHINEZEASCĂ, locuri și locuiri concentrate…

Un… loc nou, o locuire nouă, INTERFERENȚE, cu Pompiliu ALEXANDRU  și  Puiu JIPA

Domnul Constantin VAENI, în căutarea locurilor ascunse din ÎN CALEA  LUPILOR  DE IERI ȘI DE AZI…

AMERICA  LA  NOI  ACASĂ, cu doamna  Dana NEACȘU, se întoarce la locul ei de onoare…

REVENIRI… La locul potrivit, un interviu cu un tânăr intelectual, filosof de elită, domnul Pompiliu  ALEXANDRU…

LECȚIA  DE  ZBOR, cu Ioana PIOARU și locuiri mohorâte despre arta la cratiță…

REFLECȚII  PEDAGOGICE, cu Alexandra  BÂRSAN  VLADOVICI…

CULTURA  URBANĂ, cu Pompiliu ALEXANDRU, cel care ne-a propus tema despre LOCURI  ȘI  LOCUIRI…

Teodor Constantin BÂRSAN  și  CULTURA  LA  MARGINEA  ȘOSELEI…

MELANCOLII cu doamna Constanța POPESCU…

AȘA  O  LIPSĂ  DE  INCULTURĂ, rubrica locuită săptămânal de marele actor Puiu  JIPA…

Cătălina  CRISTACHE  și PLIMBĂRI BUCUREȘTENE…

LONDRA  LA  PAS și Cristian Gabriel GROMAN…

CULTURĂ  ȘI  EDUCAȚIE, cu doamna Mihaela  MARIN…

CULTURĂ  ȘI  ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu STATE…

ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI, cu doamna Mariana OPREA STATE…

Bogdan Mihai VLĂDUCĂ, adică JUNIOR DE WORCESTER…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media