Într-una dintre serile anului 1921 puteaţi lua cina la unul dintre restaurantele de categoria I din oraş, aşa cum era, de pildă, cel situat în strada Libertăţii la nr.14. Se numea “Central” şi era proprietatea lui I.H.Constantinescu, în vreme ce pe strada I.E.Rădulescu, nr.34, se afla proprietatea lui Al.Lupoiu, cu denumirea “Piticu”.
Pentru cei cu venituri ceva mai modeste exista posibilitatea de a alege dintre restaurantele cotate a fi de categoria a II-a: “Galben”-situat în I.C.Brătianu, nr.15, proprietar V.Popescu sau “Pitiş”, de pe str.Stelea, nr.1, proprietar C.Pitiş.
Atunci când nu erau însoţiţi de consoarte, domnii puteau să se oprească la bodega “Lăzărescu”, de pe str.I.C.Brătianu, nr.7, dar pentru o seară mai “picantă”, alegerea potrivită era Cabaretul situat în str.Stelea, la nr.5, aflat în proprietatea lui Florin Pârvulescu.
Clubul Liberal era o oprire tocmai potrivită pentru aceia care nu-şi doreau să fie serviţi cu nimic altceva, în afară de politică.
Turiştii ajunşi pe meleaguri târgoviştene puteau opta pentru cazarea într-unul dintre cele trei hoteluri de categoria I: “Bucureşti”, “Vulturu” sau “Bulevard”.
Strada Libertăţii era de departe centrul de atracţie al urbei noastre, cu cele 2 hoteluri, o cofetărie, patru restaurante şi trei cafenele ale sale.
Când alegeau să şi mănânce, cei interesaţi aveau la dispoziţie în meniu, un rasol cu sos de hrean care costa 4 lei şi tot atât plăteau pentru o mâncare de gutui, cu carne, în vreme ce pulpa de purcel la tavă, cu garnitura aferentă scotea din buzunarul doritorului de răsfăţ culinar, suma de 7 lei. Perioadă de post fiind, am tras cu ochiul şi la meniurile adecvate, observând însă că preţurile tot cam pe-acolo se opreau, indiferent că era vorba de-o iahnie de praz (4 lei) sau de o porţie de sarmale de post, care tot atât costa.
Pentru a vă face o părere despre cât de accesibilă era o astfel de distracţie, mai trebuie să vă spun că salariaţii Primăriei, spre exemplu, aveau un venit lunar cuprins între 200 (cât câştiga un uşier) şi 900 de lei (salariul secretarului).
Până la “întâlnirea” următoare, vă las să vă delectaţi singuri, cu…..calculele.
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…
Citeşte şi
ROMAN FOILETON – Ionuț CRISTACHE; Calendarul cu patimi ( ediția a doua ), episodul doi…
CULTURA ONLINE – Daniel TACHE; Teoria conspirației, Rusia și cutia Pandorei…
ÎN LOC DE CRONICĂ TEATRALĂ – Ionuț CRISTACHE; Iarăși furioasele…
LECȚIA DE ZBOR – Ioana PIOARU; Wes, maestrul cofetar…
PLIMBĂRI BUCUREȘTENE – Cătălina CRISTACHE; Călătorii, experiențe…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE – Mihaela MARIN; De ce nu merg lucrurile bine în România…
REFLECȚII MINORE – Alexandru IACOB; Două poeme…
SOVIANYSME – Octavian SOVIANY; Am fost un copil reușit? ( 4) …
CONEXIUNI – Ștefan POPESCU; Fragmentarium…
COSMOSUL DIN NOI – Ioan N. RADU; Oamenii de ieri ai Târgoviștei…
STRATEGII DE DISTANȚARE – Petre STOICA; „Școala altfel” sau în nici un fel?…
ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI – Constantin VAENI; A murit Stalin…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI – Teodor Constantin BÂRSAN; Abolirea bunului simț…
TERAPII ÎNGÂNDURATE – Ioan VIȘTEA; Despre Ucraina, cu resemnare. Trei scenarii, oricum, pierzătoare…
CUȚITUL CU tEIȘ – Gabriel ENACHE; Reportaj literar…
DEPOZIT ELECTRONIC – Ovidiu IVANCU; Despre profesorul de ieri și de azi…
ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI – Mariana OPREA STATE; De-a valma…
ÎNSEMNĂRI MORALE – Gabriela MARIN; Timpul care ni s-a dat…
LA BORTA RECE – Radu PĂRPĂUȚĂ; Deliciile materiei…
SUBSTITURI, confesiuni americane, episodul 7 – Dana NEACȘU…
JI-PISME DE SÂMBĂTĂ – Puiu JIPA; Zece altfel de poeme…
MELANCOLII – Constanța POPESCU; Două poeme…
RAFTUL CU POEME – Ioan VIȘTEA; Unii și alții…
JUNIOR DE WORCESTER – Bogdan Mihai VLĂDUCĂ; Manifest pentru România…
JUNIORI DE CARABELLA – Marius Alexandru DINCĂ; Despre ziua în care vrei să pleci departe, dar stai…
JUNIORI DE CARABELLA – Daria STEMATE; De primăvară…
CORESPONDENȚE SUBIECTIVE – Erica OPREA; Arta nu e o meserie…