VIDEO: Plouă prin acoperișul de plastic al Ruinelor Curții Domnești Târgoviște! Restaurarea a costat 3,4 milioane de euro

Reședința celor 33 de voievozi de Târgoviște se degradează vizibil după restaurarea care a avut loc în perioada 2011 – 2012 și care a costat 3,4 milioane de euro, majoritatea contribuție nerambursabilă europeană. Cea mai mare problemă o are zona acoperită a ruinelor Curții Domnești, unde s-a montat un acoperiș din plastic, zona care ar fi trebuit să fie spațiu expozițional pentru artiștii dâmbovițeni, conform proiectului. Gazeta Dâmboviței a atras atenția în ani trecuți asupra faptului că în spațiul acoperit este prea multă umezeală. Ieri, invitat la un eveniment ce s-a desfășurat în incinta Curții Domnești, reprezentantul publicației noastre a reușit să surprindă adevărul despre umezeala din interior. De fapt, în incinta acoperită plouă ca afară, iar pentru că spațiul este acoperit cu plastic, pereții nu se usucă decât pe o anumită zonă, pentru că nu există o ventilație naturală.  Iar acest lucru se întâmplă de ani buni. Vă invităm să priviți imaginile.

Ruinele Curții Domnești au găzduit, ieri, o discuție despre viitorul Europei, la care a luat parte și Angela Cristea, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Deși a stat în ploaie și în interior, acesta nu a dorit să comenteze situația restaurării de la Târgoviște, spunând că alte instituții au rolul de verificare a acestor proiecte. La insistențele publicației, fiind vorba de un proiect cu finanțare europeană, Cristea a spus că dacă va primi o solicitare oficială va transmite celor în drept situația de la Târgoviște. 

Curtea Domnească a Târgoviștei a fost restaurată în perioada 2011 – 2012, cheltuindu-se 3,4 milioane de euro. Atunci au fost montate cupola din plastic, dar și termopanele și gresia pentru care proiectul restaurării de la Târgoviște a fost dat exemplu negativ de folosire a banilor europeni sau din bugetul naţional,  în restaurarea unui monument istoric, în  Tezele Prealabile ale Codului Patrimoniul Cultural. Documentul stabilește principiile ce ar trebui să guverneze politicile publice vizând protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural.

Proiectantul reabilitării de la Târgoviște a fost arhitectul  Doina PetrescuReintroducerea în circuitul turistic a Cetăţii de Scaun Târgovişte» a fost un proiect finanțat  de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu beneficiari  Primăria municipiului Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Valoarea contractului a fost  de 3.480.506,49 euro și a fost încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi CLAR REHABILITACION SL, împreună cu SC COBADI IMPEX SRL Târgovişte. Lucrarea de 3,4 milioane de euro a avut o garanție de doar 1 an de zile. Atât directorul Complexului Muzeal Târgoviște, cât și reprezentantul Consiliului Județean Dâmbovița nu au semnat procesul verbal de recepţie. Au semnat, însă, reprezentanții primăriei Târgoviște.

Reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița și-au primit oaspeții în ploaie, chiar în interiorul monumentului. În 2012, reprezentantul CJD și cel al Complexului Muzeal nu au semnat procesul verbal de recepție a lucrării. CJD primește anul acesta finanțare pentru un nou proiect  în cadrul Curții Domnești, cu o valoare totală de aproape 20 de milioane de lei. Sunt vizate pentru lucrări: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Sf. Vineri – Domnească Mică şi Biserica Domnească Adormirea Maicii Domnului

În 2014, Firma Cobadi transmitea redacției un drept la replică la un articol despre bătaia de joc la care restauratorii au supus monumentul,  în care spunea “Acelor carpaci la care faceti referire  (n. r. societatea în cauză) li s-a impus un proiect tehnic avizat de catre Ministerul Culturii, cat si alte institutii abilitate.” Întărim şi astăzi aceeaşi referire la cârpacii care au restaurant un monument, asta dacă nu cumva firma poate face dovada că în proiectul tehnic se specifica că după montarea acoperişului trebuie să plouă în interior. “În cadrul proiectului au fost montate instalatii de eliminare a umiditatii, incalzire a spatiilor si ventilatie instalatii ce probabil din comoditate sau economie nu au fost utilizate de catre beneficiar”, mai spunea Cobadi. Imaginile de mai sus demonstrează că în acest caz nici una din instalațiile amintite care ar fi sau nu folosite de Muzeu, nu au nici o legătură cu ceea ce se întâmplă în interior.

Vom reveni pe acest subiect!

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 3 ganduri despre “VIDEO: Plouă prin acoperișul de plastic al Ruinelor Curții Domnești Târgoviște! Restaurarea a costat 3,4 milioane de euro

 • 29 august 2017 at 17:23
  Permalink

  Ce de bani cheltuiti pe niste “plastic”. Trebuia o ploaie puternica, sa simta mai bine efectul asupra oamenilor politici de acolo.

  Reply
 • 29 august 2017 at 16:51
  Permalink

  prin 1970 niște amici din Ardeal au dorit mult să viziteze ruinele fostei cetăți domnești, auziseră multe, doreau să și vadă
  m-am codit să-i conduc știind ce mizerie urît mirositoare era la tot pasul, dar m-au dovedit
  vizita s-a făcut, lumea încîntată deși rahații tronau pe la toate zidurile
  constat că “rahații” acestor zile nu se lasă și nu v-a mai rămîne piatră pe piatră
  astupați, nenorociților, rosturile cu ciunga dacă la altceva nu vă duce mintea

  Reply
 • 29 august 2017 at 13:09
  Permalink

  BORIGA și Popescu au încasat șpăgile la aceste lucrări. O expertiza ar dovedi faptul ca lucrările au costat puțin însă BORIGA avea nevoie de bani pentru plimbările lui. Constructorul știe exact câți bani au fost cheltuiți pe bune cu chiciul de lucrare de la Curtea Domneasca.

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro