S-a căzut la pace pe sporul de solicitare neuropsihică (de 10%), pentru directorii de şcoli care predau la clasă

Sporul de solicitare neuropsihică, de 10%, care a intrat în vigoare de la 1 decembrie 2018 se va acorda tuturor directorilor de şcoli, dar cu condiţia ca aceştia să efectueze şi normă la catedră!

Iniţial, Legea 153 statuase că nu au dreptul la acest spor cei care au funcţii de conducere în învăţământ, iar articolul de lege respectiv a fost preluat şi de OUG 114. În urma discuţiilor purtate de sindicatele din învăţământ cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei s-a căzut la pace pe acordarea acestui spor, de 10%, tuturor directorilor – profesori din învăţământul primar şi preşcolar.

S-a acceptat acordarea sporului de solicitare neuropsihică integral pentru directorii-profesori pentru învăţământul primar şi preşcolar care nu sunt degrevaţi, iar pentru directorii cu obligaţii de catedră care au şi plata cu ora… acordarea sporului de 10% pentru orele prestate în calitate de personal didactic de predare. Prin Legea 153 se stabilise că nu au dreptul la sporul de neuropsihic cei care au funcţii de conducere, aşa este scris în acea lege şi a fost preluată şi în OUG 114.

Deci efectiv directorii nu primeau sporul de neuropsihic, deloc. Erau situaţii, chiar  anomalii, de directori (învăţători şi educatoare) care nu sunt degrevaţi, cei mai mulţi, adică îşi fac şi norma la catedră şi au şi funcţia de directori. Acestora nu li se acorda acest spor deşi legea spune că sporul se dă celor care efectuează norma la catedră, adică trebuie să predea la clasă, ca să poată să primească acest spor. Pe directori îi băgase la categoria că nu pot să ia acest spor de neuropsihic. S-a rezolvat problema şi acum primesc acest spor toţi directorii. De fapt este o majorare salarială de 10%. Numai că cei care sunt degrevaţi de o parte din normă, pentru că sunt profesori care datorită funcţiei pe care o deţin nu fac 18 ore, norma întreagă a unui profesor, şi fac, în funcţie de mărimea şcolii, doar jumătate… Acestora li se plăteşte sporul doar pentru orele lucrate la catedră efectiv şi nu pentru funcţia de director. Deci directorii care au o degrevare de 10 ore sunt plătiţi cu spor de 10% pentru acele 10 ore. Acum, pentru ce au ore suplimentare la catedră primesc şi pentru ele 10% majorare. Deci, acum, toţi directorii, pentru orele desfăşurate la catedră, primesc 10%, spor de neuropsihic. Acest spor s-a introdus de la 1 decembrie 2018, este prevăzut de Legea 153, şi este un spor nou...”, a declarat prof. Emil Poamă, preşedinte SLI Dâmboviţa.

Valeriana

PNL AldeGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro