Posibile restructurări în învățământ ca urmare a scăderii populației școlare

Chiar dacă s-a intrat în cel de-al doilea an de aplicare, Legea 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice continuă să fie  ,,mumă’’ pentru unii și  ,,ciumă’’ pentru alții!? În sistemul de învățământ, aplicarea acestui act normativ a creat o discriminare între dascăli pe de o parte și personalul didactic auxiliar, pe de altă parte,  în sensul că primii au beneficiat de ceva creșteri salariale, iar ceilalți nu au primit nimic sau chiar au avut parte de reduceri de venituri.

  Liderul de sindicat din învățământul dâmbovițean, prof. Emil Poamă atrage atenția asupra faptului că , în acest fel, s-a reușit dezbinarea personalului din învățământ. Ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, acum, în sistem, planează o nouă  îngrijorare legată de posibilele restructurări de personal din cauza reducerii numărului de copii.

,,Sunt destul de mulți nemulțumiți în sistemul de învățământ și mă refer la personalul didactic auxiliar care înseamnă un segment foarte important din sistem. Fără ei nu ar putea să funcționeze acest sistem, iar aici intră secretarele, contabilii, informaticienii, laborantele… Deci sistemul nu ar putea să funcționeze fără aceste persoane. Până la Legea 153, ei, didacticul auxiliar, intrau peste tot alături de noi, de didactic și au primit și ei absolut toate drepturile bănești pe care le primeam noi, ca profesori. De la  Legea 153… au început să bage strâmbe, onorații, și să ne dezbine, să ne nemulțumească. Problema este că nu le-au acordat nici majorările care trebuia și nici sporul de neuropsihic, de 10%. Unora le-au mai tăiat și din salariile pe care le-au avut. În orice caz… au fost supuși unui tir serios de reduceri. Nu mai vorbim că și amenințarea restrângerii de activitate este permanentă, pentru că ei sunt încadrați, ca normă, după numărul copiilor, iar noi știm că acest număr, respectiv  populația școlară este în continuă scădere. Sabia lui Damocles este mereu deasupra capului, nu numai al lor, ci și al nostru… al cadrelor didactice. Deci, această problemă se pune tot mai des pentru că populația școlară este în scădere’’, a semnalat președintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Dâmbovița, prof. Emil Poamă.


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro