O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Este permisă radiografia în sarcină?

Gazeta Dâmboviţei vă propune o rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Acesta este unul dintre subiectele care stârnesc controverse, părerile fiind împărțite de obicei între “da” și “nu”. Adevărul este undeva la mijloc, ambele răspunsuri fiind valide, în anumite condiții. Am analizat variantele posibile cu ajutorul medicului specialist obstetrică-ginecologie, dr. Andrei Tomescu.

Radiografia este interzisă

Nu există nicio îndoială asupra faptului că radiografia este interzisă în primele 12 săptămâni de sarcină, chiar dacă nu este expus la radiații uterul. Riscurile de anomalii congenitale sunt prea mari, așa că este de evitat. “Orice radiație este aducătoare de malformații fetale în acest inteval de timp și atunci radiografia este interzisă cu desăvârșire”, subliniază medicul.

Radiografia este permisă

Situația se schimbă după săptămâna 12 de sarcină, când este permisă radiografia, însă în anumite condiții, pentru binele fătului. “Se pot face radiografii cu doze mai mici de radiații și câmp protector în zona abdomenului. Afectarea nu este una foarte mare, dar trebuie protecție și există mai multe măsuri care pot fi luate”, precizează dr. Andrei Tomescu.

Gravidele care au fost expuse radiațiilor fără a ști că sunt însărcinate trebuie să consulte medicul specialist în această privință. De asemenea, în cazul în care au recomandare pentru o astfel de examinare trebuie să ia în calcul riscurile la care se pot expune. Ca alternative la explorarea radiologică sunt ecografiile sau examenele prin rezonanță magnetică – investigații care nu presupun iradierea.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro