DOAMNE DE EXCEPŢIE: Conf. univ. dr. Claudia Gilia a predat mai întâi florilor

MOTTO: “TOATE POPOARELE CIVILIZATE AU RESPECTAT FEMEIA”

JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței.

 

Cadru unversitar apreciat în ţară şi în străinătate, dâmboviţenca şi-a dorit dintotdeauna să fie profesor şi face educaţie atât la facultate, cât şi în afara ei, prin munca de cercetare şi lucrările publicate, prin activităţile şi campaniile pe care le desfăşoară ca om politic şi mai ales acasă, cu băieţelul ei, căruia vrea să-i insufle dorinţa de a ajuta.

În ciuda chemării, parcursul în viaţă nu a fost simplu. „Mi-am dorit să urmez liceul pedagocic, dar nu am intrat şi am ales limbile străine. În clasa a XI-a am descoperit pasiunea pentru istorie şi mi-am dorit să dau la Drept şi parcursul s-a schimbat. Dar am ajuns tot la catedră. Nu mă văd ca avocat sau judecător, poate consultant, iar la şcoală n-aş renunţa niciodată. Când eram mică le vorbeam florilor, eram profesorul florilor. Toată viaţa mi-am dorit să fiu profesor. Iar viaţa m-a condus către acest destin. A face educaţie mă defineşte, pentru că eu consider că educaţia este fundamentul unei societăţi”, spune conf. univ. dr. Claudia Gilia.

„Îmi place foarte mult să lucrez cu studenţii”

A început să predea în 1998, datorită sprijinului unui profesor care a remarcat-o în timpul facultăţii. “Le spun şi studenţilor că este foarte important parcursul lor universitar, pentru că se găseşte un profesor care poate să-i vadă şi să-i aleagă, cum s-a întâmplat şi în cazul meu. În 1998, omul pe care îl preţuiesc foarte mult şi îi voi păstra recunoştinţă veşnică, prof. Daniel Matei, mi-a propus să rămân în universitate. Faptul că a avut încredere în mine a contat foarte mult”, povesteşte Claudia Gilia.

Primul an a fost însă foarte dificil, dar a ajutat-o faptul că a lucrat cu oameni experimentaţi. “A fost foarte greu pentru că făceam, ca preparator, două discipline total diferite: drept constituţional, partea de drept public şi drept civil, partea de drept privat. Am lucrat cu doi profesori absolute speciali: Cristian Ionescu, fost secretar al Camerei Deputaţilor şi Aspazia Cojocaru, fost judecător la Curtea Constituţională. Am ales la final aria care mi-a plăcut – drept public/drept constituţional şi apoi toate disciplinele pe care le-am predat au fost legate de acest domeniu: drept electoral, drept parlamentar, sisteme politico-administrative comparate”, explică interlocutoarea noastră, un pedagog pasionat. “Îmi place să scriu pentru şcoală. Îmi place foarte mult să lucrez cu studenţii, le pregătesc caiete de seminarii, ca ei să lucreze şi să le rămână rezultatul muncii. Vreau ca informaţiile pe care le spun – principii şi valori – să le rămână pentru totdeauna”, mărturiseşte profesoara, de asemenea autoare a unor lucrări de specialitate apreciate.

Premiu din partea Uniunii Juriştilor din România

A descoperit pasiunea de a scrie destul de devreme, după cum apreciază. „Prima carte a venit în 2007, pe sisteme electorale, una dintre pasiunile mele şi m-am axat pe dreptul comparat, o altă pasiune de-a mea. După care a venit teza de doctorat, pe statul de drept, care deşi pare superflu, are o profunzime mare şi am descoperit un concept atât de viu şi cu legături în instorie, în constituţionalism, încât este foarte departe de ceea ce înţelegem noi astăzi. La momentul în care am publicat lucrarea existau doar două lucrări în ţară pe această temă”, explică dâmboviţeanca, ce a urmat doctoratul la Academia Română, la Institutul de Cercetări Juridice. Aprecierea este justificată atât prin aprecierile primite din partea studenţilor şi colegilor, cât şi prin distincţiile obţinute, între care se numără premiul din partea Uniunii Juriştilor din România pentru o lucrare în colaborare cu prof. Ioan Alexandru şi prof. Ivanov pe sisteme politico-administrative europene, un volum de drept comparat.

Are un sistem eficient de motivare a studenţilor

Lucrările publicate sunt gândite să vină în ajutorul stundenţilor. Îi place să fie apropiată de studenţi, dar le pretinde să înveţe şi îi răsplăteşte pentru eforturile lor din timpul anului. Consideră că această metodă este una care dă rezultate. „Am fost exigentă la notare foarte mulţi ani, însă de când sunt titularul disciplinei sunt adepta unui alt sistem, al pregătirii permanente a studentului. Momentul examenului poate să fie unul dificil pentru student, poate se află într-o perioadă din viaţa lui când nu se poate concentra foarte bine, poate să fie într-o stare de sănătate nu foarte bună care să îi afecteze capacităţile. Aşa că iau în calcul activitatea pe care a desfăşurat-o întreg semestrul. Examenul este foarte dificil, de două ore, cu test grilă de 50 sau 100 de întrebări. Nu au cum să copieze, baremul este strict, dar îi ajută parcursul lor la nota finală şi de aici poate şi motivarea de a învăţa pe parcursul semestrului”, este de părere Claudia Gilia.

„Îmi place să mă implic în viaţa comunităţii”

Predarea este cea care îi aduce satsfacţii, dar face educaţie şi altfel. În calitate de om politic, ca membru al Partidului Social Democrat Dâmboviţa şi preşedinte al Organizaţiei de Femei  s-a implicat în activităţi comunitare. „Am început cu copiii, am fost alături de ei la serbări, la şcolile de vară, în acţiunile de Paşte. Am sprijinit şi tinerii cu dizabilităţi de la ţuicani. Apoi am organizat şi derulat campanii de informare pentru femei, pentru că am observat această nevoie. Vreau să fac lucruri pentru oamenii din comunitate fără să aştept voturi în schimb. Sunt omul care îmi place să mă implic în viaţa comunităţii”, spune Claudia Gilia, care este şi membru ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică – un organ consultativ al Consiliului Judeţean), alături de care desfăşoară o campanie împotriva delincvenţei juvenile, alături de instituţii partenere din judeţ.

Familia rămâne pe primul loc

Firea sa activă, seriozitatea şi profesionalismul crede că sunt atuurile care au ridicat-o în ochii colegilor de partid, care o susţin pentru alegerile europene. „Recunosc că am fost surprinsă la modul extrem de plăcut. În Partidul Social Democrat sunt oameni cu experienţă, oameni care sunt în politică de ani buni, bine pregătiţi, iar alegerea a fost în persoana Claudiei Gilia. Asta, desigur, mă obligă să mă ridic la nivelul aşteptărilor”, consideră dâmboviţeanca, de origine din Lazuri, locul copilăriei, o copilărie „adevărată”, după cum o descrie, cu libertatea jocului în aer liber, alături de ceilalţi şi sub supravegherea unor bunici iubitori. „E ceea ce nu cred că-i pot oferi copilului meu, date fiind vremurile actuale. Am un băiat de trei ani şi jumătate, pe care l-am aşteptat zece ani şi pe care îl iubesc foarte mult. Mi-aş dori pentru el o carieră medicală, să poată să ajute efectiv oamenii” este ceea ce-si doreşte mama Claudia Gilia, pentru care familia ocupă primul loc. „Dacă m-aş descrie aş spune că sunt în primul rând mămică, soţie, apoi conferenţiar universitar şi încerc să fiu şi om politic. Mulţumesc familiei, fără de care nu aş fi reuşit. Dacă nu m-ar fi ajutat mama şi nu m-ar fi susţinut soţul meu în permanenţă nu aş fi ajuns atât de departe”, spune cu recunoştinţă cea pe care v-am prezentat-o astăzi ca Doamnă de excepţie.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

: 2 ganduri despre “DOAMNE DE EXCEPŢIE: Conf. univ. dr. Claudia Gilia a predat mai întâi florilor

  • 6 mai 2016 at 2:34
    Permalink

    Frumos vorbeste colega noastra, intr-adevar este un om deosebit…un cadru didactic minunat si o colega superba…te vom sustine si suntem mandri de tine!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro