DOAMNE DE EXCEPȚIE: Briena Costache, o artistă care înțelege că frumusețea vine din natură

MOTTO: “TOATE POPOARELE CIVILIZATE AU RESPECTAT FEMEIA”

JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței.

Briena Costache este un artist care mângâie fiecare pânză cu talentul său înnăscut și foarte bine cultivat de-a lungul vieții sale. O iubitoare desăvârșită a Naturii, Briena este un dascăl ce știe că fără propria-i pasiune, nici elevii nu ar înțelege ce înseamnă arta vizuală; și de aceea fiecare oră de desen este o binecuvântare pentru cei care vor să învețe. Pentru a înțelege mai bine, vă propun acest interviu de duminică.

Cristina Dinu: Briena Costache este o profesoară exigentă, dar în același timp iubită de elevii săi. Însă, de unde vine Briena și cine a format-o pe Briena? Care sunt principalii pași pe care i-ati urmat de-a lungul pregătirii dumneavostră (profesori, competitii câștigate, personalitati care v-au influentat)?

Briena Costache: Briena vine din Ardeal, s-a școlit în Moldova și s-a stabilit în Muntenia, la Târgoviște prin repartiție guvernamentală, că așa era la modă atunci. Pe vremea mea nu erau atâtea competiții și nu ne raportam neapărat la anumite personalități, ne dezvoltam liber..că doar era opera unui singur model. Ne-a ocrotit și ne-a călăuzit Dumnezeu. Profesorii și-au făcut datoria, s-au străduit să ne ofere totul când nu era nimic de oferit. Așteptam toamna să se organizeze săptămâna cărții ruse; cumpăram albume de artă și discuri cu muzică simonică.

CD: Cum este Târgoviștea? Cum era când ați ajuns aici prima dată și cum o vedeți acum?

BC: Am venit la Târgoviște în secolul trecut și într-o epocă și aceea apusă; sigur că s-au schimbat multe. De exemplu de ani buni nu mai aveam o galerie de artă sau nici măcar un spațiu pentru expoziții, deși Târgoviștea este plină de artiști. Avem un Liceu de Arte, avem și o Școală Populară de Arte.

CD: Sunteți profesor de peste 30 de ani, deci experiența didactică, în ceea ce vă privește este una vastă. Care credeți că este relația ideală profesor –elev? Este o direcție unidirecțională sau nu?

BC: Pentru relații nu exstă model. Caegoric nu este o relație unidirecțională. Pot spune că fiecare elev este cu siguranță un unicat și atrage o relație unică.

CD: În domeniul picturii, care ar fi principalele calități pe care un ucenic ar trebui să le aibă, exceptând talentul nativ?

BC: Dragostea.  Adică să iubească și să respecte frunzele, piatra, copacul, oala sau cutia pe care le desenează, dar și hârtia, pânza, culoarea și toate instrumentele trebuie să-i fie buni și foarte dragi prieteni.

CD: Care ar fi principalele lecții de viață învățate de la elevii dumneavoatră?

BC: Avem, noi profesorii, șansa să trăim o parte din viața noastră printre copii și adolescenți, care prin vârsta lor ne obligă la păstrarea candorii, a prospețimii și a verticalității morale.

CD: Dacă ar fi să vorbim despre pictură dumneavostră, ce vă inspiră?

BC: Mă fascinează creația. O gâză cât de mică are o complexitate fabuloasă de forme și culori, apoi mișcarea ei în spațiu, apoi lumina – directă, difuză, artificală – sau anotimpul. Toate acestea intervin și modifică permanent percepția noastră asupra micii creații. Da! Mă inspiră și folosesc în lucrările mele tot ce îmi oferă natura.

CD: Care este artistul dumneavostră preferat și de ce ați făcut această alegere?

BC: Istoria artelor este plină de nume. Mă opresc mai ales acolo unde simt mai multă imaginație, de exemplu la suprarealiști.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Un gand despre “DOAMNE DE EXCEPȚIE: Briena Costache, o artistă care înțelege că frumusețea vine din natură

  • 24 martie 2014 at 11:43
    Permalink

    Felicitari pt ceea ce sunteti si faceti Lumina si putere

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro