Târgovişteancă de origine romă, Florina Miloş, subiect de reportaj în The Guardian

Reporterii The Guardian vor să tragă un semnal de alarmă la nivelul Uniunii Europene asupra necesităţii şcolarizării în rândul etnicilor romi, tot mai numeroşi la nivelul uniunii. Într-un articol apărut în urmă cu câteva zile, The Guardina, Ediţia pentru Marea Britanie, a publicat povestea unui tinere târgoviştence, care  a renunţat la şcoal la 10 ani împinsă de sărăcie, tradiţie şi lipsa unei educaţii.

“Sărăcie disperată, combinată cu tradiţii ca şi căsătoria la o vârstă fragedă şi datoria fetelor de a avea grija de fraţii şi surorile mai mici au drept rezlutat faptul că femeile de etnie romă trebuie să renunţe la şcoală la vârsta de 10 ani. Ce se poate face pentru a le ajuta?

Florina locuieşte într-o casă cu două camere, fără apă curentă, în Târgovişte, un oraş la nord-vest de capitala României, Bucureşti. În ciuda zâmbetelor celor patru copii mai mari ai ei, ce să îngrămădesc să îl îmbrăţişeze pe fratele lor mai mic, de două luni, familia se confruntă cu o crizî. ‘‘Nu am mai plătit chiria din ianuarie. Împrumut bani ca să supravieţuiesc, dar am datorii foarte mari. Câstig ce pot, atunci când colectez sticle de pe străzi pentru reciclat, dar nu este de ajuns.’’

Florina a renunţat la şcoala când avea 10 ani, vârsta medie pentru femeile de etnie rrâomă. Este analfabetă şi necalificată. Studii făcute referitor la femelie de etnie romă ne arată ca Florina nu este singura. În timp ce decalajul educaţional între romi şi cei fără naţionalitate roma este mare, în cadrul comunităţii, femile sunt cele mai defavorizate.

Florina susţine că în ciuda presiunilor financiare nu îşi va lasa copii să renunţe la şcoala, care este condusă de Slavaţi Copii. Înfiinţată pentru a ajuta copii de etnie romă să aibă acces la educaţie aceasta nu taxează pentru echipament şi mesele oferite.

‘‘Le arătat mamelor beneficiile unei şcoli.’’ spune Daniela Gatlan, directoare a scolii Mihai Viteazul din Târgovişte. ‘‘Avem modele feminine de urmat care vin şi le explică faptul ca facultatea şi universităţiile sunt posibilităţi.’’

La eşaloanele superioare ale Uniunii Europene, beneficiile îmbunătăţirii accesului romilor la sistemul de educaţie sunt cunoscute. Romi reprezintă o populaţie în creştere pe suprafaţa Europei, compensând mai mult de o cincime din muncitorii din noile ţări precum România.”, scrie The Guardian.

Articol The Guardian : http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2012/nov/12/roma-women-they-need-education?INTCMP=SRCH

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro