Gazeta Dâmboviţei vine în spijinul gospodinelor. Iată reţeta ideală pentru conservarea murăturilor de iarnă

Luna septembrie, care se apropie vertiginos de repede, este luna în care gospodinele încep să se pregătească pentru iarnă. Fie că vorbim despre conserve, murături sau alte provizii doamnele fac cumpărături, se aprovizionează cu cele mai bune legume şi mai ales, caută cea mai bună reţetă pentru ca murăturile să nu se înmoaie şi să fie gustoase toată iarna.

Gazeta Dâmboviţei a găsit o astfel de gospodină, doamna Florina (foto 3), pe care a luat-o la întrebări cu scopul de a descoperi o reţetă aplicabilă şi aplicată pentru a obţine castraveţi în oţet sau în saramură „ca pe vremuri”.

Legumele nu trebuie să fie cele mai mari şi mai frumoase

Doamna Florina spune că pentru rezultate bune trebuie avut grijă încă de la piaţă, de când cumpăram legumele. „Eu am învăţat de la mama mea că la piaţă nu trebuie să alegi cele mai mari şi cele mai frumoase legume, ci dimpotrivă. Cu cât sunt mai strâmbe sau mai mici, cu atât există şanse mai mari să se menţină sănătoase, fără să se altereze, până în primăvară.”

Poate părea paradoxal, însă, legumele mici au şanse mai mari să aibă mai puţine chimicale, acestea din urmă fiind un punct în minus pentru o bună conservare.

Aşadar, trecând la treabă, legumele proaspete se spală bine, ca să nu mai rămână nicio urmă de pământ sau alte bacterii şi imediat după se spală şi borcanele, cu apă şi săpun.

Secretul este zahărul

După spălare se aşează legumele în borcane, simple sau asezonate cu morcov, beţe de mărar, frunze de ţelină şi peste aceste legume se pune un amestesc. „ De fapt, secretul abia aici apare. Pentru legumele în oţet se pun doi litri de apă la un litru de oţet, câte o lingură de sare pentru fiecare litru, deci 3 linguri şi trei linguri de zahăr, plus condimentele, piper, foi de dafin, boabe de muşcar, seminţe de mărar. Secretul stă în cele trei lunguri de zahăr. Acesta menţine legumele tari, plus că le dă o dulceaţă care atenuează acreala oţeului.”

Această compoziţie se fierbe, se pune peste legume şi ce este foarte important, nu se capsează borcanele imediat, ci se lasă câteva ore să intre oţetul în legume şi abia apoi se capsează borcanele. Se lasă la răcit şi se pun la cămară pentru iarnă.

Pentru murăturile în saramură, la fel ca şi la cele în oţet, se spală legumele şi se aşează în borcane. Compoziţia este următoarea: „la un litru de apă se pune o lingură de sare, se fierbe cu condimentele de care vorbeam şi mai devreme, se toarnă saramura în borcane, se capsează borcanele şi se dau la păstrat.”

 Echipa Gazeta Dâmboviţei urează gospodinelor spor la treabă!


Valeriana heidelbergcement

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro