CULTURA GLOBALĂ – Radu GEORGESCU – MIRAJUL KAZAHSTAN SAU PRIETENII NECONVENȚIONALE

Kazahstanul reprezintă la ora actuală un partener economic important, din Asia Centrală, pentru Uniunea Europeană. Un element ce trebuie amintit este faptul că aproximativ 80% din importurile pe care Uniunea Europeană le face din această ţară sunt reprezentate de petrol. Acest argument este unul solid în perspectiva susţinerii unor relaţii bilaterale solide, precum şi în vederea sprijinirii consolidării dezvoltării economice şi politice a acestui stat.

 

În acest context este important ca Uniunea Europeană să joace un rol avansat în Asia Centrală, având ca şi pilon relaţia cu Kazahstanul- sprijinind reformele democratice din acest stat. Un grad mai mare de transparenţă a politicii interne din Kazahstan poate reprezenta un garant suplimentar pentru  menţinerea unui nivel excelent al relaţiei bilaterale.

 

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au recunoscut statutul de economie de piaţă al Kazahstanului, creşterea economică fiind una relevantă, produsul intern brut al acestei ţări cumulând aproximativ două treimi din produsul intern brut al Asiei Centrale. Viziunea conducerii Kazahstanului mizează pe un model de dezvoltare puternic, similar cu cel folosit de multe state din zona peninsulei arabice, dar în egală măsură se doreşte obţinerea unei stanbilităţi politice specifică societăţii occidentale. Gradul de deschidere al conducerii politice este relevant şi se demonstrează o creştere a transparenţei decizionale.

 

Kazahstanul  este un jucător relevant, iar echilibrul în abordările externe este o componentă esenţială a politicii naţionale. Relaţia cu Federaţia Rusă reprezintă o garanţie pentru exportul de petrol al Kazahstanului, una dintre cele mai importante conducte de petrol ce pleacă din această ţară spre Federaţia Rusă fiind Caspian Pipeline Consortium- cu capacitate maximă de aproximativ 700.000 de barili pe zi. În acelaşi timp Kazahstanul încearcă să identifice noi rute de export, care să evite teritoriul Federaţiei Ruse- lucru ce ar pune într-o lumină favorabilă relaţia statului kazah cu Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

 

În relaţia bilaterală dintre Uniunea Europeană şi Kazahstan există planificată încheierea unui acord mai amplu de parteneriat şi cooperare, ce poate  reprezenta o celebrare a peste un deceniu, de când Acordul de Colaborare dintre Uniunea Europeană şi Kazahstanul se află în vigoare.

 

Principalele domenii de cooperare dintre Uniunea Europeană şi Kazahstan rămân justiţia, securitatea, transportul şi energia. Blocul european îşi menţine statutul de cel mai mare investitor în Kazahstan şi în acelaşi timp este cel mai mare partener comercial.

 

Kazahstanul reprezintă o garanţie a intereselor economice ale Uniunii Europene şi un partener politic important, dacă ne referim la Strategia Uniunii Europene privind un nou Parteneriat cu Asia Centrală (2007).

 

Asia Centrală a devenit o componentă importantă a Politicii Externe Comune şi de Securitate încă din perioada în care Javier Solana deţinea funcţia de secretar-general al Consiliului Uniunii Europene. Acest pas a fost făcut  pentru că regiunea Asiei Centrale reprezintă o oportunitate de afirmare a intereselor Uniunii ca şi actor global- iar potenţialul unor avantaje nete este ridicat. Acest tablou de interese este completat de direcţiile Strategiei de Securitate Energetică a Uniunii Europene (2003), dar şi de acordurile bilaterale dintre Uniune şi statele din regiune- Kazahstanul fiind cel mai relevant partener.

 

Istoric vorbind, Asia centrală a reprezentat şi reprezintă o zonă strategică relevantă pentru legăturile dintre Europa şi continentul asiatic- per ansamblu. Un exemplu, ce îşi face loc în memoria colectivă, este Marele Drum al Mătăsii şi impactul pe care l-a avut asupra schimburilor comerciale.

 

În prezent Europa are nevoie de Asia Centrală mai mult ca oricând, Strategia Uniunii  privind un nou Parteneriat cu Asia Centală identifică clar problema dependenţei de importuri energetice a blocului european. În acest sens Uniunea Europeană are nevoie de o diversificare a surselor de import, cu scopul de a creşte gradul de securitate energetică şi -în egală măsură – dezvoltarea relaţiei comerciale reprezintă un catalizator al dezvoltării relaţiilor politice cu această zonă a globului.

 

România unde este?

 

România este direct interesată de o dezvoltare graduală a relaţiilor politico-economice cu Kazahstanul. Ţara noastră beneficiază de statutul de membru al Uniunii Europene, iar poziţia geografică o transformă într-un element cheie în legătura dintre Europa şi Asia Centrală. România este implicată în dezvoltarea unui proiect trilateral cu Azerbaijanul şi Georgia privind tranzitul de resurse energetice către Europa, iar atragerea Kazahstanului în acest proiect reprezintă un element relevant, în condiţiile în care această ţară este deja un investitor important în România. Dialogul politic este unul fructuos, recent remarcându-se vizita unei delagaţii parlamentare române conduse de domnul Valeriu Zgonea, dialogul parlamentar fiind relevant în ecuaţia dezvoltării relaţiilor bilaterale, element ce merge  în tandem cu bunele relaţii ale şefilor celor două state.

 

 

RADU GEORGESCU  este absolvent de științe politice, analist de politică externă și, mai ales, absolvent de CARABELLA…

 

Citeşte şi


NERO, BRAC GERMAN, episodul unu al noului ROMAN FOILETON al prozatorului Ionuț  CRISTACHE…

EVENIMENTE ÎN  AȘTEPTARE, despre o prietenie cum nu va mai fi…

ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI, cu marele regizor Constantin  VAENI…

PRIETENI LA CULTURA DE SÂMBĂTĂ, domnul Radu PETRESCU-MUSCEL cu o tulburătoare evocare…

LONDRA LA PAS, cu prietenul nostru Cristian Gabriel GROMAN…

Cătălina CRISTACHE, despre prietenie, în PLIMBĂRI  BUCUREȘTENE…

CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN, tot despre prietenie…

Mihaela MARIN scrie despre prietenie, temă pe care ne-a propus-o, în CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE…

CULTURA URBANĂ și titularul rubricii, tânărul universitar Pompiliu ALEXANDRU…

PICĂTURA CHINEZEASCĂ, cu autori români și prieteni…

Puiu JIPA și rubrica lui, AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ…

CULTURA ONLINE, cu profesorul dr. Daniel TACHE…

Bogdan VLĂDUCĂ și JUNIORII, de rămas bun…

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro