Vlăduț Andreescu, manager Europe Direct Târgoviște: “Deși mulți privesc cu scepticism activitățile de voluntariat, cei care participa la astfel de acțiuni nu se lasă convinși să renunțe”

Într-o lume în care foarte puțini dintre noi mai fac ceva pentru semenii noștri fără să așteptăm ceva în schimb, voluntariatul începe să-și facă loc, încet, dar sigur, în viața multor tineri dâmbovițeni.  În momentul de față, Centrul Europe Direct Târgoviște este, în mod clar, uitându-ne la rezultatele obținute până acum, unul dintre cele mai bune exemple de voluntariat. Din acest motiv, am ales să stăm de vorbă cu managerul Europe Direct Târgoviște, Vlăduț Andreescu, cel care a pus bazele acestui centru și care a reușit, alături de voluntari și de întreaga comunitate, să-l transforme într-unul dintre cele mai puternice și apreciate din toată țara.


1. Ce înseamnă astăzi noțiunea voluntariat? De ce ar trebui, tinerii în special, dar nu numai, să se implice în cât mai multe acțiuni de voluntariat?

Astăzi, noțiunea de voluntariat a devenit din ce în ce mai populară. Nu numai tinerii vor să se implice în astfel de activități, ci și oameni maturi, cadre didactice sau provenind din diferite medii, care vor să schimbe în bine societatea în care trăiesc, care vor să dăruiască ceva celui de lângă el. Deși mulți privesc cu scepticism activitățile de voluntariat, considerând că munca trebuie plătită doar cu bani, recompensată cumva, cei care participa la astfel de acțiuni nu se lasă convinși să renunțe. Ei observă beneficiile și satisfacția personală pe care le au după ce au făcut un bine fără să aștepte nimic în schimb. Astfel de oameni sunt bogați sufletește, pentru că prin ceea ce fac dăruiesc o parte din timpul și priceperea lor și primesc în schimb comori spirituale, satisfacția lucrului bine făcut. La acțiuni de voluntariat participă mai mult tinerii, care, în general, au mai mult timp liber, dar cetățeni de toate vârstele sunt încurajați să se alăture initiațivei lor. Astfel, ei devin mai comunicativi, învață să lucreze în echipă, să-și susțină punctul de vedere, să vorbească în public, să utilizeze tot felul de echipamente, să lucreze în proiecte cu finanțare europeană, să aprecieze mai mult toate lucrurile frumoase pe care viața le oferă. Pe lângă toate acestea pot adăuga la dosarul profesional o sumedenie de produse finite realizate de ei și nu numai documente justificative, rezultate pe care nu și le permit în condiții obișnuite, în absența voluntariatului.

2.    În Dâmbovița, Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște a devenit un exemplu de voluntariat, înregistrând până acum rezultate foarte bune în toate proiectele derulate. Te gândeai, în urmă cu aproximativ 3 ani de zile, că proiectul cu care porneai atunci la drum va avea un asemenea succes?
La început de drum nu am bănuit nici 10% din succesul pe care îl are acest centru acum. Știu doar că nu am dormit nopți întregi gândind ce trebuie făcut, în condițiile în care nimeni din preajma mea nu mai făcuse așa ceva și nimeni din județul Dâmbovița nu cunoștea ce înseamnă un astfel de proiect. Nu aveam pe nimeni căruia să îi pot cere un sfat despre ceea ce nu știam. În 2008, anul scrierii proiectului (acesta a fost aprobat în luna decembrie 2008), Romania se afla la început de drum în ceea ce privește scrierea de proiecte cu finanțare externă, europeană, la fel și eu. Nu aveam cum să întrevăd astfel de rezultate, doar poate să intuiesc. Știu doar că orice om care își face treaba bine obține rezultate pe măsură, iar în condițiile în care Uniunea Europeană te ajută și financiar pentru a/ți face treaba, atunci e perfect.

3.    Cât de important a devenit acest centru pentru comunitatea dâmbovițeană în special?
EUROPE DIRECT Târgoviște a devenit unul dintre cei mai importanți vectori de informare ai comunității dâmbovițene. Deoarece foarte mulți oameni ne calcă zilnic pragul solicitând informații despre Uniunea Europeană, precum și despre oportunitățile oferite de aceasta nouă tuturor sau dorind să participe la activitățile noastre, putem afirma, fără exagerare, că majoritatea târgoviștenilor au beneficiat de serviciile noastre, dar și foarte mulți dâmbovițeni. Evenimentele organizate de EUROPE DIRECT Târgoviște cu diferite ocazii au avut de fiecare dată un public numeros și variat. Informația diseminată de centru a ajuns în toate colțurile județului și prin intermediul numărului mare de puncte de informare europeană existente în instituțiile de învățământ și biblioteci publice din Dâmbovița, al site-ului www.edtargoviste.ro. Începutul de an înseamnă un moment de bilanț pentru noi. Putem afirma că peste 30.000 de cetățeni au vizitat site-ul nostru, alte câteva zeci de mii au primit informații despre activitatea instituțiilor Uniunii Europene cu sprijinul mass-media, aproximativ 2000 au primit asistență directă într-un domeniu sau altul la sediul nostru, prin e-mail sau telefon etc.

4.    Care sunt principalele proiecte EUROPE DIRECT Târgoviște pentru anul 2012 ?

În anul 2012, EUROPE DIRECT Târgoviște își propune să realizeze activități în funcție de nevoile cetățenilor. Vor fi evenimentele tradiționale precum Ziua Europei, dar și acțiuni dedicate Anului European al Îmbătrânirii Active și al Dialogului între Generații. De reținut este faptul că în acest an nu avem un program și un calendar al activităților bine determinat, bătut în cuie, ca să spunem așa. El va fi flexibil și adaptat strict la cerințele cetățenilor județului nostru. De curând, am avut o primă întâlnire cu tineri care doresc să învețe cum să socializeze, să își înfrângă timiditatea, să vorbească în public, să comunice mai bine cu părinții, să lucreze în echipă. Urmare acestor nevoi identificate în randul lor, vom iniția în acest an cursuri de comunicare și lucru în echipă. Exemple despre activitățile pe care le vom organiza în acest an vom da pe măsură ce timpul ne va releva din nevoile dâmbovițenilor.
Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 2 ganduri despre “Vlăduț Andreescu, manager Europe Direct Târgoviște: “Deși mulți privesc cu scepticism activitățile de voluntariat, cei care participa la astfel de acțiuni nu se lasă convinși să renunțe”

  • 1 mai 2014 at 11:17
    Permalink

    Felicitări, Vlăduț Andreescu!

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro