TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE Vremuri de ieri, vremuri de azi…

Ca să vedeți cum se întorc evenimentele în viața noastră… Am aflat la început de an școlar că „ministrul meu” de la Educație face economie de „i” în cuvintele folosite. Și ce? Copii sau copiii, nu tot despre ei vorbim?

Era pe la jumătatea anilor 80, în liceul meu „auto” pe atunci. A venit brigadă mare de la Inspectoratul Școlar, se controlau toate, hârtiile, caietele de învățământ ideologic și politic, dosarele, rafturile cu documente. Ca și azi… Numai că, pe vremea de atunci, tehnica era rudimentară, eram înconjurați de capsatoare, rigle colorate, dosare cu șină și altele asemenea. Domnul meu director, de fapt tovarășul director, a ieșit nedumerit din birou. Măi băiete, mi-a zis, îmi cere un inspector plombagină. Ce naiba o fi aia? Daa, am reacționat eu, păi e chestia aia care găurește paginile pe margini. Bucuros, directorul meu s-a grăbit spre secretariat. Când s-a întors, firește că n-am putut să ratez dialogul următor: V-am adus-o, a zis el. Ce? l-a întrebat inspectorul, privind obiectul metalic pe care i l-a întins devotat directorul. Plombagina, a întărit șeful meu. Nenea de la Inspectorat continua să se uite nedumerit. Nu-i așa că nu știți ce trebuia să fie? Plombagina era coala aia colorată de copiat, vestitul indigo foșnitor.


Mai spre amiază m-a chemat în cancelarie doamna inspectoare șefă adjunctă, pe care eu o cunoșteam de mult, din adolescența mea de elev la „Ienăchiță Văcărescu”. Dragul meu, mi-a șoptit, cu o amplă suferință pe chip, vorbește tu cu cineva… Și mi-a arătat condica de prezență, pe coperta căreia scria „Ingineri – curs de zii”. Chiar așa, cu doi de „i”… A intrat în cancelarie un coleg, șef și el, dar peste inginerii care predau disciplinele tehnice cu nume suave: MAA, MEE, MUI etc. Corectează tu, i-am spus colegului meu, vezi că s-a supărat doamna, ați scris „curs de zii”Păi, m-a întrebat el, cum trebuie să scriem? Cu trei de „i”, l-am îndrumat eu prietenește. Ar trebui să puteți vedea azi fața doamnei de la Inspectorat, atunci când amicul a mai pus un „i” pe coperta în chestiune.

Vedeți? Dacă ar fi fost în cancelarie ministrul de azi al Educației totul ar fi părut corect, pentru că ( nu-i așa? ) de la greșeală la eroare e o cale lungă, iar eroarea a fost mereu un progres pentru cunoaștere. Cine nu mă crede va primi o temă pentru săptămâna viitoare, precum aceea dată de un profesor de sport din Cluj elevilor săi de-a V-a: să copieze în „maculator” cinci fraze din noul manual de sport tipărit și distribuit de domn ministru. Manual care, oricum, e singurul primit de elevii dintr-a V-a!  Precizez că  profesorul clujean face parte din categoria celor care scriu noștri cu doi de „i”. N-ar fi rău să-i mai păstreze unul și domnului de la Educație…Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Parerea ta este importanta, lasă un comentariu.


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca