TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE: RISIPITORII

Viața este un pumn de pietricele colorate! Un om a găsit o pungă mare cu pietricele colorate pe țărmul unei ape. A luat-o și mergând spre casă începu să arunce pietricele în apă, ținti păsările care treceau pe deasupra, se amuza aruncându-le aiurea. În momentul în care mai avea în pungă doar două, trei pietricele, pe care se pregătea să le arunce și pe astea fără rost, s-a întâlnit cu un vecin, acesta s-a uitat la pietricele după care zise: „De unde ai pietricelele acestea, fiindcă sunt foarte prețioase?” Aflând asta, omul nostru plecă disperat să caute pietricelele aruncate aiurea, dar era greu să mai găsească ceva. Așa facem și noi cu zilele vieții noastre. Aici este pilda, mai jos e realitatea crudă și învolburată…

Și ar trebui să știm cum este cu Noul Cod Fiscal… Iată câteva exemple: impozitele pe apartamente și case vor crește, dacă în prezent impozitul pe locuință se calculează prin aplicarea unui procent de 0,1% asupra unei valori stabilite prin lege, în Noul Cod Fiscal procentul crește până la 0,2%, iar valoarea de impozitare se mărește cu aproximativ 10%. Așa scrie la… document!

Și care este marele câștig al populației din scăderea TVA? Impozitele și contribuțiile pentru activitățile independente se vor majora semnificativ pentru cei care au și contract de muncă. Noul Cod Fiscal relaxează doar comercianții, pentru că populația nu va câștiga lunar mai mult de 9,5 lei de persoană în urma scăderii TVA cu 5%, dar impozitul pe case și apartamente se va mări de mai mult de două ori. Tot la document…

Uitați și câteva date recente: conform Institutului Național de Statistică, la produsele alimentare în luna iunie față de luna mai s-a înregistrat o scădere a Indicelui Prețurilor de Consum (IPC) cu 8,23%, în urma scăderii TVA cu 15%. IPC măsoară schimbarea de preț a unui coș de produse care se presupune a fi achiziționat de către consumatorul mediu urban, relevant din perspectiva cheltuielilor efectuate de o gospodărie tipică. Le „explic” asta și elevilor mei… Așadar, experiența cea mai recentă ne arată că numai 54,8% din reducerea de TVA acordată de guvern a ajuns în buzunarele populației, diferența rămânând comercianților. Dacă păstrăm proporția, din reducerea de TVA de 5% acordată de guvern doar 2,74% va ajunge la populație. Evident că pentru produsele nealimentare nu va mai fi nicio scădere. Tot INS ne anunță că un român cheltuiește lunar în medie 850,86 lei din care 21,8% reprezintă mărfurile alimentare și 19,1% plata serviciilor, în total 40,9%, adică 348 lei lunar. În rest banii se duc 21,7% pe alimente, 16,7% pe taxe și impozite și 15,6% reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii. Dacă aplicăm procentul pe care sperăm că-l vor scădea comercianții în urma reducerii TVA obținem fabuloasa sumă de 9,5 lei de persoană pe lună. Deci ce ne oferă de fapt Noul Cod Fiscal? Și dacă ni se va oferi nouă reducerea de 5% a TVA fiecare persoană va câștiga maxim 17 lei pe lună. Adică 4 EURO pe lună. Ce ușurare națională, nu-i așa?

A fi sau a nu fi… Aceasta-i întrebarea!

Scăderea TVA va fi benefică doar pentru marile lanțuri de magazine care oricum externalizează profitul nu întorc banii în locuri de muncă așa cum visează incompetenta Rovana Plumb.

În schimb, Noul Cod fiscal crește impozitul pe locuință. Dacă în prezent impozitul pe locuință se calculează prin aplicarea unui procent de 0,1% asupra unei valori stabilite prin lege, în Noul Cod Fiscal procentul crește până la 0,2% iar valoarea de impozitare se mărește cu aproximativ 10%. Așadar ești proprietar? Plătește și nu uita să votezi PSD care e un partid social-democrat: ia de la amărâți(proprietarii de apartamente și case) și dă la bogați (Carrefour, Kaufland, Cora, Orange, Vodafone, OMV etc.).


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 2 ganduri despre “TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE: RISIPITORII

 • 10 august 2015 at 12:29
  Permalink

  pai eu zic sa ramana TVA de 24 sa nu-i deranjam pe onorabilii evazionisti.

  Reply
 • 10 august 2015 at 8:15
  Permalink

  de aceea trebuie scotocit în detalii, acolo se ascunde … pesedeu’!
  o tabletă ce trebuie administrată gratuit şi obligatoriu pensionarilor pentru “long live”.
  este un aspect despre care prea puţin se vorbeşte în media, pe la colţuri, se preferă diversiunea cu reducerea TVA-ului ca luptă politică.
  şi venituri de unde? că investiţii publice nu se fac. 🙁

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro