TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Carnaval de măști

Distribuie:

În vremea mediatizării măștilor, unii dintre noi aleg să le poarte nu doar concret, din motive de protecție, ci metaforic, pentru a-și ascunde multiplele goliciuni în spatele lor. În aceste timpuri, măștile și online-ul merg mână în mână.

Care este temeiul unui asemenea tip de acțiune? În cazul multora, frica, sub diferite forme și intensități, determină dorința de îmbrăcare a unei haine sterile, haină care îi scutește pe purtătorii săi de asumarea vreunui fel de răspundere. Ei împărtășesc păreri preluate, arareori dispunând de o gândire proprie coerentă, răspândesc același tip de cuvinte golite de semnificația lor, același tact simulat. Lucrurile devin cu atât mai jenante în situația în care se întâmplă să cunoști persoana respectivă în viața analogică, cu calitățile, cu slăbiciunile sale, cu viziunea sa reală asupra vieții, având posibilitatea de a compara scutul digital cu omul care îl poartă.

Dacă am fi îngăduitori și într-o dispoziție ludică cu privire la acest fenomen, am putea face o analogie între lumea artei și lumea online. În acest univers, fiecare deține o galerie în care decide cum să-și curatorieze propria existență, făcând o selecție a ceea ce este expus, constituind concepte și discursuri care să stea la baza acestor alegeri. Bineînțeles, există curente care influențează diferiții artiști, există artiști care expun pentru faimă, de dragul atmosferei efervescente a unui vernisaj sau de dragul vâlvei care se creează în jurul unui tablou avangardist, există și artiști care expun ca o consecință firească a unor impulsuri interioare. Publicul, constituit și el din artiști aspiranți sau consacrați, cu mai mult sau mai puțin succes, vizitează expozițiile fie dintr-o dorință sinceră de conexiune cu ceea ce afișează expozantul, fie, mai ales, din dorința de a descoperi subiecte de critică, dezbatere sau cârcoteală față de colegii lor de breaslă.

Problema apare în momentul în care granița dintre „mișcarea artistică online” și plagiat devine insesizabilă, când imitatorii își hrănesc resorturile interioare sau dorința de apartenență abordând cuvintele și aplicând rețetele altora. Dintr-o impotență intelectuală, ei se folosesc de inteligența altcuiva pentru a rosti lucruri pe care nu sunt capabili să le gândească și să le formuleze  în propriile lor fraze. Persoane vizibil nedotate distribuie cu mândrie citate, pretinzându-se înțelepți sau erudiți. Disimulând curajul și diplomația, ei bat apropouri mai mult sau mai puțin subtile, țintesc aluzii către unul sau altul din cercurile lor, neasumându-și o reacție pe care celălalt ar putea-o avea într-un dialog clar, deschis, în care nemulțumirile sunt rostite fără menajamente. Trist lucru, ținând cont că până și guverne din istoria recentă treceau ordonanțe de urgență prin asumare de răspundere

Cu atât mai trist este că această asumare își pierde încărcătura cu cât este un cuvânt rostit din ce în ce mai des, în moduri neadecvate, de către persoane purtătoare nu de curaj, ci de superficialitate. Spiritul revoluționar, nesupunerea din dorința de mai bine, de apărare a libertății de manifestare și gândire nu-și mai găsește ecoul decât timid în realitatea offline, puțini mai sunt cei care mai luptă pentru ceea ce cred, care se ridică cu adevărat împotriva nedreptăților. Din păcate, îndrăzneala din online este, adesea, doar o consecință a detașării și anonimatului pe care acest mediu le poate oferi.

Măștile de azi, deși nepalpabile, îndeplinesc același rol pe care-l îndeplineau cu secole în urmă, la Carnavalul de la Veneția sau de Mardi Gras: colorate, fascinante la prima vedere, ele ascund comportamente discutabile, separând cugetul de chipuri, expunând ce și cum se alege să se expună.

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro