Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Pay It Forward

Mâinile care ajută sunt mai sfinte 

decât gurile care se roagă.

(Robert G. Ingersoll)

 

   Pay It Forward este un roman de Catherine Ryan Hyde, lansat în 1999, care a fost adaptat în filmul Pay It Forward, lansat în cinematografe și pe DVD în 2000–2001. O a doua versiune a romanului a fost lansată în 2014. Povestea începe când Trevor McKinney, în vârstă de doisprezece ani, începe clasa a șaptea în Atascadero, California. Profesorul său de stinte sociale, Reuben St Clair, dă clasei tema de a elaba și pune în acțiune un plan care sa schimbe lumea în bine. Planul lui Trevor este un program caritabil bazat pe relaţionarea faptelor bune. El își numește planul  Dă mai departe”, ceea ce înseamnă că cel care primește o favoare un ajutor trebuie să răsplătească efortul prin face o favoare sau a a da ajutor altor trei persoane. Trebuie să fie o favoare majoră , o acțiune, pe care cel căruia i se adresează să nu o poată realiza singur. 

   Trevor începe prin a-l ajuta pe Jerry, un șomer care nu a reușit să-și găsească o casă. Jerry, insa, se pare că uită să completeze trei favoruri și ajunge la închisoare. În continuare, Trevor își ajută direct profesorul de științe sociale, domnul Reuben St. Clair. În cele din urmă, o ajută pe doamna Greenberg, care în cele din urmă moare. Dar fără știrea lui Trevor, doamna Greenberg ajutase trei prieteni dându-le 8.333 de dolari în testament. Unul dintre ei, Matt, întâlnește un gangster rănit pe o alee, pe nume Sidney G. Matt căruia ii spune despre Pay It Forward, dar fără să ii spună să o facă. Se dovedește ulterior că gangsterul a ajutat pe un alt bărbat, care a cruțat și viața rivalului său de-o viață ca favoare. Și tot  așa…

   Cartea a fost tradusă de editura Pandora M în 2016 sub titlul sugestiv Dă mai departe.  Recunosc că am citit-o prin 2017 din curiozitate și din dorința de a compara cu filmul. Noi suntem ortodocși. Cred că peste 90% din populația României este ortodoxă și, fără să fim păcătoși, marea majoritate este mândra de asta. Și mai cred că ortodoxia este despre ce facem pentru ceilalți. Și nu oricum, ci în forma cea mai complexă, prin rugăciune. Scria Mitropolitul Bartolomeu Anania că „este foarte important să te rogi pentru tine, dar și mai important este să te rogi pentru alții. Atât de important, că în limba greacă există două cuvinte deosebite pentru rugăciunea obișnuită: rugăciunea pentru tine însuți și rugăciunea pentru altul. Există acea icoană, a Dreptului Judecător, care are de o parte și de alta pe Maica Domnului și pe Sfântul Ioan Botezătorul și care se cheamă Deisis. Deisis este numele Maicii Domnului în această ipostază de rugătoare, cea care, la Judecata de Apoi, se roagă pentru noi către Fiul său.”

    Care ar fi legătura între film și o bucățică de ortodoxie? Sprijinul pe care fiecare individ încearcă să-l acorde membrilor grupului social din care fac parte. Citeam undeva că nu poți să salvezi lumea, dar poți să încerci să salvezi partea ta de lume, oricât de mică este. Personajul din poveste are 12 ani și la acea vârstă nu ai conturat încă instinctul de conservare, iar el poate să ofere două resurse importante persoanelor in nevoie din jurul lui. Oferă timp și oferă sprijin pentru a se îndrepta, pentru a reveni la o viață aproape de normal.

   Genialitatea filmului este completata de actorul Haley Joel Osment care îl interpretează pe Trevor McKinney, un băiat de 11 ani care este tulburat de alcoolismul mamei sale și de abuzul și absența tatălui său. Inocența naturală care o afișează potențează mesajul filmului. Am să evidențiez și pe Kevin Spacey în rolul lui Eugene Simonet, profesorul de științe sociale al lui Trevor și un bărbat cu cicatrici emoționale și fizice. În adolescență, a suferit abuzuri din partea tatălui său (inclusiv i-a dat foc) și încă are arsuri vizibile pe față și pe trunchi. El începe filmul ca un retras timid, conștient de diformitățile sale, dar în cele din urmă intră într-o relație cu mama lui Trevor, Arlene, și își învinge temerile. El este schimbat semnificativ față de roman, în care a existat un bărbat afro-american pe nume Reuben St. Clair, care a fost rănit în războiul din Vietnam. Helen Hunt o interpretează pe Arlene McKinney, mama alcoolică a lui Trevor. Jon Bon Jovi are rolul lui Ricky McKinney, tatăl abuziv și alcoolic al lui Trevor, care a părăsit familia. Un rol bun face și James Caviezel ca Jerry, un dependent de droguri fără adăpost, pe care Trevor încearcă să-l ajute ca parte a mișcării „plătește-l înainte”. 

   Coloana sonoră a filmului a fost compusă de Thomas Newman și a fost lansată de Casa de Discuri Varèse Sarabande pe 7 octombrie 2000, cu aproximativ două săptămâni înainte de lansarea filmului. Thomas Montgomery Newman este un compozitor american, despre care am mai scris, fiind bine cunoscut pentru numeroasele sale partituri de film. Într-o carieră care s-a întins pe parcursul a patru decenii, a marcat numeroase clasice, inclusiv The Player, The Shawshank Redemption, Cinderella Man, American Beauty, The Green Mile, In the Bedroom, Angels in America, Finding Nemo, Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Evenimente, WALL-E, a lui James Bond filme Skyfall și Spectre, În căutarea lui Dory și 1917

   Singura concluzie pe care o am este că trebuie să căutăm să fim mai buni.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media