LONDRA LA PAS – Cristian Gabriel GROMAN: GROMAN ȘI… OBAMA

 

     Săptămâna trecută  am publicat scrisoarea deschisă a prietenului nostru Cristian  Gabriel  GROMAN, adresată, de la Londra, președintelui Obama. A primit și răspuns… Vă reamintim epistola târgovișteanului nostru, exilat în inima Angliei…

Scrisoare deschisă către domnul Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii…

Domnule Preşedinte,

Sunt un om simplu, ca alte miliarde de oameni simpli, un om simplu, care are o familie, o slujbă, îşi plăteşte toate taxele şi impozitele către stat; un om care vrea doar să trăiască în linişte şi pace, să ajungă să se bucure în tihnă de nepoţii lui.  Bunicii mi-au povestit cum a fost în cele două războaie mondiale. Din fericire, ei au supravieţuit, dar amintirile groaznice, terifiante, le rămăseseră. Alte milioane de oameni simpli, cu familii, copii, bucurii sau tristeţi, n-au avut aceeaşi şansă; au  murit în urma bombardamentelor sau  pe linia frontului…

Numai în cel de-al doilea război mondial, pierderile omeneşti au fost de aproximativ 72 de milioane de victime, dintre care 47 de milioane de victime au fost din rândurile populaţiei civile, încluzând 20 de milioane de morţi proveniţi din foametea şi bolile cauzate de război. Conform unor numărători efectuate de cercetători, numărul morţilor produs de războaiele omenirii din epoca pietrei până la ultimele conflicte militare din timpurile noastre, se ridică la cifra de 14 miliarde de oameni, în cele 14.000 de războaie care au devastate planeta până în present, alţii au rămas mutilaţi pe viaţă, fizic sau psihic… Războiul nu poate aduce, niciodată, nimic bun. Ura adduce şi mai multă ură, învrăjbirea adduce şi mai multă vrajbă. Războiul aduce doar moarte, ură, suferinţă şi dorinţă de răzbunare. Avem temuta lecţie a celor două războai emondiale; nimeni, nu cred, că ar vrea să ne întoarcem în acel punct: teroare, vieţi pierdute, boli, groază, foamete… Cred că există nenumărate alte soluţii de a rezolva un conflict, de orice natură ar fi el; soluţia armelor ar trebui înlăturată definitiv, în timpurile noastre modern. Prea multe mame îşi plâng copiii ucişi, prea mulţi copii rămaşi orfani, prea multe victim nevinovate, pentru atâtea războaie, care nici nu mai contează, pentru ei, dacă au fost pierdute sau câştigate…

Domnule Preşedinte, vă rog mult, atât în numele meu, cât şi în numele celor ce gândesc asemenea mie, vă rugăm, aşadar, să aveţi grijă de pacea acestei planete…Toţi avem nevoie de ea…Vă mulţumim!

Cristian Gabriel Groman

Londra, 05.09. 2013

Iată  și  RĂSPUNSUL  de la  CASA  ALBĂ:

 

Subject: Syria

From: President Barack Obama ([email protected])

To: [email protected]

Date: Wednesday, 11 September 2013, 6:17

 

 

The White House

Washington

 

 

Bună seara,

Tocmai m-am adresat naţiunii cu privire la folosirea armelor chimice în Siria. De-a lungul ultimilor doi ani, ceea ce a început ca o serie de proteste paşnice împotriva regimului represiv al lui Bashar al-Assad, s-a transformat într-un război civil brutal înSiria. Mai bine de 100.000 de oameni au fost ucişi. În acea perioadă, am lucrat împreună cu prieteni şi aliaţi pentru a asigura ajutoare umanitare pentru poporul sirian, pentru a ajuta moderarea conflictelor şi găsirea unei soluţii politice. Dar am rezistat apelurilor în favoarea unor acţiuni militare pentru că nu putem rezolva cu forţa un război civil al altora.

Situaţia s-a schimbat dramatic în primele ore ale zilei de 21 August când, mai mult de 1.000 de sirieni -incluzând sute de copii- au fost ucişi de arme chimice lansate de guvernullui Assad. Ce  s-a întâmplat cu aceşti oameni – cu aceşti copii – este nu numai o violare a legilor internationale este, de asemenea, un pericol la securitatea noastră. Iată aici de ce: dacă nu acţionăm, regimul lui Assad nu va vedea niciun motiv pentru a stopa folosirea armelor chimice.Dacă interdicţia împotriva folosirii acestor arme mortale se erodează, ceilalţi tirani şi regimuri autoritare nu vor avea nici un motiv pentru a se gândi de două ori în a achiziţiona şi utiliza gaze otrăvitoare. În timp, trupele noastre s-ar putea confrunta cu perspective unui război chimic pe câmpul de luptă. Ar putea fi mult mai uşor pentru organizaţiile teroriste să obţină aceste arme şi să le folosească în atacuri asupra civililor. Dacă luptele se extend în afara graniţelor Siriei, aceste arme                    i-ar putea ameninţa pe aliaţii noştri din regiune.

Aşadar, după analize atente, am decis că este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite ale Americii un răpuns la atacul cu arme chimice al regimului Assad printr-o lovitură militară vizată. Motivul acestei lovituri ar fi să-l împiedice pe Assad să mai folosească arme chimice şi de a face cunoscut lumii întregi că nu vom tolera acest fapt. Deşi deţin autoritatea de a comanda astfel de  lovituri, totuşi, în absenţa unei ameninţări directe la securitatea noastră, Congresul este acela care ar trebui să ia în considerare decizia mea de a acţiona. Democraţia noastră este mai puternică atunci când Preşedintele acţionează avânds prijinul Congresului—atunci când americanii sunt împreună, ca unul singur. În ultimele zile, în desfăşurarea acestei dezbateri, guvernul rus şi-a exprimat dorinţa de a se alătura comunităţii international spre a-l presa pe Assad să renunţe la armele chimice, iar regimul lui Assad a recunoscut acum că deţine astfel de arme, spunând chiar că ar dori să se alăture Chemical Weapons Convention (ConvenţieiArmelorChimice), care interzice folosirea lor. Este prea devreme să spunem că această ofertă va avea success, iar orice înţelegere trebuie să verifice dacă regimul lui Assad îşi ţine promisiunile. Dar, această initiativă, are potenţialul de a înlătura ameninţarea armelor chimice fără utilizarea forţei. Acesta este motivul pentru care le-am cerut liderilor Congresului de a amâna votul care arautoriza utilizarea forţei, în timp ce continuăm negocierile pe calea diplomatică. Îl voitrimite pe Secretarul de Stat John Kerry spre a-l întâlni pe omologul său rus în ziua de joi (12.09.2013), şi, personal, îmi voi continua discuţiile cu Preşedintele Putin. În acelaşi timp, vom lucre împreună cu doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi –Franţa şi Marea Britanie– de a înainta o rezoluţie către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, cerându-I lui Assad să renunţe la armele chimice şi în cele din urmă, acestea să fie distruse, sub control international.

Deocamdată, am ordonat militarilor noştri să rămână pe poziţii, ţinând presiune asupra lui Assad, şi de a fi în postura de a acţiona dacă tratativele diplomatice cad. Iar în această seară, le mulţumesc din nou militarilor noştri şi familiilor lor, pentru incredibila lor forţă şi sacrificiu.

Aşadar, vom continua această dezbatere –înWashington,  în întreaga ţară şi în lume– am nevoie şi de ajutorul tău pentru a ne asigura că fiecare înţelege care sunt factorii implicaţi. Te rog să distribui acest mesaj şi altora, pentru a ne asigura că şi ei ştiu care estepoziţia noastră şi că ştiu cum pot fi la curent cu această situaţie. Oricine poate găsi ultimele informaţii cu privire la situaţia din Siria, incluzând video al adresării din această noapte aici:

http://www.whitehouse.gov/issues/foreign-policy/syria

Îţi mulţumesc,

President Barack Obama

Citeşte şi

NERO, BRAC  GERMAN, romanul foileton ajuns la episodul al treilea…

Constantin VAENI și tableta sa, ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…

EVENIMENTE ÎN AȘTEPTARE, despre o nouă carte de poezie a scriitorului târgoviștean Vali  NIȚU…

PICĂTURA  CHINEZEASCĂ…

Radu STATE  și rubrica sa CULTURĂ  ȘI  ISTORIE…

REVENIRI, interviu cu un filosof american… de Târgoviște…

Pompiliu  ALEXANDRU, doctor în filosofie și CULTURA  URBANĂ…

Mariana OPREA  STATE și ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI…

O rubrică nouă, LECȚIA DE ZBOR, cu o importantă artistă plastică, Ioana PIOARU…

CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN…

AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ și marele actor Puiu JIPA…

Cătălina CRISTACHE și PLIMBĂRI BUCUREȘTENE…

Daniel TACHE și rubrica lui de fiecare sâmbătă, CULTURA  ONLINE…

CULTURĂ  ȘI  EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…

REFLECȚII  PEDAGOGICE, cu doamna Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…

 

 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 3 ganduri despre “LONDRA LA PAS – Cristian Gabriel GROMAN: GROMAN ȘI… OBAMA

 • 15 septembrie 2013 at 20:52
  Permalink

  Bine, nu sunt chiar aşa naiv să cred că el, personal, însă oricum, cineva din administraţie tot a făcut-o. Acest lucru e un semn de respect, a răspunde la un mail, la un mesaj, aşa cum bine spunea şi Florin Piersic. Îţi dă sentimentul că nu ai urlat precum lupii, la lună, adaug eu. În România, mentalitatea privind acest aspect nu se va schimba prea curând. În alte ţări, ţi se dă măcar impresia că părerea ta este ascultată (chiar dacă nu se ţine cont de ea). La noi, scrii zeci de scrisori şi degeaba! Aleşii noştri au alte preocupări. Au uitat de unde au plecat! Amnezia este o boală politică în România!
  Cătălin, dacă îmi pui la dispoziţie o adresă de e-mail, îţi trimit scrisoarea originală, pe care am primit-o pe mail… 🙂

  Reply
 • 15 septembrie 2013 at 5:28
  Permalink

  Buna, ma numesc Catalin, student in Londra
  Scrisoarea raspuns de la președintele Obama ar trebui prezentată in original , pt ca , sincer, si fara sa va judec, e foarte greu de crezut ca v a răspuns, cu atat mai mult o scrisoare atat d lunga….

  Reply
 • 14 septembrie 2013 at 11:49
  Permalink

  Un om este mare atunci cand se apleaca si asupra unui om de rand. Un om mare, poate cel mai mare om al planetei, s-a aplecat asupra unui roman. Iata de ce iubesc eu America! In RO nu te baga nimeni in seama, pentru ca nu-i asa, ei sunt foarte ocupati cu grija tarii si starea natiunii!
  Felicitari lui Obama si lui Cristian!

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro