Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

EDITORIALUL DE MIERCURI – Ioan VIȘTEA – Ha! Ha! De ianuarie…

   Acum un an, de Ziua Culturii Naționale n-am reținut decît aberația unui paranoic, pe nume Bulai. Că dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi fost purtătorul idealurilor useriste!

 

   Cred că pe Eminescu, cel care „și-a înmuiat condeiul de-a dreptul din Luceafăr”, l-ar lăsa rece și ar privi cu un ochi extrem de critic și disprețuitor, festivalul de omagieri și aura iconică pe care i-o oferă, azi, posteritatea sa care a înlocuit, de mult, sensibilitatea receptării și dreapta măsură a valorilor, cu ipocrizia. Cît despre neoliberalism, inclusiv cel românesc, epigonic, sînt sigur că ar scrie cu o pană-bisturiu, chirurgicală, care i-ar face pe liberalii noștri să caute prima gaură de șarpe în care să se ascundă… Dacă nu cumva, i-ar recomanda și ei un tratament, nu la Spitalul Șuțu, ci la Arseni-Baltazar sau Socola!

   În ultimii ani, mai evident ca oricînd, umanitatea, măcinată de interese divergente și ambiții deșarte, stă, parcă, pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze și să ne măture din istorie. În plus, calamități petrecute pe toate meridianele lumii, focuri și inundații devastatoare, vulcani în erupție și ghețari migratori ne arată că și Pămîntul a ieșit la… proteste!

   Acum un an, la Sydney, la ora 1 noaptea, la ei, în prezența cîtorva mii de diasporeni fluturînd steagul Serbiei cu stema regală, într-un entuziasm general, de mare amplitudine emoțională, Serbia a cîștigat prima ediție a turneului ATP Cup la tenis de cîmp. Am fost martorul unei mari lecții de demnitate și dăruire, de patriotism și unitate la care m-am uitat cu jind și invidie, dar și cu regretul de-a nu ne putea ridica, ca nație, cu orice prilej, la înălțimea exemplului lor. Peste un an, însă…

    La noi, mișcarea sindicală, revendicările și protestele, au înfățișarea unei butaforii grotești, de o superficialitate și sterilitate înfiorătoare, încît, din zi în zi, mă aștept să revăd, reînviat, în Piața Victoriei, Dansul pinguinului, ca formă supremă de protest, spre hazul și deliciul guvernanților.

Ioan VIȘTEA este poet și prozator, locuitor al unei capitale românești, Târgoviște (cum spune) și autorul „Jurnalului de la Mahala”…

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media