CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI – Teodor Constantin BÂRSAN: O zi din viata lui Ivan De-râsovici sau De la Rin la Cibin

E seară. E răcoare. Ies din bloc şi mă îndrept către parcarea blocului, alături de maşina mea trei câini mă aşteaptă. Mă latră şi ies în întâmpinarea mea.  Probabil mi-au păzit maşina. Îi zgornesc amuzat şi descui maşina. Câinii latră nemulţumiţi, iar unul din ei revine la culcuşul călduros de sub maşină.Mai încolo, la câţiva metri un şobolan de dimensiuni considerabile se îndreaptă şi el către o maşină. Eu mă uit la el, el la mine şi parcă îi vine să zâmbească. Face câțiva pas spre mine, stă puţin pe gânduri, iar apoi fuge căutând căldura unui X6  proaspăt parcat. Mă urc în maşină, claxonez de vro 5 ori. Cu un efort supra-câinesc, maidanezul simpatic se scoală şi pleacă şi el către maşina recent parcată. Ies din parcare amuzat şi mă îndrept către oraş. Pe drum o doamna încearcă cu disperare să işi întoarcă maşina, mult prea lungă. Nu pot să mă abţin, zâmbesc şi îi fac cu mâna să nu se panicheze, că nu e grabă. Eu o aştept. În cele din urmă, doamna în cauză reuşeşte să îşi întoarcă maşină, se uită urât la mine şi îmi adresează câteva cuvinte pe care din nefericire nu le pot auzi. Îmi continui drumul liniştit, ascultând muzică de pe un CD cu Diana Krall. După vreo zece gropi, renunţ la muzică. Mă îndrept spre oraş, iar aproape de un bar în care suporterii naţionalei urlă obscenităţi, un taximetrist nervos blochează calea unui alt participant şi se dă jos din maşină. Sigur, domnul taximetrist nu realizează că blochează şi alţi şoferi. Dar ce să-i faci… Am pierdut în faţa Turciei.  Mă gândesc să fac un efort și îl ocolesc dar nici de data asta nu e grabă. Ajuns, în cele din urmă, în Piaţă Mare, dau peste sute de oale,  ulcioare, fluieraşe de lut, căni, unguri, curioşi şi copii răsgâiați. Nu sunt un admirator al olăritului transilvan, aşa că trec mai departe în Piaţă Mică. Acolo e ceva mai interesant. Anticarii, vânzători de vechituri, etnici romi… Mă opresc la un stand. Ceva mi-a captat atenţia. Câteva insigne naziste, cu zvastică mi-au captat atenţia. Alături de ele, cuţite din dotarea Hitlerjugendul-ui. Cel puţin aşa păreau să fie… Vânzătorul  insignelor, cuţitelor şi pozelor cu Hitler, de etnie romă (vânzătorul, nu hitler) îşi convinge eventualii cumpărători că insignele „e originale”, de pe vremea lui Hiclăr, chiar şi el poartă cu mândrie  pe piept o insignă cu inscripţia NSDAP (Naţional Sozialistiche Deustche Arbeitpartei-Partidul Nazist, pe scurt) cu zvastică şi o cruce de fier. Târguiala merge cam de la 200 de lei în jos. La o tarabă alăturată, un domn în vârstă, fost activist, după vorbă, după port, vinde insigne cu Stalin şi Lenin. Nu face o treabă prea bună, căci domnul de etnie romă le face reclamă bună şi eficientă naziştilor.

„Cum puteţi, domne, să vindeţi aşa ceva?” îl întreabă o doamnă în vârstă, vizibil revoltată.

„Păi uite aşa, cu bon. Nu vedeţi ce frumoase sunt, şi sunt originale!” răspunde vânzătorul, arătând către cuţitele Hitlerjugend, pozele cu SS-işti şi insigne.

Un alt domn sesizează absurdul situaţiei, se uită la mine, zâmbeşte şi spune:

„Zici că-i în Kafka”…

Vânzătorul îl aude şi îi răspunde prompt:

„Nu domne, îs Hitleriste din primu război, ce eu nu ştiu ce vând”…

Ridic ochii şi mă uit în stânga, câţiva mormoni, îmbrăcaţi la cravat, discută şi evanghelizează cu accent american, iar lângă Podul Minciunii, „cavaleri” de la Curtea Regală din Turnișor vorbesc despre regretatul rege.

Kafka? Kafka? mă întreb. Kafka avea doar absurdul şi drama. Dar noi? Păi noi avem şi comedia!

 

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN  este sociolog, locuiește la Sibiu, e un tânăr și talentat prozator și poet și n-a uitat Târgoviștea adolescenței lui

 

Citeşte şi

NERO, BRAC  GERMAN, romanul foileton ajuns la episodul al treilea…

Constantin VAENI și tableta sa, ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…

EVENIMENTE ÎN AȘTEPTARE, despre o nouă carte de poezie a scriitorului târgoviștean Vali  NIȚU…

PICĂTURA  CHINEZEASCĂ…

Radu STATE  și rubrica sa CULTURĂ  ȘI  ISTORIE…

REVENIRI, interviu cu un filosof american… de Târgoviște…

Pompiliu  ALEXANDRU, doctor în filosofie și CULTURA  URBANĂ…

Mariana OPREA  STATE și ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI…

O rubrică nouă, LECȚIA DE ZBOR, cu o importantă artistă plastică, Ioana PIOARU…

AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ și marele actor Puiu JIPA…

Cătălina CRISTACHE și PLIMBĂRI BUCUREȘTENE…

Daniel TACHE și rubrica lui de fiecare sâmbătă, CULTURA  ONLINE…

CULTURĂ  ȘI  EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…

REFLECȚII  PEDAGOGICE, cu doamna Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…

Cristian Gabriel GROMAN, în dialog cu Președintele SUA, în rubrica sa LONDRA LA PAS…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro