AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ – Puiu JIPA: Despre perfecțiune…

 

Se dau minimum trei bărbați. Fiecare cu berea lui. La o terasă, eventual. Trei bărbați cu oarece cultură. Discuția are ton civilizat, se ia atitudine cumpătată. E doar prima bere. Despre Roșia Montana fiecare are o părere proprie, documentată din fuga televizorului, din colțul ziarelor sau de pe FB. Se contrazic vag, deși nici unul nu e pentru exploatare.

La a doua bere discuția dă în fotbal și-n aranjamente. Totul e blat, dar nu oricum, cu nuanțări. Depinde cu ce echipă ții. Totul până la Națională. Acolo toți sunt Pițurcă și Iordănescu și Nașu’ și Mitică. Celor trei le pute totul, chiar și la un meci câștigat.

La berea cu numărul trei vocea e mai amplă, argumentele tăioase. Încă se mai scuză că au înțeles ceva greșit, dar parcă nu sună tocmai împăciuitor. Mă rog, se revine la Roșia Montană și deja unul dintre ei crede că mai bine cianuri canadiene, că noi suntem proști și habar n-are România de cum să exploateze, mă-nțelegi… Ceilalți doi comandă două sticluțe cu apă plată, le golesc într-un tufiș, adună niște pitricele-n ele și-i zornăie ăluilalt pe la urechi. Obosiți, mai comandă o bere.

A patra. Deja vocile devin impunătoare. Apar primele înjurături cuminți. Se trece la câinii comunitari. Aici e jale. Fiecare are o părere unică și irevocabilă. Se arată mușcături vechi și noi. Se înjură Primăria, Guvernul, Poliția și ce-o mai fi. Se-njură între ei. Berea poartă numărul cinci.

Se revine la fotbal și la gagici. Dacă se poate, la gagici comune (așa vorbesc ei). Toate sunt de un mare fel, niciuna nu e ce trebuie să fie, pentru că așa sunt femeile, mama lor… etc…

A șasea bere îi prinde în drăcuieli serioase, cretinizări tutuite cu greu, organe genitale și „ospătar adu o cârpă că boul ăsta a vărsat berea pe mine, în morții     mă-sii!” Drumul până la toaletă e din ce în ce mai lung, dar aduce cu el amintiri legate de vagi divergențe de-acum o vreme. Dacă mai apare câte-o cunoștință trează, se retrage destul de repede. Nu poate face față gradului(gradelor) de inteligență de la masa prietenilor.

La ultima bere, care e de fapt penultima, începe căutatul prin buzunare, micul împrumut, telefoane înspre acasă. Au mai bifat o seară în care s-au înțeles perfect.

A doua zi nevoia de perfecțiune îi îndeamnă să o ia de la capăt. Distribuția se mai schimbă, perfecțiunea rămâne veșnică!

 

PUIU  JIPA  este actor la Teatrul  Municipal, din Târgoviște, dramaturg și regizor și, desigur, târgoviștean de Ploiești…

 

Citeşte şi

NERO, BRAC  GERMAN, romanul foileton ajuns la episodul al treilea…

Constantin VAENI și tableta sa, ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…

EVENIMENTE ÎN AȘTEPTARE, despre o nouă carte de poezie a scriitorului târgoviștean Vali  NIȚU…

PICĂTURA  CHINEZEASCĂ…

Radu STATE  și rubrica sa CULTURĂ  ȘI  ISTORIE…

REVENIRI, interviu cu un filosof american… de Târgoviște…

Pompiliu  ALEXANDRU, doctor în filosofie și CULTURA  URBANĂ…

Mariana OPREA  STATE și ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI…

O rubrică nouă, LECȚIA DE ZBOR, cu o importantă artistă plastică, Ioana PIOARU…

CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN…

Cătălina CRISTACHE și PLIMBĂRI BUCUREȘTENE…

Daniel TACHE și rubrica lui de fiecare sâmbătă, CULTURA  ONLINE…

CULTURĂ  ȘI  EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…

REFLECȚII  PEDAGOGICE, cu doamna Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…

Cristian Gabriel GROMAN, în dialog cu Președintele SUA, în rubrica sa LONDRA LA PAS…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro