Primăria Târgoviște discriminează acordarea de burse de merit elevilor, pe motive geografice, dar înființează o bursă socială

O hotărâre discriminatorie, luată în ședință din 28 noiembrie a Consiliului Local Târgoviște, a stârnit discuții în școlile din oraș. Consilierii locali (mulți dintre ei profesori), în unanimitate, au modificat o hotârâre, astfel încât elevii, atât cei din ciclul gimnazial, cât și cei din ciclul liceal, sunt discriminați pe criteriul domiciliului, în ceea ce privește acordarea de burse de merit. În urma hotărârii, pentru a beneficia de bursă, elevii sunt obligați să facă dovadă că sunt târgovișteni. Aceste burse se acordă din anul școlar 2013 – 2014, la inițiativa fostului consilier liberal, profesor Diana Diaconu.

Mai mulți părinți, dar și profesori, au reacționat, mai ales că mii de copii din întreg județul învață în liceele târgoviștene. “Fiica mea primește bursă merit la un colegiu din oras. Este primul an în care ni se cere să facem dovada că locuim în Târgoviște. Cu toate că locuiesc în acest oraș REFUZ să fac aceasta dovadă, întrucât nu doresc să fiu părtașă la discriminarea meritelor acelor elevi care nu îndeplinesc criteriul geografic. Sunt revoltaăa atunci când sunt neîndreptățiți copiii, în detrimentul unor pomeni electorale pe care Primăria le va face, cu siguranță, acum în prag de sărbători” ne-a declarat un părinte al unui copil care îndeplinește criteriile stabilite.

Față de decizia forului a reacționat și avocatul Gabriel Cioacă, city manager al primăriei Târgoviște, la momentul aprobării hotărârii inițiale din 2013. Acesta a anunțat că va ataca hotărârea în contencios administrativ.

Nu am crezut, însă că voi fi contemporan cu momentul acela când cineva va decide ca doi elevi care obțin rezultate la fel de bune la școală, la aceeași școală, să beneficieze de tratamente diferite.

Mai exact, aflu că prin Hotărârea Consiliului Municipal Târgoviște nr. 450 din 28 noiembrie 2018, niște neni și câteva tăntici, sperând că vor deveni eroi, economisind 3 lei în bugetul urbei, au modificat Regulamentul de acordare a burselor pentru elevii din ciclurile gimnazial și liceal din învățământul preuniversitar de stat la nivelul Municipiului Târgoviște, hotărând că pentru bursa de merit, pot aplica doar elevii care au domiciliul în Municipiul Târgoviște.

Cu alte cuvinte, dacă un elev cu rezultate deosebite la învățătură, n-a avut șansa să locuiască la oraș, trebuie pedepsit, iar cel ai cărui părinți locuiesc în oraș, premiat, chiar dacă efortul primului de a face naveta, merita o altă apreciere.

Ce trădeaza o astfel de decizie ? Gândire îngustă, necunoașterea unui principiu de bază din educație – nediscriminarea, zero intenție în a încuraja studiul.

Pentru asta, deși agenda îmi este extrem de încărcată la acest final de an, îmi voi organiza timpul, astfel încât să promovez o acțiune în contencios împotriva acestei mizerii cu pretenții de act administrativ.

Hotărârea discriminatorie a fost inițiată de Direcția de Asistență Socială. Raportul de specialitate este aprobat de primarul Cristian Stan și contrasemnat de  viceprimarul Monica Ilie, culmea, profesor înainte de a fi unsă viceprimar, precum și de o serie de directori și șefi servicii. O căutare în rețelele de socializare arată că Ilie  era foarte încântată, în 2013, că a fost luată o asemenea decizie.

Raportul de specialitate nu explică, însă, oportunitatea discriminării copiilor, dacă un asemenea gest ar putea fi explicat. Din textul acestuia reiese că aleșii  modifică hotărârea, pentru că pot!

În schimb, în timp ce elevii merituoși care nu locuiesc în Târgoviște, nu merită burse, se introduce o bursă socială în valoare de 100 de lei, care poate fi cumulată cu oricare alte burse. Această bursă poate fi acordată și ocazional, conform hotărârii. Criteriile de acordare a bursei sociale sunt foarte largi.

După ce Cioacă a anunțat că va contesta hotărârea, primarul municipiului, inițiatorul acesteia, a scris pe facebook, târziu în noapte, că va modifica din nou regulamentul: “Referitor la subiectul burselor scolare oferite de catre Primaria Targoviste, precizez ca in sedinta ordinara din aceasta luna, voi propune consiliului local modificarea regulamentului de acordare, astfel incat sa oferim burse si copiilor cu domiciliul in alte unitati administrativ-teritoriale si care invata in Targoviste. Municipiul Targoviste este in top 10 national ca si valoare a burselor, burse care sunt suportate 100% din bugetul local.

Este a doua oară când primarul anunță, pe facebook, modificarea unei hotărâri abia luate și care se dovedește a fi proastă. Prima dată a fost în cazul deciziei de a asfalta o bucată din Parcul Chindia, deși spațiul verde este protejat de lege. A anunțat că renunță la intenție, la câteva ore de la hotărârea aprobată în Consiliu, după reacțiile apărute în spațiul public.

Conform hotărârii din 2013, pentru bursele de performanţă elevii trebuie să fi obţinut locurile I, II sau III la olimpiade naţionale, locurile I, II sau III la concursurile naţionale şcolare sau să se fi calificat în loturile naţionale de pregătire organizate de minister pentru participarea la olimpiadele internaţionale. Bursele de merit se acordă pentru elevii cu media generală de minim 9,85 şi nota la purtare 10, cu condiţia ca nici o medie să nu fie mai mică de 9 şi să totalizeze mai puţin de 10 absenţe nemotivate pe semestru. Până la o nouă modificare, de burse vor beneficia doar copiii care au avut norocul să se nască și să trăiască în Târgoviște.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 2 ganduri despre “Primăria Târgoviște discriminează acordarea de burse de merit elevilor, pe motive geografice, dar înființează o bursă socială

 • 17 ianuarie 2019 at 19:53
  Permalink

  Nu au făcut decât să modifice o HCL din 2013 cu o alta HCL nou nouță in 2018 bazată doar pe Hotărârea Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în temeiul art. 82 alin. (3) din Legea educației naționale nr.1/2011, care ulterior a fost completată și modificată cu ORDINUL nr. 3.480 din 26 martie 2018, in care s-au adăugat diagnostice noi pentru bursele medicale, acest ORDIN fiind dus la îndeplinire de către Direcţia generală educaţie timpurie, învăţământ primar şi gimnazial, Direcţia generală învăţământ secundar superior şi educaţie permanentă, Direcţia generală economică, Direcţia minorităţi, inspectoratele şcolare judeţene/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi unităţile de învăţământ preuniversitar, ceea ce însemna că de acele burse medicale beneficiază inclusiv preșcolarii( care conform STATUTULUI ELEVULUI ,Antepreşcolarii şi preşcolarii sunt asimilaţi calităţii de elev, fiind reprezentaţi de către părinţi/tutori/susţinători legali sunt din învățământul preuniversitar).
  Aceasta HCL din noiembrie 2018 nu face decât să discrimineze elevii merituoși deoarece trebuie musai să aibă domiciliu doar in Targoviste și să aducă un mare afront celorlalte categorii de beneficiari ai burselor sociale deoarece în HCL data de Consiliul local și în 2013 și în 2018 este scris negru pe alb că doar elevii de gimnaziu și liceu le primesc, intrând în contradicție cu Ordinul Nr 3480/ 2018 cum am mai spus.
  De preferat ar fi sa se documenteze înainte de a scoate astfel de inepții și să revină asupra HCL cu modificările de rigoare conform legislației în vigoare.

  Reply
 • 12 decembrie 2018 at 18:34
  Permalink

  bă, miticilor, cînd faceți paradă de rezultatele elevilor târgovișteni îi includeți numai pe cei cu domiciliul loco?
  sigur că nu!
  atunci vă zic și eu, pentru că pot, ce-am auzit la Ponta: “ăștia și împușcați ar fi prea puțin!” 🙁

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro