Studiu ManpowerGroup – Angajatorii din sud, cei mai optimiști, în privința creșterii numărului de salariați

Info grafice și informații puse la dispozitie de ManpowerGroup

Aproximativ 1 din 5 angajatori români (19%) prevede creșteri ale numărului total de angajați în primul trimestru al anului 2019, iar 9% anticipează reduceri de personal, se arată în ediția ianuarie – martie 2019 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Previziunea Netă de Angajare la nivel național este robustă și pozitivă, situându-se la +15%, dar tendința este ușor descendentă, Previziunea slăbind cu 2 puncte procentuale față de cea raportată de angajatori în trim. IV/2018 și cu 1 punct procentual față de trim. I/2018. De remarcat că 70% dintre angajatori nu intenționează să-și redimensioneze forța de muncă, nici în sensul creșterii, nici în sensul reducerii acesteia, ponderea celor ce nu prevăd nicio schimbare fiind cea mai ridicată din ultimii doi ani și ceva, ceea ce sugerează că piața forței de muncă de la începutul lui 2019 va fi mai prudentă decât în trimestrele trecute.

Angajatorii din toate cele opt regiuni anticipează creșteri ale numărului total de angajați în trimestrul următor. Angajatorii din regiunile Sud și București și Ilfov sunt cei mai optimiști, raportând Previziuni Nete de Angajare de +20%. În București și Ilfov, perspectivele se îmbunătățesc cu 6, respectiv 3 puncte procentuale față de trim. IV/2018 și trim. I/2018, în timp ce în regiunea Sud perspectivele pentru ianuarie- martie 2019 se restrâng cu 7 puncte procentuale față de cele raportate în trimestrul precedent, însă se îmbunătățesc cu 8 puncte procentuale față de primele trei luni din 2018. Angajatorii din regiunea Sud-Est raportează cea mai puțin optimistă Previziune regională, de +9%, cu 13 puncte procentuale mai slabă decât în trim. IV/2018, dar relativ stabilă în comparație cu trim. I/2018.

Prognozele de angajare sunt favorabile în toate categoriile de organizații. Cea mai puternică piață a forței de muncă este preconizată de angajatorii din companii mari, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +24%, în timp ce cele mai prudente planuri de angajare se reflectă în Previziunea de +4% raportată de angajatorii din micro-organizații. Perspectivele slăbesc față de trimestrul IV/2018 în trei din cele patru categorii de organizații, în special în organizațiile mijlocii, unde Previziunea Netă de Angajare de +16% este cu 9 puncte procentuale mai slabă decât cea pentru intervalul octombrie – decembrie 2018, dar rămân stabile în micro-organizații.

 

# # #

 

* Notă: Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor. Pentru țările care au acumulat date cel puțin 17 trimestre consecutiv, printre care și România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepția cazului în care se specifică altfel.

 

 

Despre studiu:

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 59.000 de angajatori din 44 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intențiile de a-și crește sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 17 – 30 octombrie 2018 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro