Stelian Tănase, la Târgoviște: „Cred că o occidentalizare masivă a României este necesară”

Jurnalistul Stelian Tănase,  preşedintele-director general al SRTV, a fost prezent ieri, 30 aprilie, la Târgoviște, pentru a susține o conferință pe tema “Secolul XX si comunismul românesc”.

La eveniment au participat profesori și studenți ai universității, dar și secretarul de stat în Ministerul Culturii, Cristian Petcu.

Stelian Tănase le-a vorbit celor prezenți despre comunism, capitalism, dictatura proletariatului, comunismul românesc, statul de drept, așa cum îl vede el , fanatism ideologic și nu numai.

Acesta a ținut să le spună celor prezenți, în special studenților: „Veți avea o existență lineară, capitalistă….va fi o lume în care veți trăi din ce în ce mai bine”.

 Vă oferim, în continuare un mic interviu cu Stelian Tănase, pe tema comunismului, a situației actuale a României și a soluțiilor ce se întrevăd, la acest moment pentru România:

De ce ați ales să vorbiți la Târgoviște, astăzi, pe tema  „Secolul XX si comunismul românesc”

-În ciuda faptului că am trăit 50 de ani în comunism, cred că este o experiență necunoscută tinerelor generații și este o experiență pe care nu trebuie s-o uităm și dacă putem să și învățăm din ea, în sensul să vedem cât de ușor degenerează o societate în dictatură, o societate să zicem democratică.

-Ați spus în conferință că egalitarismul va reveni.

-Egalitarismul va reveni. Avem două direcții ale civilizației europene, în principal, spre libertate și spre egalitarism. Capitalismul este o experiență a libertății, în principal. E foarte posibil ca nostalgiile egalitare să revină.

Cum se prezintă România astăzi față de fostele state comuniste?

-Avem o tranziție grea, dificilă, pentru că am moștenit o situație mai grea decât alte țări: dictatura lui Ceaușescu a fost absolut devastatoare. Și ne adaptăm greu. Dacă la asta adăugăm lipsa clasei politice, corupția și fragilitatea instituțiilor, înțelegem exact de ce suntem în această situație dificilă.

-Ce soluție vedeți?

-Nu o să cad în capcană, spunând încă o revoluție. Nu va fi nicio revoluție în următorii 100 de ani, dar cred că o occidentalizare masivă a României este necesară și îmi pun multă nădejde în cei care au plecat. Acolo este resursa de modernitate a României. Nu în satele sărace, populate de bătrâni, de oameni necalificați și semianalfabeți.

-Credeți că ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri este un semn că se va schimba ceva?

-Nu. Vor pleca în continuare, dar se va întâmpla ca și cu turcii care au lucrat în Germania sau în Turcia și au alimentat progresul extraordinar al Turciei. Și românii se vor întoarce. Sun t optimist.

Va mai dura?

-Da. Va mai dura. Pentru că încă vor mai pleca un milion-două în următorii ani și abia după aceea încă o generație aceștia care sunt acum copii în Occident, școliți acolo, vor avea o nostalgie a patriei de a veni, a face business aici, a face carieră, dar va mai dura.

 stelian tanase (1) stelian tanase (3)

 


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Un gand despre “Stelian Tănase, la Târgoviște: „Cred că o occidentalizare masivă a României este necesară”

  • 2 mai 2015 at 12:34
    Permalink

    MAI NENE STELIAN TANASE DECE NU PROPUI SA FACEM CA IN ISLANDA ???? SAU CA IN GRECIA , SA CEREM DESPABUBIRI GERMANIEI PENTRU DEZSTRUL DIN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL , SI RUSILOR SI AMERICANILOR ??? CE DUMNEZEU CE FEL DE ROMAN ESTI ???

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro