ortooxacell kiss2022.gif Flax

Campania electorală la radio şi TV. Iată regulile impuse de CNA!

Campania pentru alegerea  reprezentanţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului începe în ziua de 9 noiembrie 2012, ora 0,00, şi se încheie în ziua de 8 decembrie 2012, ora 7,00. Potrivit decizie CNA, accesul candidaţilor la posturile publice de televiziune şi radio este gratuit, iar repartizarea timpilor de antenă se face potrivit Legii electorale.

 „Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali. Posturile de radio şi de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, care vor reflecta campania electorală au obligaţia să comunice Consiliului Naţional al Audiovizualului implicarea lor în campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum şi intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, până cel mai târziu în ziua de 8 noiembrie 2012” se arată în document.  Din decizie reiese şi faptul că, pe timpul campaniei electorale, se pot difuza doar emisiuni de promovare şi dezbatere electorală. Aceste producţii vor fi marcate pe toată durata transmiterii lor cu sintagmele” publicitate electorală”, respectiv „dezbatere electorală”. Accesul candidaților și al reprezentanţilor competitorilor electorali la emisiunile de dezbatere electorală este gratuit. CNA a reglementat şi conţinutul emisiunilor: „În cadrul emisiunilor informative pot fi prezentate informații privind sistemul electoral, calendarul campaniei electorale și tehnica votării”. În emisiunile de promovare electorală, candidaţii (şi reprezentanţii lor) îşi promovează propria candidatură, programele politice şi activităţile de campanie electorală. În situaţia transmiterii în direct a unor activităţi de campanie, acestea se vor încadra în timpii de antenă acordaţi fiecărui competitor electoral.

Radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat, susţinător sau reprezentant al candidatului. Decizia CNA mai prevede că, în perioada campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni realizate sau moderate de candidaţi şi de reprezentanţi ai competitorilor electorali. Totodată, emisiunile informative se supun obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului.

Documentul mai spune că începând cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise: difuzarea de spoturi de publicitate electorală; invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu; comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind competitorii electorali. De asemenea, în ziua votării sunt interzise şi prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea procesului de vot; comentarii referitoare la competitorii electorali; îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media