ortooxacell kiss2022.gif Flax

Blestemul lui Ceaușescu! Revoluționarii târgovișteni rămân fără indemnizații reparatorii

Senatul României a aprobat un proiect de lege cu privire la aprobarea Ordonanței de Guvern nr. 95/2014 ce completează Legea eroilor-martiri, în ciuda faptului că la nivelul comisiei juridice a senatului se propusese cu unanimitate de voturi respingerea ordonanței. OUG 95/2014 îi lasă fără indemnizații  pe revoluționarii târgovișteni care au luat parte la evenimentele din decembrie 1989, în municipiul Târgoviște. Deși, declarat Oraș Martir, în Târgoviște nu s-au înregistrat victime ca urmare a evenimentelor revoluționare, decât după fuga lui Nicolae Ceaușescu, din 22 decembrie 1989.

eroi-targoviste (16)Principala schimbare pe care o aduce OUG 95/2014 este introducerea titlului – „luptător cu rol determinant”. Astfel din aceia care astăzi  dețin titlui de „luptător remarcat prin fapte deosebite”, dar care vor dobândi noul titlu de„luptător cu rol determinant”  vor mai primi indemnizațiile conform art. 4 alin. 4 din legea 341/2004. Obținerea noului titlu se va putea face numai de revoluționarii din localitățile care au avut victime în decembrie 1989 înainte de fuga lui Ceaușescu adică:  Timișoara, București, Lugoj, Caransebeș, Sibiu, Cluj, Cugir, Tîrgu Mureș.

„Luptătorii remarcați prin fapte deosebite” beneficiau de o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Luptătorii revoluționari din Târgoviște nu mai au nici o șansă la indemnizație, pentru ca primii morți sunt înregistrați în 23 decembrie. Ei sperau că actualul guvern îi va repune în aceste drepturi, după ce ele le fuseseră luate încă din ianuarie 2012. Practic OUG 95/2014 doar menține această situație, pe baza faptului că în Târgoviște  oamenii au murit mai târziu.

Totuși la Târgoviște au murit oameni

Deși s-au înregistrat victime, acestea sunt după momentul fugii lui Nicolae Ceaușescu, luat drept reper de actul normativ. Prima persoană a murit în seara de 23 decembrie. Aurel Simion, 39 de ani, lucra ca lăcătuş mecanic la Întreprinderea Comercială de Stat pentru Mărfuri Industriale şi făcea parte din Gărzile Patriotice.  A fost lovit în cap de un proiectil.

Unul dintre cele mai absurde cazuri de deces prin împuşcare din Târgovişte s-a petrecut în unitatea militară 01378, în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989. Locotenentul Nicolae Stoica avea 24 de ani şi credea că luptă cu teroriştii. A sfârşit însă împuşcat de un coleg de la o unitate militară din Ploieşti, venit să întărească dispozitivul de apărare.

În după-amiaza de 24 decembrie aveau să mai moară două persoane: Paris Iclodean, 25 de ani, sudor la Autobaza Târgovişte şi militar în termen, şi Ştefan Munteanu, de la UM 01417, unitate în care se aflau, sub pază, soţii Ceauşescu. Un tir nimicitor a fost declanşat asupra Liceului industrial nr. 2, sub influenţa zvonurilor despre existenţa unor terorişti. De fapt a avut loc un schimb de focuri între mai multe grupuri de militari, aflaţi sub comanda colonelului Kemenici.

eroi-targoviste (22)Pe lista celor decedați figurează și:

BARBU Mihai, soldat în termen, a fost împuşcat la Târgovişte.

CHIRIŢA Nicolae-lon, soldat MApN, a fost împuşcat la Târgovişte.

CRISTEA Adrian, născut în 25.08.1969, militar în termen la UM 01842 Titu, a fost omorât în 22 decembrie 1989 şi înmormântat la Târgovişte.

DASCĂLU Toma-Sorin, 20 ani, militar în termen, a fost ucis la Târgovişte.

DRAGOMIRESCU Mihai-Liviu, născut în 10.10.1961, It. maj. la UM 01842 Titu, a fost împuşcat la Televiziune, în noaptea de 22/23 decembrie 1989. Este trecut pe monumentul eroilor de la Târgovişte.

FLORIAN Grigore-lulica, soldat în termen, a fost împuşcat la Târgovişte, în 24 decembrie 1989.

MATEI Cristian-Petrişor, născut în 24.02.1969, sergent la UM 01842, a fost împuşcat la Târgovişte, în 24 Decembrie 1989 şi înmormântat în com. Butoiu-Dâmboviţa.

NEGULICI Valeriu, militar la UM 0865 Câmpina, a fost împuşcat în masacrul de la Aeroportul Otopeni din dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989 şi dus la Târgovişte unde a fost înmormântat.

OPRESCU Adrian, maior, a fost împuşcat la Târgovişte în decembrie 1989.

PUIU I. Petre, născut în 11.09.1969, militar în termen, slt. p.m., a fost împuşcat la Târgovişte în 24 decembrie 1989.

ROTARU Sorin, soldat în termen, a fost împuşcat şi înmormântat la Târgovişte.

SIMA Gabriel, 19 ani, militar în termen, a fost împuşcat la Târgovişte în 24 decembrie 1989.

STANICĂ Ilie, 21 ani, caporal, a fost împuşcat în decembrie şi se găseşte trecut pe tabelul eroilor din Târgovişte.

STOICA Mircea-Nicolae, locotenent MApN, a fost împuşcat la Târgovişte în 24 decembrie 1989 şi e trecut pe Monumentul Eroilor.

MUNTEANU Mircea-Ştefan, militar în termen la MApN, a fost împuşcat la Târgovişte în 24 decembrie 1989.

Ceaușescu spera că Târgoviștea îi va salva viața

ceausescu_37626000Nicolae Ceauşescu a vrut să-şi lege numele de Târgovişte într-un mod voievodal, intenţia sa fiind aceea de a transforma vechea cetate a celor 33 de voievozi, într-un simbol al erei comuniste.
Cu ocazia vizitei din 24 septembrie 1986, el anunța că orașul Târgovişte va deveni a doua capitală și că se vor lua măsuri pentru demararea lucrărilor necesare.Ceauşescu nu a apucat să conducă de la Târgovişte, dar oraşul s-a legat pe vecie de numele dictatorului. În vâltoarea evenimentelor revoluţionare din decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena, au sperat ca Târgoviştea le va reda puterea pierdută.

Intenţia dictatorului a fost de a se folosi de muncitorii din industrial metalurgică târgovişteană pe care o crease, începând cu 1969. Nu a ajuns însă să le vorbească muncitorilor, fiind prins şi încarcerat în Cazarma Unităţii Militare din zonă Gării Târgovişte Sud. Aici, după un proces înregistrat şi difuzat ulterior de Televiziunea Română, pe 25 decembrie 1989, un pluton de execuţie punea capăt celor 24 de ani de “victorie” comunistă.

CITEȘTE ȘI: 25 DECEMBRIE 1989 – LA TÂRGOVIŞTE S-A DEZVĂLUIT ADEVĂRATUL CEAUŞESCU

Muzeul Ceaușeștilor

Numele Târgoviștei va fi legat veșnic de Revoluția din 1989.  În unitatea militară unde a avut loc procesul și execuția a fost deschis un muzeu cu o expoziție permanentă „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerimsul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România.” Muzeul este vizitat de sute de străini care sunt interesați să afle cum și-au petrecut ultimele clipe dictatorul Ceaușescu și soția sa.

CITEȘTE ȘI: (FOTO) S-A DESCHIS MUZEUL CEAUŞEŞTILOR!

punct_muzeal_ceausescu

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media