ortooxacell kiss2022.gif Flax

(FOTO) S-a deschis Muzeul Ceauşeştilor!

Astăzi, 3 septembrie, este o dată ce va rămâne în istoria Târgoviştei ca ziua în care s-a deschis expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerimsul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România.”

Prezenţi la deschiderea expoziţiei au fost atât personalităţi locale, precum profesori, foşti sau actuali generali şi comandanţi ai armatei române, reprezentanţii diferitelor instituţii locale şi judeţene, dar şi personalităţi marcante ale luptei împotriva regimului comunist, foşti deţinuţi politici, precum Dinu Zamfirescu (foto 2), dar şi Ion Calafeteanu(foto 3), director ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române.

„Este o expoziţie în care vizitatorii vor putea vedea o parte din istoria noastră recentă. Este vorba de amenajarea acelor spaţii care au avut legătură cu momentul decembrie 1989.” a ţinut să precizeze directorul C.N.M. Curtea Domnească Ovidiu Cârstina.

Dinu Zamfirescu, care a fost arestat în timpul regimului comunist de cinci ori, a mărturisit numeroasei audienţe că dintotdeauna a fost împotriva pedepsei cu moartea. Datorită faptului că era cunoscut ca personalitate politică în exil, la Paris, în zilele premergătoare judecării şi executării soţilor Ceauşescu, Dinu Zamfirescu a fost chemat să comenteze situaţia din România, la televiziunea franceză. „Eram în direct când am fost anunţaţi că soţii Ceauşescu sunt executaţi. Atunci am spus că este prima mare greşeală a noii puteri, deoarece aceşti oameni nu trebuiau imediat executaţi, ci trebuiau mai întâi să dezvăluie o serie de secrete atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.”

Adrian Ţuţuianu, preşedinte Consiliului Judeţean Dâmboviţa a mărturist că alături de directorul Ovidiu Cârstina şi-a propus să pună în valoare clădirile de patrimoniu din această zonă şi să aducă în atenţia publicului larg din ţară şi din străinătate momente importante care s-au întâmplat la Târgovişte. Mai ales că înfiinţarea unui astfel de muzeu vine ca răspuns al numeroaselor solicitări primite atât din ţară, cât şi din afara ţării de a scoate în evidenţă cele ce s-au întâmplat la Târgovişte.

Expoziţia aduce în faţa vizitatorilor încăperile în care şi-au trăit ultimele zile şoţii Ceauşescu. Se poate vedea biroul comandantului unităţii (foto 4), colonelul Andrei Kemenici, birou care a fost spaţiul în care s-a desfăşurat vizita medicală dinaintea procesului, mai departe este camera în care cuplul Ceauşescu şi-a petrecut ultimele patru zile şi trei nopţi începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989 (foto 5), dar poate cel mai important lucru este locul execuţiei (foto 6, 7). Directorul Ovidiu Cârstina a ţinut să precizeze că deşi peretele fusese tencuit, specialiştii muzeului au dat tencuiala jos, astfel că urmele sunt cele veritabile.

De astăzi, muzeul de la Târgovişte poate fi vizitat zilnic, iar intrarea costă 7 lei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media