Sandu Tolea (DSV) propune un proiect pilot care poate rezolva problema câinilor comunitari!

Deşi autorităţilor le place să se declare depăşite de situaţie, iar politicienii se întrec în teorie, există soluţii pentru problema câinilor comunitari. E adevărat trebuie bani, dar mai ales de determinare, pe care nici o autoritate publică locală, dar nici centrală, nu par dispuse să le manifeste. Un proiect pilot pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, aplicabil oriunde pe teritoriul României, a fost prezentat autorităţilor centrale de directorul DSV Dâmboviţa, Sandu Tolea. Până la acest moment planul lui Tolea nu a fost pus în aplicare, deşi, pare, până acum, cea mai logică soluţie practică apărută în spaţiul public.

Iată ce propune şeful veterinarilor din judeţ: “După o activitate de ani de zile în domeniul veterinar şi după sute de discuţii cu colegii de breaslă, pot spune, că Dâmboviţa poate oferi un model care multiplicat la nivelul fiecărei comunităţi din România ar fi soluţia problemei câinilor comunitari. Ce am gândit noi? Primul pas este inventarierea şi microciparea tuturor câinilor, din toate localităţile, prin intermediul medicului veterinar. Vorbim de câinii din gospodării. În urma microcipării (un microcip costând în jur de 10 cenţi) am avea o evidenţă foarte clară a animalelor şi a proprietarilor. Pasul doi este de a institui obligativitatea ca fiecare proprietar să-şi sterilizeze animalele. Dacă se optează pentru păstrarea unui câine de montă, proprietarul trebuie să plătească o taxă specială. Dacă este vorba de o femelă necastrată care a fătat, proprietarul are obligaţia ca în 24 de ore să anunţe medicul veterinar, care vine şi microcipează puii. Astfel, eliminăm riscul că animalele să fie abandonate, pentru că microcipul ne va spune imediat cine este stăpânul câinelui, iar acesta este pasibil de amendă.

Concomitent cu inventarierea şi microciparea câinilor din gospodării, câinii comunitari din localitatea respectivă trebuie prinşi, crotaliaţi, sterilizaţi sau eutanasiaţi în cazul celor bătrâni, bolnavi sau cu comportament agresiv.

Succesul proiectului este garantat doar cu ajutor legislativ. Adică este necesară o modificare a legii adopţiilor şi o adoptare a două acte nornative importante, unul care se referă la bunăstarea animalelor (cu prevederi clare privind hrana, adăpostul şi îngrijirea medicală de care au nevoie) şi o lege de eutanasiere a tuturor animalelor fără stăpân cu o valabilitate pe termen redus de o lună sau două. De aici încolo putem vorbi de protecţia animalelor, de drepturile şi bunăstarea lor, şi avem rezolvată una dintre cele mai importante probleme ale României.” a precizat în exclusivitate pentru Gazeta Dâmboviţei, directorul DSV, Sandu Tolea, despre proiectul pe care l-ar dori pus în aplicare, pilot, în judeţul nostru. Conform directorului DSV, efortul financiar s-ar amortiza în câţiva ani pentru că odată rezolvată problema câinilor comunitari, fondurile bugetare alocate an de an, fără nici o eficienţă, ar scădea semnificativ.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “Sandu Tolea (DSV) propune un proiect pilot care poate rezolva problema câinilor comunitari!

  • 19 iunie 2014 at 13:02
    Permalink

    sunt total de acord cu sandu tolea ….acesti caini sunt niste suflete nevinovate care simt ca si noi persoanele …..foame””’,,sete…..durere …frig ….cald ¡¡ nevoia de putina dragoste si afectiune ¡¡¡si ar fi bine sa punem cate putin de la fiecare pentru a le oferi in limita posibilitatilor o viata mai buna a acelora din gospodarii si a celor abandonati pe strazi un loc special amenajat cum este in spaña unde pot fi ingrijiti si pot fi adoptati de bune persoane care le pot oferi o viata mai buna

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro