Târgoviște Underground: MASKO – unul dintre cei mai experimentati grafferi damboviteni

Așa cum v-a obișnuit încă de la început, Gazeta Dâmboviței, promovează, în cadrul unor campanii, exemple pozitive, din cele mai variate medii culturale şi sociale. Târgoviște Underground își propune să aducă în fața cititorilor noștri nume mai mult sau mai puțin cunoscute dintr-un domeniu ce rămâne, încă, în umbră, producţiile artistice care nu-şi doresc să fie comerciale.

Astazi vom vorbi despre Drugescu Alexandru, are 26 de ani si nick-name-ul sau este MASKO. MASKO e unul dintre cei mai experimentati grafferi damboviteni.

R: Cand te-ai apucat de grafitti si ce te-a determinat sa faci asta?

MASKO: M-am apucat de graffiti pe la inceputul lui 2000 cu carbuni si creta colorata pe perete si ulterior prin 2003 am descoperit spray-urile aerosol! Deci ca sa-ti raspund la intrebare m-am apucat prin 2003, unde pe vremea aceea eram b-boy (breaker) impreuna cu prietenii din cartier! Oarecum am fost mereu in arealul asta de b-boy/grafferi/mc/dj! Cand ai legatura cu macar unul din cele patru elemente e imposibil sa nu interactionezi cu ceilalti din aceasi breasla oarecum!
masko (9)
R: Ce inseamna pentru tine grafitti si de ce faci asta?
MASKO: Pff…de unde sa incep? Ca sa-ti comprim mai multe idei intr-un singur cuvant: LIFESTYLE! Graffiti nu e numai atunci cand iesi pe strada cu brigada ta de baieti/fete si desenati… Graffiti e de cand deschizi ochii dimineata pana mergi la culcare seara sau a doua zi in cele mai intalnite cazuri! Graffiti e ca mersul pe motor – fie iti place si vrei si tu…fie ti-e frica si nu te mai urci niciodata…cam asa as descrie feelingul! Ideea de baza e ca trebuie sa ai niste trairi, perceptii, spirit si nu in ultimul rand “balls” s-o faci! De ce fac asta? Pentru ca altceva n-a fost! Glumesc! Cum am explicat si mai sus, prin 2000 aveam o trupa de breakdance cu care o ardeam mai peste tot (battle-uri, show-uri, antrenamente) si de acolo pana la graffiti n-a fost decat un pas deoarece eu eram ala care avea “talent la desen” din trupa. Am inceput sa ne scriem numele crew-ului prin cartier si de acolo a inceput fenomenul graffiti in Targoviste! Trebuie sa specific ca mai erau niste “grafferi” old school pe la SARO (TURKU’ ,DE LA KLIKA, GHETTO SUPERSTARZ) – baietii desenau cu vopsea si pensulele ceea ce e de respectat pentru ca desenele erau facute prin ’98! Serios! In 98 sa faci graffiti in Targoviste e lucru! Mare!
masko (4)
“Grafitti nu e arta! Arta e ceea ce faceau marii maestrii ai Renasterii, care au dus pictura la un alt nivel! Graffiti e o  masko (12) arta efemera, dar de foarte mare impact (vizual, politic etc). In zilele noastre graffiti-ul si-a extins foarte mult arealul! Acum sunt oameni care deseneaza doar metrouri sau oameni care deseneaza doar pe strazi sau street artistii care fac picturi murale de dimensiuni mari cu mesaj si impact puternic. Mai sunt taggerii, baietii care-si scriu doar numele intr un tag si il pun peste tot. Poti duce grafitti-ul la alt nivel decat TAG-ul pe strazi sau desenele de la metrou. Ideea e ca poti face bani din graffiti daca iti alegi un nume care sa nu aibe treaba cu backgroundul tau de “vandal” si sa te faci public, sa-ti faci reclama si sa faci treaba asta pe bani! La noi de prin 2014 a inceput treaba cu muralele sa fie apreciata datorita crew-ului Sweet Damage din Bucuresti”
R: Care consideri ca e cel mai reusit desen al tau?masko (5)
MASKO: Nu sunt multumit pe deplin de nici un desen pe care îl fac! Ce zici de asta? Intotdeauna e loc de mai bine! Nu pot avea o parere despre un desen de-al meu…adica pot…dar devin subiectiv si atunci n-am facut nimic! Mereu sper la mai bine si la mai bine!
R: Consideri ca legea e abuziva vis-a-vis de grafitti?
MASKO: Legea e abuziva oricum! Nu numai atunci cand vorbim de grafitti…Ies din casa, merg pana in centru si desenez toate gardurile fara sa-mi pese! Bine, aici nu vorbim de propietati private! Ma exprim liber, sunt liber! “At the end of the day” doar desenez! Doar nu o sa merg la inchisoare ca fac un desen! Nimic nu e imposibil!
masko (13)
R: Faci parte dintr-un crew? Daca da, care e numele acestuia si cine sunt membrii sai?
MASKO: Da, fac! Crew-ul se numeste ALC care inseamna Alwais Lurking Criminal sau Art Life Crime sau Always Loving Cunts! Membrii sai sunt: OKIE, KORO, OILEY, BAIS si bineinteles eu, MASKO! Provenim din Romania, Polonia, Anglia si Cehia si calatorim prin toata Europa si desenam ca nebunii peste tot!
R: Consideri ca ar trebui organizate festivaluri anuale in care graff-erii sa-si arate talentul in fata tuturor?
MASKO: Da, e o miscare foarte desteapta pentru ca in felul asta oamenii pot intelege mai bine cum si despre ce e vorba in mare in graffiti! Si eventual asta iti creste si tie cota ca artist si cine stie poate in viitor o sa ai si de munca din treaba asta! You never know!
masko (18)
“Voi face asta cat ma vor mai tine tendoanele! Si asta o spun pentru cunoscatori…Nu ai cum sa renunti niciodata la asta! E ca un drog… Devii anxios daca nu o faci! Fiecare om are un viciu, mai nociv sau nu…viciul meu insa e acesta! Asta ma relaxeaza si nu consider ca e ceva ilegal? Cine a decis asta? Statul? Sistemul? Fac ceea ce ma face sa ma simt liber! Daca vrea sa desenez pe Primarie de exemplu, ma duc si o fac! Asa suntem noi!”
masko (17)
R: Care sunt grafferii tai preferati, atat din Romania, cat si internationali?
MASKO: Din Romania sunt: SERM, ERPS, MSER, KERO, FEAR, SUFLO, BERE, CES, BONDEM, OEMBE, BIEX, RECIS, CAGE. Internationalii preferati sunt: REVOK, SOFLES, SAINER, BEZT, DERICK, DANO, DAOR, RIME, TRAV, UTAH, EITHER, DART, RAZOR, NEKST (RIP) si ZORE!
R: Un mesaj pentru grafferii damboviteni si nu numai?
MASKO: Tineti in continuare spray-ul in mana si dati forma la ceea ce simtiti, acolo unde simtiti!
masko (16) masko (15) masko (14) masko (11) masko (10) masko (8) masko (6) masko (3) masko (2) masko (1)

Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:



Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Un gand despre “Târgoviște Underground: MASKO – unul dintre cei mai experimentati grafferi damboviteni

  • 24 aprilie 2016 at 10:43
    Permalink

    In Targoviste sunt multi pereti orbi – calcane spre spatiile publice.Toate centralele termice dezafectate, zidurile imprejmuitoare ale IUP-ului de pe I C Bratianu si Lt.Stanciu Ion, calcanele unor blocuri, peretii cinematografului Independenta, etc. Acestea sunt un suport ideal pentru arta neconventionala. a grafitterilor. Trebuie sa existe numai interes/deschidere din partea autoritatilor si implicarea artistilor . Societatea Arhitectilor Dambovita se poate implica in promovarea unui proiect cultural cu aceasta tema care sa se finalizeze cu niste premii pentru cele mai reusite “grafitti” .evident dupa alegeri. Aceasta pentru ca toate spatiile prezentate participa la imaginea publica a unor fronturi stradale si decorarea lor cu “grafitti ” necesita avizul / autorizarea lor de catre primaria Targoviste.

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro