ortooxacell kiss2022.gif Flax

„Acasă după 124 de ani” – Ziua Școlii Dora Dalles, Bucșani

Scoala Gimnazială Dora Dalles, Bucsani a  împlinit 118 ani de la inființare. Pentru ca aceasta atestare  nu are atestata o  data certă, de aceea s-a stabilit ca ziua de joi din Saptamana Altfel sa fie Ziua Scolii noastre.

Conform informațiilor preluate din cartea dl. Profesor Marculescu Cornel, intitulata Din istoria comunei Bucsani-jud. Dambovița, in memoria dascalilor nostri-file de monografie, nu se stie data certa a infiintarii scolii din satul Bucsani. Se pare ca înca din secolul 18 exista o mica construcție din lemn cunoscuta ca scoala de baieti. Ulterior scoala s-a mutat intr-un local nou, sub acelasi acoperis cu primaria. Un al treilea local de școala a funcționat in casele din fata primariei de astazi, pe atunci proprietatea boierului Ioan Dalles.

Cladirea- monument istoric in care se invata si astazi in centrul satului a fost construita de sotia boierului, Elena Dalles, in anul 1898, in amintirea fiicei sale Dora Dalles care moare la o varsta frageda, -de aici si denumirea scolii. Este un local cu patru sali de clasa spatioase, 2 intrari, o cancelarie si un laborator. Initial, exista o scoala de baieti, una de fete,  o gradinita, o cantina pentru copiii saraci si un atelier practic de lucru manual unde se invata mestesugul impletiturilor din rachita. In anul scolar 1941-1942, scoala avea 293 de elevi inscrisi. In aceasta perioada, directorul școlii dl Marin Stroe a inzestrat scoala cu material didactic, a infiintat o biblioteca scolara dar si un instructiv muzeu scolar.

Vezi si: PORTRET: Familia Dalles – un destin dâmboviţean

Astazi, scoala are un numar total pe comuna de 726 de elevi in 4 localuri de scoala si 4 gradinite. Este dotata cu 3 laboratoare de informatica cu conexiune la internet, 3 biblioteci scolare cu numeroase exemplare de carți si material didactic (planse, dictionare, atlase si harti), laptopuri, casetofoane si videoproiectoare. Le mulțumim tuturor celor implicati in dotarea acestei scoli, directori, autoritati locale, profesori și parinti.

 

Prof. dr. Cornel Mărculescu
Şcoala Gimnazială Dora Dalles Bucşani

MISIUNEA   SCOLII 

Şcoala noastră îşi propune ca  fiecare copil să beneficieze de un mediu favorabil învăţării, în care să fie apreciat şi DSC02329valorizat pentru aptitudinile sale pe baza unor norme morale pozitive. De asemenea, ne propunem să utilizăm toate resursele umane şi materiale ale comunităţii pentru a oferi tuturor elevilor şanse egale de afirmare şi dezvoltare.

Şcoala noastră îşi doreşte a fi un loc în care lucrăm împreună pentru a cunoaşte, pentru a înţelege şi pentru a găsi cele mai bune soluţii. 

VIZIUNEA  SCOLII

„Numai la şcoala noastră vă asiguraţi succesul în viaţă!”

În prezent conducerea școlii este asigurata de Consiliul de Administrație al Școlii:

  1. Preşedinte –Director, prof. TOMA SORINA ILEANA
  2. Membru – Director adjunct, prof. MIHAILA IRINA reprezentantul Consiliului Profesoral;
  3. Membru – prof.inv. prescolar BANU DANIELA reprezentantul Consiliului Profesoral;
  4. Membru –prof. inv. primar-PĂUN ELENA reprezentantul Consiliului Profesoral;
  5. Membru –prof. inv. primar-BUTUZA ANETUTA reprezentantul Consiliului Profesoral
  6. Membru – prof. ENACHE DORINA– reprezentantul Consiliului Profesoral;
  7. Membru –DINU AURELIA- reprezentantul Consiliului Reprezentativ al Parintilor;
  8. Membru –FANITA SERAFINA- reprezentantul Consiliului Reprezentativ al Parintilor (va multumim doamna pentru sponsorizarea acestui eveniment)
  9. Membru –LUPAȘCU NICOLETA – reprezentantul Consiliului Reprezentativ al Parintilor;
  10. Membru –TRANDAFIR MARIAN – reprezentantul Consiliului Local;
  11. Membru –VENETE AUREL- reprezentantul Consiliului Local,
  12. Membru –SUTOIU VALENTIN- reprezentantul Consiliului Local
  13. Membru –GHEORGHE TOMA- reprezentantul primarului,
  14. Reprezentantul Organizatiei Sindicale –prof. MARCULESCU CORNEL;
  15. Reprezentatul Consiliului Elevilor- presedinte JOITA EDUARD CATALIN
  16. Secretar –Prof. inv. primar GHIGHEANA CARMEN

De asemenea dorim sa le multumim pentru sprijinul acordat:

-dl. Primar Nita Constantin.

-dl. Viceprimar Amuzan Felicia

-Preot Stancu Stefan si Oancea Nicolae

marculescuLa manifestarile prilejuite de Ziua Scolii Dora Dalles au luat parte și Traian Cepoiu  preşedintele Fundaţiei Culturale „Traian Tr. Cepoiu”, cu sediul în localitatea Ceraşu, judeţul Prahova, care a donat Şcolii un tablou reprezentand-o pe cea care a dat numele instituţiei –DORA DALLES ! Pictura a fost executată de însuşi  Traian Cepoiu, la insistenţele domnului Prof. Dr. Cornel Mărculescu, care este şi preşedintele filialei Dâmboviţa a Fundaţiei Culturale „Traian Tr. Cepoiu”.

DSC02384

In cadrul manifestarilor au fost felicitati toti elevii scolii, fiind evidentiate rezultatele celor mai merituosi:

 Toma Eugen-Premiul de Excelenta la concursul Cangurul lingvist-limba engleza.

Alexe Alexandra –clasa a V-a B, mentiune la concursul Universul cunoasterii prin lectura –etapa judeteana.

 Dinu Vlad Mihai- Locul 3 la olimpiada de matematica pe judet, Locul I la concursul Cangurul lingvist, mentiune la concursul Universul cunoasterii prin lectura

Tache Iulia Maria, Gafu Alexandra si Ghita Ioana Teodora de la clasa a VIII a A –premiul special la Zilele Francofoniei Organizate la Biblioteca Judeteana Ion Heliade Rădulescu, Targoviste.

Tache Iulia Maria de la clasa A VIII-a A locul I la olimpiada de istorie-faza locala.

Dumitrescu Maria- clasa a VIII –a B  locul al II-lea la olpimpiada de limba engleza faza Judeteana  si tot locul al II-le la olimpiada de limba Romana –Lectura ca abilitate de Viata –faza Judeteana, locul I la etapa locala a olimpiadei de Istorie.

Ristoiu Daniel Ionut-locul al doilea la concursurile artistice-etapa judeteana, sectiunea instrument muzical.

Balea Andreea- clasa a VIII-a Habeni  mentiune la olimpiada de matematica faza judeteana.

STANCIU MIHĂIȚĂ CRISTIAN din clasa aII-a Racovita –   locul I la fiecare dintre urmatoarele concursuri: concursul național COMPER-MATEMATICĂ  ; COMPER- LIMBA ROMANA, concursul național, premiul al II-lea  la  COMPER- LECTURĂ ȘI SCRIERE CREATIVĂ si la concursul interjudețean de creație plastică Toamna – bogăție și culoare, si premiul al treilea la MICII OLIMPICI

CRĂCIUN ELENA ANDREEA –  concursul interjudețean de creație plastică Toamna – bogăție și culoare, locul I

STOICA ELENA CLAUDIA – concursul național COMPER- LECTURĂ ȘI SCRIERE CREATIVĂ –faza naționalămențiune ( clasa I, iunie, 2015)

Corul claselor V-VIII de la Habeni, indrumat de d-nele profesor diriginte Mateescu Marcela, Corciova Narcisa și Andrei Maria vor interpreta melodia Dimineti cu ferestre deschise.

Nu se lasa mai prejos nici colegii de la clasa a VI-a B si a VIII-a B Bucsani, sub indrumarea d-nei profesoare Mihaila Irina care vor interpreta melodia Andrei Lucru mare-i omenia si  celebrul deja Constantine Constantine.

Ristoiu Daniel Ionut este un elev foarte  talentat al scolii noastre care ne va canta la orga cateva sarbe, hore si in final un Vals de Andre Rieu.

Nu mai puțin talentata este colega sa de la clasa a VIII-a B Gabriela Eftimie care ne va incanta cu glasul sau deosebit. Ea este acompaniata de un alt fost coleg al nostru Micu Cosmin.

In final va rugam sa vizionati un mic filmulet cu diverse activitati educative realizate de noi pe parcursul acestui an scolar.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media