TABLETA  DE  VINERI  –  Cornel  MĂRCULESCU: Frederick Storck (1872 – 1942) și monumentele sale din Târgoviște

Distribuie:

Cel mai de seamă reprezentant al familiei Storck, rezultat din a doua căsătorie a lui Karl Storck (1826-1887) cu nemțoaica Fredericke Oleschner, a fost Frederick Storck cel care a lăsat Târgoviștei o importantă moștenire artistică. Astfel, în anul 1902, în lunile februarie-august, s-a desfăşurat o corespondenţă fructuoasă între Primăria  Târgoviște şi Prefectura județului Dâmbovița, Serviciul Tehnic Judeţean Dâmboviţa şi Primărie, privind realizarea unor lucrări pe bulevardul Carol I, printre care şi un rond, în punctual Ciocârlan, în care se putea așeza una din statuile sau busturile „ proiectate a se ridica oamenilor iluştri născuţi în Târgovişte”: o statuie ce includea și bustul lui Ion Heliade Rădulescu, realizat în marmură albă de sculptorul Frederick Storck , fostul elev al lui Rodin, de la care a împrumutat fervoarea finisajelor perfecte

Prefectul judeţului Dâmboviţa Constantin I. Nicolaescu care era şi preşedintele Comitetului de iniţiativă pentru ridicarea în Târgovişte a unui bust a lui Ion Heliade Rădulescu, îi comunica primarului oraşului Târgovişte, L. Petrescu că imediat după 3 aprilie 1902 când fusese aprobat fondul pentru construirea bustului el încheiase un precontract cu sculptorul bucureştean Storck pentru execuţia acestuia care trebuia să fie gata până la 25 septembrie acelaşi an. La sfârșitul primului război mondial, bustul lui Heliade Rădulescu a avut de suferit ca urmare a pagubelor și stricăciunilor trupelor de ocupație austro-germane, așa cum reiese din spusele inginerului orașului, Ștefan Sachelaride, acesta întocmind la 9 februarie 1920 un act de expertiză și înaintat Administrației Financiare Dâmbovița, prin care lucrările pentru refacerea bustului însumau 12.000 lei.

După al doilea război mondial, armata sovietică a dat jos bustul lui Heliade Rădulescu după ce l-au ancorat cu cabluri de un tanc. Bustul a fost recuperat și ascuns de localnici până în anii ’60 ai secolului XX, când, după plecarea sovieticilor bustul a fost reamplasat în vechiul parc al Mitropoliei, alături de alți „dislocați”: Ienăchiță Văcărescu, Vasile Cârlova și Grigore Alexandrescu.

Statuia lui Ion Heliade Rădulescu amplasată astăzi în fața Primăriei din Târgoviște.

La începutul anilor ’70 ai secolului XX, bustul lui Ion Heliade Rădulescu a fost mutat definitiv în scuarul din fața Primăriei Târgoviște, unde există și astăzi. O copie în ipsos realizat la scara unu pe unu, a bustului lui Heliade Rădulescu executat de Frederick Storck, a constituit, potrivit spuselor lui Alexandru Busuioceanu, un prețios material didactic la Școala de Belle-Arte din București, unde Frederick Storck a activat mai bine de 30 de ani.

Statuia lui Ion Heliade Rădulescu amplasată inițial pe Bulevardul Castanilor în 1902.

De asemenea, cu sprijinul financiar al lui Nicolae Filipescu, viitorul Ministru de Război din perioada 29 decembrie 1910 / 11 ianuarie 1911 – 28 martie 1912 / 10 aprilie 1912 în guvernul lui P.P.Carp, şi sub stăruinţa lui Nicolae Iorga, au putut fi săvârşite de către sculptorul Frederick Storck la Mănăstirea Dealu, două sarcofage de marmură albă care au fost dispuse în cele două părţi laterale ale pronaosului: unul realizat în 1908, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea lui Radu cel Mare şi în care au fost înhumate definitiv rămăşiţele acestuia, iar cel de-al doilea pentru craniul lui Mihai Viteazul în 1912 şi definitivat în 1913.


Sarcofagul ce adăpostește relicva sfântă a lui Mihai Viteazul.

Mausoleul august de la Mănăstirea Dealu, a fost realizat de Frederick Storck din marmură de Carrara, având inscripţii în caroiaje geometrice şi îmbogăţite cu motive florale, fiind vegheat de două splendide sfeşnice din bronz, realizate şi ele în turnătoria fraţilor Storck din Bucureşti.

O altă creație reprezentativă pentru Frederick Storck este și monumentul dedicat generalului Matei Vlădescu (1835-1901), cel care a lucrat cu reprezentanții Statului Major din Austria la realizarea primelor hărți militare ale României, a participat la momentul când Osman Pașa și-a predat sabia generalului rus Ganetki la 28 noiembrie 1877, avea să fie ministru de Război și șef al Casei Regale. Monumentul impunător se află în centrul cimitirului de la Mănăstirea Viforâta, fiind executat în atelierul lui Carol Storck din București.

Monumentul dedicat generalului Matei Vlădescu.

Reprezentantul eclectismului clasic , Frederick Storck avea să execute o sculptură reprezentând un monument funerar cu îngeri, realizat din marmură albă și turnată în atelierul lui Carol Storck (1854-1926), moștenitorul atelierului din București al tatălui său, și prieten cu latifundiarul târgoviștean Bellu (1825-1900), monument aflat şi în prezent în curtea Bisericii Lemnului din Târgoviște, în memoria avocatului Scarlat Tănăsescu.

Monumentul cu îngeri din curtea bisericii Lemnului.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro