Subofițer ISU Dâmbovița, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare

Subofiţer din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” al judeţului Dâmboviţa condamnat definitiv, cu executare, pentru luare de mită

Ca urmare a cercetărilor efectuate de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa în dosarul penal instrumentat de procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti au condamnat definitiv pe inculpatul Tiţa Dan, plt. adj. şef în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” al judeţului Dâmboviţa, la pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită.

Prin hotărârea pronunţată în dosarul penal nr. 283/753/2019, Curtea Militară de Apel Bucureşti a respins, ca nefondat, apelul formulat de inculpat împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti şi l-a obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Sentinţa instanţei de fond, a prevăzut, pe lângă pedeapsa închisorii şi pedeapsa amenzii în cuantum de 200 de zile-amendă, fixându-se cuantumul unei zile-amendă la suma de 60 lei. Pe lângă pedeapsa principală rezultantă a închisorii, inculpatului i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita orice activităţi care presupun executarea de controale privind aplicarea normelor legale, eliberarea de autorizaţii, avize, atestate, permise ori documente similare, necesare desfăşurării unor activităţi, constatarea şi/sau sancţionarea contravenţiilor, precum şi a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a), b), d), h), j) şi k) Cod penal, pe o perioadă de 4 (patru) ani.

Inculpatului Tiţa Dan i s-a aplicat pedeapsa complementară a degradării militare.

De asemenea, s-a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 9.000 lei, din care sumele de 6.229 lei şi 50 Euro au fost indisponibilizate de organele de urmărire penală. S-a menţinut sechestrul asigurător instituit de către organul de urmărire penală prin ordonanţă asupra sumelor ridicate de la inculpat.

S-a instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor inculpatului până la concurenţa sumei de 17.532,05 lei, reprezentând restul sumei supuse confiscării speciale, cheltuielile judiciare avansate de stat şi cuantumul amenzii penale. Inculpatul a fost obligat la plata sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 2.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală.

În cauză, prin rechizitoriul din data de 11.10.2019, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului plt. adj. şef Tiţa Dan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită.

În fapt, la data de 26 septembrie 2019, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, l-au prins în flagrant pe subofiţer, care a pretins de la un denunţător suma de 5.000 lei, din care a primit efectiv 1.000 de lei, pentru a nu lua măsurile legale în legătură cu nereguli constatate pe linie de P.S.I. la o societate comercială şi pentru a nu sancţiona contravenţional societatea cu amendă în valoare de 50.000 lei.

La percheziţia corporală efectuată cu ocazia flagrantului, asupra subofiţerului a fost găsită suma totală de 6.000 lei, între care şi banii primiţi cu titlu de mită.

Ulterior, în urma activităţilor procedurale efectuate, a mai fost identificat un denunţător, de la care subofiţerul a solicitat şi a primit sumele de 5.000, respectiv 1.000 de lei, cu ocazia efectuării a trei controale la societatea comercială ce îi aparţine.

Condamnarea este definitivă.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro