Parcursul Rovanei Plumb, în Comisia Europeană, nu s-a încheiat

Foto: “Prima ieșire în echipă“ a comisarii desemnați. Sursa: twitter Ursula von der Leyen

Știrea care a ținut prima pagină a ziarelor, referitoare la respingerea definitivă a propunerii României pentru funcția de comisar European în comisia Juridică, este inexactă. Parcursul procedural nu s-a încheiat pentru Rovana Plumb, președintele PSD Dâmbovița aleasă  de Ursula von der Leyen pentru portofoliul Transporturilor.

În urma primei întrunirii Comisiei Juri într-o reuniune JURI, din cei 24 de membri ai noii Comisii Europene, 10 au primit scrisori care solicitau lămuriri suplimentare cu privire la anumite neconcordanțe în documentația prezentată. Toți cei 10 au transmis răspunsurile în scris, acestea fiind analizate, ulterior, de membrii Comisiei. Opt dintre aceștia au primit din partea comisiei dreptul de a-și  soluționa posibilele conflicte de interese. Aceasta este, de altfel, procedura standard conform Regulilor de Procedură. În schimb, doi dintre candidați – ai României și Ungariei – au fost chemați la audiere și situația acestora a fost supusă la vot, primind vot negativ. Modul în care a acționat comisia este perceput ca un dublu standard.

Președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, printr-o scrisoare oficială către președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha de la Renew Europe,  a declarat suspendată procedura de desemnare a Rovanei și a cerut Comisiei ca și celor doi să li se dea posibilitatea de a-si rezolva, ca și ceilalți posibilele conflictele de interese, în conformitate cu Regulamentul de Procedură al PE.

Eurodeputaţii din Delegaţia Română S&D consideră că Rovana Plumb se află într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale. Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a invitat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE să ofere soluţii la ceea ce domniile lor consideră că ar fi «neclarităţi» în acest caz, pentru ca procesul de validare al Rovanei Plumb să depăşească faza preliminară”, a transmis, duminică, PSD, printr-un comunicat de presă.

PSD afirmă că, potrivit Regulamenteului de Procedură al Parlamentului European – art. 2. paragraf c – ”Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi”.

Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu s-a parcurs până în acest moment. În consecinţă, şedinta de luni a Comisiei poate aduce toate lămuririle necesare în cazul comisarilor desemnaţi din partea României şi Ungariei”.

Astăzi, premierul Viorica Dăncilă, într-o postare pe pagina de facebook a transmis că Rovana Plumb are, în continuare, susținerea ei necondiționată:

Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile – atât la votul din Parlamentul European, dar mai ales reacțiile celor din țară – nu mă face să am mai puțină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susținerea mea necondiționată.

O cunosc de mulți ani, am muncit împreună, știu măsura profesionalismului Rovanei și a bunei-credințe cu care și-a făcut mereu treaba. Știu că ar exercita acest mandat de comisar european în bune condiții și am certitudinea că, pentru Rovana Plumb, spre deosebire de alții, ar prima întotdeauna interesele și politicile europene care contribuie la consolidarea proiectului european, așa cum guvernul nostru acționează. De aceea sper ca răspunsul comisiei JURI să fie unul pozitiv, în acord cu propunerea făcută de România și susținută de președintele Comisiei Europene.

Tot ceea ce au făcut membrii partidelor de opoziție în ultimele zile a fost să arate întregii lumi o Românie dezbinată, scindată între interesul țării și interesele mărunte, meschine ale unor grupări. Au proiectat o Românie măcinată de ură, mize și lupte și au uitat de români, așa cum fac zi de zi, de mai bine de un an.

Însă România nu e a celor care dezbină și distrug, nu e a celor care și-i sfâșie pe ai lor și calcă în picioare interesul țării pentru propriile lor ambiții. Românii văd aceste lucruri și am încrederea că o vom vedea clar, cu toții, la votul din această toamnă.” a scris Dăncilă.

Primul care a anunțat respingerea comisarului desemnat din partea României a fost eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan. Ulterior informația a fost preluată în întreaga presă.

În timp ce nu a formulat soluții pentru cazurile României și Ungarie, comisia JURI a acceptat candidații Franței, Poloniei sau Belgiei, deși și în cazul acestora existau probleme.  

Candidata din partea Franței, Sylvie Goulard, a rambursat 45.000 de euro brut Parlamentului European în cazul unor presupuse locuri de muncă fictive ale unor asistenţi parlamentari ai partidului de centru Mişcarea Democrată Franceză (MoDem). Ancheta organelor judiciare franceze este în curs de derulare.

Candidatul polonez Janusz Wojciechowski, fost deputat european, s-a aflat în atenţia OLAF pentru „presupuse neregularități privind rambursarea unor cheltuieli de călătorie”. OLAF a închis dosarul adresând recomandări Parlamentului European pentru recuperarea a 11.243 de euro din partea lui Wojciechowski.

În ceea ce-l privește pe candidatul belgian, ministrul Didier Reynders, acesta era vizat de o anchetă a Parchetului din Bruxelles privind suspiciuni de corupţie. Un denunțător a raportat poliției că are cunoștință de plata unor mite cu ocazia atribuirii unor contracte publice la care au fost asociate serviciile ministrului.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro