Începe toamna astronomică. Astăzi, ziua este egală cu noaptea. Ce se întâmplă pe cer, de mâine

Distribuie:
Foto: Valentin Grigore
Din punct de vedere astronomic, astăzi începe toamna, o dată cu echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea.
Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM a explicat ce se întâmplă, din punct de vedere astronomic, după această dată:
Cri-cri-cri, Toamnă gri, Nu credeam c-o să mai vii…”
Nu vă lăsați înșelați de vremea bună de afară! Chiar dacă este încă destul de cald în mai toată țara (cu secetă prelungită, din păcate), ați sesizat ce frig este dimineața. Încet, încet, toamna își intră în drepturi, chiar dacă frunzele copacilor încă nu au început să ruginească.
Astăzi, în emisfera nordică, începe toamna astronomică.
Pentru că este 22 septembrie 2020 și la ora 16:31 (ora de vară a României) va avea loc echinocțiul de toamnă. Azi, Soarele răsare exact la punctul cardinal est și apune exact la punctul cardinal vest, oriunde pe glob ziua fiind egală cu noaptea.
Soarele, în drumul lui pe boltă, astăzi traversează ecuatorul ceresc de la nord la sud, prin punctul autumnal, mutându-se în emisfera sudică. Astfel, declinația lui devine negativă, scăzând în fiecare zi. La amiază, va avea altitudinea de 90 de grade minus latitudinea locului, în cazul nostru 45 de grade. Soarele va răsări cu aproximativ un minut mai târziu și va apune cu un minut mai devreme în fiecare zi. Durata nopții va continua astfel să crească iar durata zile va continua să scadă cu 2 minute pe zi, până la solstițiul de iarnă care va avea loc pe 21 decembrie.
În emisfera sudică se întâmplă exact invers, Soarele urcă tot mai mult pe cer, astăzi începând primăvara astronomică.
Cerul nopților care vin este foarte atractiv și bogat. Astfel, avem pe cer toate planetele strălucitoare. Jupiter și Saturn (care se apropie aparent pe cer din ce în ce mai mult până la conjuncția lor istorică din 21 decembrie), strălucesc pe boltă în prima parte a nopții. Marte se vede pe cer toată noaptea și devine din ce în ce mai strălucitoare, urmând ca înainte de mijlocul lui octombrie să atingă strălucire maximă, trecând la cea mai mică distanță de Pământ pe 6 octombrie și fiind la opoziție pe 14 octombrie. Venus, ca Luceafăr de dimineață, încântă cu strălucirea ei puternică în decembrie, urmând ca în noiembrie să aibă o întâlnire cu Mercur.
Și conjuncțiile acestor planete cu Luna vor fi foarte frumoase.
Mândra constelație Orion urcă pe cer din ce în ce mai devreme. Iar curenții de meteori Tauride, Orionide, Leonide și Geminide mai ales, vor face adevărate spectacole în octombrie, noiembrie și decembrie.
Să aveți o toamnă frumoasă!” Societatea Astronomică Română de Meteori SARM
Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro