DOAMNE DE EXCEPȚIE: Eugenia Dobre, despre provocările unei vieți dedicate copiilor

MOTTO: “Toate popoarele civilizate au respectat femeia”

 JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței. 

Doamna noastră de excepție de astăzi este educatoarea Eugenia Dobre. Dumneaei este sprijinul fiecărui mic elev care intră în lumea celor mari atunci când merge pentru prima dată la grădinița Carmen Sylva. Atunci, cel mic învață ce este ordinea, învață să se joace, învață ce este respectul. Și toate acestea, cu toții, le datorăm unei educatoare dedicate muncii sale. Așa cum este și Eugenia Dobre. Care sunt credințele de viață ale Doamnei Educatoare, care sunt provocările muncii cu copiii, vă invit să le aflați din interviu.

Cristina Dinu: Vă ocupați de punerea bazelor educației copiilor, însă cine sunteti dumneavoastră? Unde ați studiat?

Eugenia Dobre : Cine sunt eu ? Un slujitor al învățământului din vechea garda, având la bază Liceul pedagogic  de odinioară, din Târgoviște, unde am deprins prin teorie și multă , multă practică metodele predării  activităților cu preșcolarii.

CD: Cine v-a format pe dumneavoastră? Cine ar fi cele mai reprezentative persoane care v-au influențat?

ED : De-a lungul anilor, oamenii care m-au îndrumat, au fost pe rând profesorii de la Liceul pedagogic, Școala  Normală, apoi cei de la Universitatea Valahia, atât pentru obținerea gradelor didactice, cât și pentru perfecționările continue desfășurate periodic. Dar pentru un om cele mai reprezentative persoane  din viața sa rămân părinții, lor le datorez alegerea acestei meserii.

CD : De ce ați ales această meserie?

ED : Am rămas în această meserie pentru că  un copil este o mică minune a lumii, și mie-mi plac copiii, și-mi place să lucrez cu ei.

CD: Ce calități trebuie să aibă o educatoare? Cum este lucrul cu copiii?

ED: O educatoare  trebuie să fie soră, mamă, mai târziu bunică, în relațiile cu prichindeii, dar și actor, artist și înainte de toate un foarte bun psiholog. Contează foarte mult cum transmiți cunoștințele și cum formezi deprinderile. O educatoare trebuie să fie  deschisă și sinceră. Copiii  simt cel mai repede falsitatea. Deci în tot ceea ce faci  trebuie să pui suflet.

Activitatea cu copiii mici este extenuantă, dar ne îmbogățește sufletește. Nimic nu se compară cu sclipirea din ochii copiilor atunci când află și înțeleg cunoștințe noi, când pot cu mânuțele lor să deseneze, să picteze, să decupeze , să lipească etc., așa cum i-ai învățat. Bucuria și zâmbetul lor iți dau cea mai mare satisfacție.

CD: Care sunt cele mai importante provocări pe care le are o educatoare? Cum erau copiii în trecut și cum sunt acum?

ED: Ca în orice altă meserie trebuie să ții pasul cu tot ceea ce este nou, și mai ales cu tot ceea ce este bun din ceea ce este nou. O educatoare trebuie să educe copiii și în același timp să ajute părinții. O provocare importantă este munca pe care trebuie să o duci cu părinții, cu părinții care nu mai au timp suficient pentru copilul lor pentru a-l asculta, a-l înțelege, a petrece mai mult timp împreună.

Copiii  de azi fac parte din secolul «supervitezei », gândesc foarte repede, sunt foarte inteligenți, dar nu mai au răbdare, nu se mai pot concentra mult timp asupra unei activități, se plictisesc repede, simt nevoia să schimbe mereu activitatea și nu o finalizează sau o finalizează cu greu. De aceea rolul educatorului  este de a găsi metodele  cele mai potrivite, în funcție de personalitatea  și interesele copilului, pentru o bună adaptare la viața socială.

CD : Care sunt cele mai importante lecții de viață, învățate de-a lungul carierei dumneavoastră?

ED : În viață  e bine să ai răbdare,  să-i asculți pe cei din jurul tău,  oricând ai ceva de învățat de la ceilalți , fie copii, fie tineri, fie adulți și mai ales de la cei cu multă, multă experiență.

Eugenia Dobre „jucând” rolul de artist, la Grădinița Carmen Sylva

POZE 2 291


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro