Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de joi, nr. 3658
2-12-2021

Direcţia Agricolă Dâmboviţa, anunț surprinzător cu privire la gradul de aprovizionare cu apă în sol

Deși este secetă, veștile nu sunt rele! Culturile agricole din judeţul Dâmboviţa însămânţate în toamna anului trecut nu sunt în pericol din cauza lipsei de precipitaţii din ultima perioadă! Potrivit directorului Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran gradul de aprovizionare cu apă în sol este unul satisfăctor în momentul de faţă. Singurul inconvenient, ce-i drept minor, semnalat de acesta este că dintre cele 35.000 ha însămânţate în toamnă cu diverse culturi, 150 ha cultivate cu rapiţă au fost întoarse de către fermierul respectiv. Acesta a renunţat la cultura de rapiţă pe motiv că nu a fost mulţumit de felul cum a răsărit.

Ce vă pot spune la această dată este că într-adevăr gradul de aprovizionare cu apă în sol este, să zicem noi, satisfăcător în sensul că nu este sub limita inferioară de aprovizionare cu apă. Este adevărat că în luna decembrie volumul mediu de precipitaţii pe judeţul Dâmboviţa a fost de 20 de litri, iar în luna ianuarie a fost doar de 100 de ml. Acum, având în vedere în principal  culturile din toamnă… În toamna anului 2019 în judeţul Dâmboviţa s-au semănat şi s-au înfiinţat culturi pe o suprafaţă de aproximativ 35.000 ha. Aceste culturi sunt în regulă la această dată… Nu avem semnale decât pentru o suprafaţă de 150 ha de rapiţă, unde fermierul respectiv a decis să întoarcă cultura nefiind mulţumit de  răsărirea acesteia. În rest, suprafaţa însămânţată este în regulă, plantele sunt în perioada de repaus, nu s-a înregistrat vreo activitate la nivelul niciunei culturi, nici la grâu, nici la orz, nici la rapiţă.

CITEȘTE și: Unde vor fi amplasate punctele de lansare a rachetelor antigrindină, în Dâmbovița

Singura teamă ar fi ca, după o ploaie, să nu vină un îngheţ. Dacă după o ploaie vine o zăpadă atunci mare parte din problema generală pe agricultură, nu numai pe cultura mare şi legume, ci şi pentru pomii fructiferi… este în mare parte rezolvată. Fermierii ştiu că iarna este foarte importantă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă. Rezerva de apă în sol se formează în principal datorită precipitaţiilor din timpul iernii şi în special  datorită zăpezii. În plus, faţă de gradul de aprovizionare, zăpada aşterne şi acel covor protector asupra culturilor de toamnă care înlătură riscul de îngheţ a respectivelor culturi”, a declarat ing. Viorel Cigăran, directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa.

……………………………………..

CITEȘTE și: 7 martie – Eveniment la Ballroom Del Ponte, cu formația Leon Band și Valentin Sanfira! Meniu special pentru copii

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media