Bucuria pomicultorilor dâmbovițeni!  Autoritățile promit 8 puncte de lansare a rachetelor antigrindină

În judeţul Dâmboviţa vor fi amplasate 8 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, suprafaţa estimată a fi protejată fiind de circa 150.000 ha! Directorul executiv al Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran a anunţat astăzi, în prima conferinţă de presă din acest an a instituţiei, că judeţul Dâmboviţa a fost inclus, încă de anul trecut, alături de judeţul vecin Argeş, în programul de acoperire cu puncte de lansare a rachetelor antigrindină, program menit să protejeze culturile agricole, dar în mod special zonele pomicole care în ultimii ani au înregistrat pierderi foarte mari din cauza căderilor masive de grindină… Se estimează că investiţia va fi gata în 2022, an în care cele opt puncte de lansare vor fi funcţionale.

Am o veste foarte bună în special pentru sectorul pomicol, dar şi pentru sectorul legumicol, ca şi pentru celelalte culturi. Începând de anul trecut am intrat în programul de acoperire cu puncte de lansare a rachetelor antigrindină pentru a proteja culturile importante din judeţul Dâmboviţa şi judeţul Argeş. Ţinând cont că cele două judeţe sunt importante în cultura pomilor fructiferi, iată că, după cele 4 centre funcţionale în ţară care acoperă zonele viticole, a venit şi rândul pomiculturii. Mă bucur să dau această veste pomicultorilor, pentru că, altfel, cheltuiala cu protejarea culturilor, a pomilor fructiferi împotriva grindinei este destul de mare. Ca cifră depăşeşte 10.000 de euro/ha plasa antigrindină, ca şi investiţie. Pe lângă faptul că aduce beneficii datorită faptului că protejează culturile, plasa antigrindină are şi câteva efecte secundare care îngreunează activitatea fermierului.

Acest program a demarat anul trecut, anul acesta şi anul viitor încep efectiv lucrările care se fac pe teren. Vor fi 8 puncte de lansare în judeţul Dâmboviţa începând din nordul judeţului, pe Valea Dâmboviţei vor fi 4 puncte, începând de la Văleni Dâmboviţa până la Măneşti, se continuă cu încă două puncte de lansare în Comişani şi Ulmi şi se merge pe Valea Ialomiţei cu încă două puncte de lansare, la Glodeni şi Vulcana Pandele. Suprafaţa estimată a fi protejată de grindină este de circa 150.000 ha. Investiţia va fi gata în 2022, pentru că se va lucra în 2020 şi 2021 pentru dotarea cu echipamente, iar în 2022 cele opt puncte de lansare vor fi funcţionale. Este o veste bună pentru că pagubele produse de grindină, în perioada 2013-2019, s-au ridicat la 19.446.792 lei. Din datele pe care le-am primit, judeţele Dâmboviţa şi Argeş vor aparţine de Centrul de Combatere a Grindinei Prahova. Potrivit datelor primite de la acest centru, privind justificarea şi eficienţa acestei investiţii, 1 milion de euro investiţii în această instalaţie protejează 14 milioane de euro.

Din câte ştiu eu doar în anul 2014 nu am înregistrat pierderi semnificative din cauza grindinei, în rest în fiecare an s-au înregistrat pagube în mod special în zona pomicolă, dar nu numai. Nu se reuşeşte prin acest program să se acopere tot judeţul, este un început, finanţarea este doar pentru aceste 8 puncte de lansare, se acoperă cam o treime din suprafaţa judeţului. Programul va continua, ideea este ca în câţiva ani de zile să fie acoperită toată suprafaţa judeţului. Şi în nota de fundamentare a programului se precizează că se pleacă de la culturile cu valoare ridicată, pentru că o valoare are 1  ha de viţă de vie sau de pomi fructiferi şi altă valoare are 1 ha de rapiţă sau păşune. Acoperim aproape în totalitate şi zona legumicolă de la Băleni”, a precizat directorul executiv al Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran.


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro